Négygólos döntetlennel hangolt az Újpest a Fradi elleni derbire

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2017.07.15. 17:52
A labdarúgó NB I 1. fordulójában 2–2-es döntetlennel zárult a Paks–Újpest mérkőzés. Az első negyedóra végén gyors gólváltás zajlott le: Branko Pauljevics vezető góljára Szakály Dénes válaszolt, miután kihagyott egy könnyen megítélt büntetőt, de a kipattanót a kapuba pofozta. A második félidőben a Paks hamar megszerezte a vezetést Papp Kristóf fejesével, ám a félidő közepén egy szabadrúgást követően az Újpest egyenlíteni tudott, amivel megmentett egy pontot.
Ezért kapott büntetőt a Paks (Fotó: Török Attila)
Ezért kapott büntetőt a Paks (Fotó: Török Attila)
Ezért kapott büntetőt a Paks (Fotó: Török Attila)
Ezért kapott büntetőt a Paks (Fotó: Török Attila)
Ezért kapott büntetőt a Paks (Fotó: Török Attila)

 

LABDARÚGÓ NB I
1. FORDULÓ

PAKS–ÚJPEST 2–2 (1–1)
Paks, Városi Stadion, 1330 néző. Vezette: Karakó
Gólszerző:
Szakály D. (16.), Papp K. (48.), ill. Pauljevics (13.), Windecker (68.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Rögtönzött tüntetés a címer ellen (Fotó: Török Attila)
Rögtönzött tüntetés a címer ellen (Fotó: Török Attila)

„Nem kell az új címer! Roderick, nem kell az új címer!" – harsogta az újpesti szurkolótábor a mérkőzés kezdete előtt. A drukkerek a klub régi címerét emelték papírlapon a fejük fölé, nyomatékosítva, hogy ragaszkodnak a hagyományokhoz, s hallani sem akarnak arról, hogy kedvenc csapatuk új címert kapjon.

Az Újpest belga tulajdonosát, Roderick Duchatelet-t azonban ez hidegen hagyta, szembement a népakarattal, ezért a lilák a bajnoki rajton már az új címerrel ellátott mezben futballoztak. A nyár azonban nem csak címerváltozást hozott Újpesten.

A klubnak lejárt az eltiltása, újra igazolhatott, a kerete alaposan átalakult az új idényre. A Pakson látott kezdő tizenegyből Filip Pajovics, Litauszki Róbert, Mijusko Bojovics, Nagy Dániel, Obinna Nwobodo, Branko Pauljevics és Novothny Soma sem a Megyeri útiak játékosa volt az előző bajnokságban. S adva volt a kérdés, hogy négy hét felkészülés elegendő-e Nebojsa Vignjevics vezetőedzőnek arra, hogy csapattá formálja a labdarúgókat.

A Puskás Akadémiától megszerzett Branko Pauljevics mindenesetre sebesen igazolta: gyorsaságával sokat lendíthet a lilák támadójátékán. Amikor a hazaiak védelme a vendégek egyik bal oldali támadásánál „elcsúszott", kíméletlenül kilőtte Molnár Péter kapujának jobb alsó sarkát – a szerb légiós aligha gondolta ekkor, hogy csapata mindössze három percig lesz előnyben (0–1).

A Paks ugyanis büntető után egyenlített Szakály Dénes révén (1–1), de úgy festett, Karakó Ferenc játékvezető „jóindulatúan" döntött az esetnél. Ugyanakkor azt se feledjük el, hogy csaknem tíz perccel később járt volna a büntető a házigazdának: Litauszki Róbert húzta ki Bartha László lábát, akkor azonban a bíró határozottan továbbot intett.

Az első negyvenöt perc megmutatta, hogy az Újpest futballja felgyorsult az előző idény óta, ennek köszönhetően többször is veszélyes helyzet alakult ki a hazaiak kapuja előtt. Ebben az időszakban nem igazán lehetett észrevenni, hogy a Paks előrébb tart a csapatépítésben, ráadásul a hazaiak szabad-, illetve szögletrúgásból – amely az egyik legnagyobb fegyverük – sem tudtak kecsegtető helyzetet kialakítani.

A folytatásban gyorsan bebizonyosodott, a házigazda kíméletlenül büntet, ha lankad a figyelem. Gyorsan elvégzett szabadrúgást követően Szabó János középre adásánál a vendégvédelem nem tudott menteni, Lenzsér Bence visszafejelte középre a labdát, Papp Kristóf pedig a kapuba bólintott (2–1).

A következő percek a Paks fölényét hozták, s egyáltalán nem lett volna meglepetés, ha tovább nő a különbség. Igaz, Gévay Zsoltnak egyszer a gólvonalon kellett mentenie. Ez jelezte, ha a paksiak a támadások erőltetése mellett nem figyelnek kellően hátul, büntethet az ellenfél.

A játékrész közepe több kulcsfontosságú jelenetet is hozott. Először Branko Pauljevics úszott meg egy piros lapot, amikor kíméletlenül megrúgta Kulcsár Dávidot, majd a hazai védelem rosszul reagált le egy szabadrúgást, és a korábban Pakson is futballozó Windecker József egyenlített. 2–2

A cseréknek köszönhetően feljavult az Újpest, sőt ha Zsótér Donát pontosan ad középre, a vezetést is megszerezhette volna. A hajrában még Hahn János előtt adódott lehetőség, Filip Pajovics azonban hárított.

Amióta 2006-ban a Paks feljutott az élvonalba, az Újpest csak egyszer tudott nyerni ellene idegenben, és bár ezúttal esélye nyílt megszereznie a három pontot, fordulatos mérkőzésen 2–2-es döntetlent hozott a párharc.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

NB I, 2017–2018, 1. FORDULÓ
JÚLIUS 15., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Paksi FC–Újpest FC 2–2Paks, Városi Stadion
Karakó Ferenc
1330
Debreceni VSC–Mezőkövesd 1–2
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Pintér Csaba
4401
Budapest Honvéd–Haladás 2–0
Budapest, Bozsik József Stadion
Erdős József
2090
JÚLIUS 16., VASÁRNAP
Vasas FC–Diósgyőri VTK 0–2
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Bognár Tamás
2514
Videoton–Balmazújváros 1–1
Felcsút, Pancho Aréna
Iványi Zoltán
1782
Ferencváros–Puskás Akadémia 1–1
Budapest, Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
6087
Az 1. forduló teljes nézőszáma: 18 204; meccsenkénti átlag: 3 034
TABELLA •NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik