A PAFC elcsent egy pontot a Ferencváros otthonából a nyitányon

VOLESZÁK GÁBOR, HATÁR DÁVID (KÖZVETÍTÉS)VOLESZÁK GÁBOR, HATÁR DÁVID (KÖZVETÍTÉS)
Vágólapra másolva!
2017.07.16. 16:50
null
Szakály Péter góljával szerzett vezetést a PAFC (Fotó: Veres Viktor)
A labdarúgó NB I 2017–2018-as szezonjának első fordulójában a Ferencváros hazai pályán 1–1-es döntetlent játszott az újonc Puskás Akadémiával.

 

LABDARÚGÓ NB I

1. FORDULÓ
FERENCVÁROS–PUSKÁS AKADÉMIA 1–1 (Varga R. 41., ill. Szakály P. 24.)
Budapest, Groupama Aréna, 6087 néző. Vezette: Andó-Szabó Sándor

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Gera Zoltán: dupla köszöntés
Ünnepélyes díjátadó előzte meg a mérkőzés kezdését, a Ferencvárost működtető gazdasági társaság vezérigazgatója, Orosz Pál a csapat 38 esztendős labdarúgóját, Gera Zoltánt köszöntötte. Ráadásul rögtön két apropóból is: a tapasztalt középpályás még az előző idényben, a május 20-i Videoton elleni vesztes idegenbeli bajnokin (1–4) játszotta a kétszázadik élvonalbeli bajnokiját, emellett a szurkolók a legutóbbi szezon legjobb Fradi-játékosának választották meg.

Nehéz és hálátlan feladat jutott Radó Andrásnak, a ferencvárosiak egykori támadóját máris a Puskás Akadémia kezdőjébe nevezte Pintér Attila vezetőedző. S ha már így alakult, a korábbi csapattársak cseppet sem kímélték az apró termetű játékost, nyolc perc alatt kétszer is akkorát rúgtak bele, hogy azon se csodálkoztunk volna, ha a földön nyekkenő csatárnak elmegy a kedve a játéktól.

Ám épp ellenkezőleg történt – Radó András fokozott becsvággyal igyekezett rohamozni a hazaiak kapuját. Tehette, mert csapata sem zárt vissza mindenáron védekezni, ezért kellő támogatás érkezett a felcsúti védelem két széléről meg a középpályáról is. Jó iramú, nyílt mérkőzést játszottak a csapatok, a bátran futballozó vendégek ugyanis olykor sok szabad területet hagytak a ferencvárosiaknak, akik azonban nem tudtak élni ezzel.

Bezzeg a felcsútiak: a 24. percben Márkvárt Dávid pontos indítása után Szakály Péter rázta le remekül az őrzőjét, Lovrencsics Gergőt, egyedül vezethette a labdát Dibusz Dénes kapujára, s higgadtan lőtt a hálóba (0–1). A helyzetnél szüksége volt minden rutinjára és tapasztalatára, amelyet a vasárnapig lejátszott 286 NB I-es összecsapásán gyűjtött be. Emlékezetessé tette élvonalbeli visszatérését, hogy az ötvenedik első osztályú gólját szerezte (igaz, aztán cserét kért sérülése miatt).

A MÉRKŐZÉSRŐL KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
A MÉRKŐZÉSRŐL KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

Idegesen ráncolta a homlokát Thomas Doll, aki a vendégek vezető góljáig már túl volt egy kényszerű változtatáson: a sérült Leandro helyére Julian Koch érkezett, akit a Midtjylland elleni csütörtöki vesztes Európa-liga-selejtezőn (2–4) kiállítottak. Meglehet, ezért is kapott nagyobb tapsot a pályáról lebicegő hátvédtársa, mint a tejfölszőke német bekk.

A hazai kezdő egyébként három helyen változott a hét közben látotthoz képest: a szakmai stáb a Julian Koch, Priskin Tamás, Amadou Moutari hármast ültette le a kispadra. Helyettük Batik Bence, Lovrencsics Balázs és Bőle Lukács kapott szerepet. Noha nem hiányzott a hazaiakból a sebesség és a vállalkozókedv, akcióból sehogy sem tudták bevenni a vendégek kapuját. Ott volt azonban a pályán Varga Roland is, aki lélektanilag fontos pillanatban, még az első félidő vége előtt egyenlített (1–1) – mégpedig szabadrúgásból.

A ferencvárosi szélső ez idáig javarészt a gyorsaságával vívta ki a szurkolók szeretetét, ám a rúgótechnikája is dicséretet érdemel. A dánok elleni mérkőzéshez hasonlóan ezúttal is jobbal tekert védhetetlenül a kapuba, év végi „best of-összeállításba” kívánkozó gól volt.

A szünet után másik arcát mutatta a Puskás Akadémia, ugyanis szervezetten, fegyelmezetten visszaállt a saját térfelére, és hagyta, hogy – kapujától tisztes távolságra – zöld-fehér lábról lábra vándoroljon a labda. Határozott védekezésre, illetve türelemre intette csapatát Pintér Attila, aki tizennegyedik alkalommal vezényelt a kispadról korábbi klubja ellen. A szakvezető a legutóbbi négy, Ferencváros elleni mérkőzésén nem kapott ki, és csapata ez alkalommal is jól helytállt. Megkönnyítette a dolgát, hogy a hazaiak gyakran csak kapu elé ívelt középre adásokkal próbált veszélyeztetni, ezeket viszont a Vanczák Vilmos, Jonathan Heris páros ellentmondást nem tűrően hatástalanította. Hiába ment előre a Fradi, számolnia kellett azzal, hogy labdavesztéskor a felcsútiak azon nyomban megindulnak a kapuja felé.

Egy ízben a hazai gólvonal mögé is került a labda, a cserként beálló Molnár Gábor viszont – a játékvezetői döntés értelmében – lesről talált be, ezért neve és gólja sem kerülhetett fel az eredményjelzőre. Azon a lefújáskor is 1–1-es igazságos döntetlen virított.

Előtte még, a hajrában egy ijesztő eset borzolta a kedélyeket: a 78. percben Hajnal Tamás terült el mozdulatlanul a földön egy ütközés után. Andó-Szabó Sándor játékvezető azonnal orvosi stábért és mentőkért intett, ők gyors ápolás után rögzítették a középpályás fejét és nyakát, majd hordágyon vitték le a rutinos labdarúgót. Kiderült: amikor a labdát elrúgó Spandler Csabával összeütközött, elveszítette az eszméletét, agyrázkódás gyanújával szállították kórházba.

Mivel a Ferencvárosnak ekkor már nem volt több cserelehetősége, emberhátrányban fejezte be a mérkőzést, amely nem csak a gólokról marad emlékezetes.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL.

NB I, 2017–2018, 1. FORDULÓ
JÚLIUS 15., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Paksi FC–Újpest FC 2–2Paks, Városi Stadion
Karakó Ferenc
1330
Debreceni VSC–Mezőkövesd 1–2
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Pintér Csaba
4401
Budapest Honvéd–Haladás 2–0
Budapest, Bozsik József Stadion
Erdős József
2090
JÚLIUS 16., VASÁRNAP
Vasas FC–Diósgyőri VTK 0–2
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Bognár Tamás
2514
Videoton–Balmazújváros 1–1
Felcsút, Pancho Aréna
Iványi Zoltán
1782
Ferencváros–Puskás Akadémia 1–1
Budapest, Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
6087
Az 1. forduló teljes nézőszáma: 18 204; meccsenkénti átlag: 3 034
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Diósgyőri VTK 1 1 2–0 +2 3
1. Budapest Honvéd 1 1 2–0 +2 3
3. Mezőkövesd Zsóry FC 1 1 2–1 +1 3
4. Újpest FC 1 1 2–2 0 1
4. Paksi FC 1 1 2–2 0 1
6. Videoton FC 1 1 1–1 0 1
6. Puskás Akadémia FC 1 1 1–1 0 1
6. Ferencvárosi TC 1 1 1–1 0 1
6. Balmazújváros 1 1 1–1 0 1
10. Debreceni VSC 1 1 1–2 –1 0
11. Vasas FC 1 1 0–2 –2 0
11. Szombathelyi Haladás 1 1 0–2 –2 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik