Pontszerzéssel mutatkozott be az élvonalban a Balmaz

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2017.07.16. 16:51
null
A Videoton egy pontot szerzett a Balmazújváros ellen (Fotó: Meder István)
A labdarúgó NB I. 2017–18-as nyitófordulójában az újonc Balmazújváros látogatott a Videoton ideiglenes otthonául szolgáló felcsúti Pancho Arénába, és rendkívül küzdelmes mérkőzésen 1–1-es eredményt ért el. A Balmazújváros a 17. percben Nemanja Andrics góljával szerzett vezetést, amire Danko Lazovics az 51. percben válaszolt.

 

 

LABDARÚGÓ NB I
1. FORDULÓ

VIDEOTON–BALMAZÚJVÁROS 1–1 (0–1)
Felcsút, Pancho Aréna, 1792 néző. Vezeti: Iványi Zoltán

A MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA LEHET ELOLVASNI.

Iványi Zoltán sípszava türelmetlenségről árulkodva harsant fel: „Tessék visszajönni futballozni!"

Kissé szívtelennek éreztük abban a pillanatban a játékvezetőt, hiszen a szögletzászlónál tíz fehér mezes játékos gyűlt össze – történelmi ünneplésre. Nemanja Andrics ugyanis a Balmazújváros történetének első NB I-es gólját szerezte meg, és ezt azért, lássuk be, tényleg illik megünnepelni. Ráadásul maga a gól nagyon szép volt. Pedig úgy tűnt, az újonc nem tud mit kezdeni a labdával, miután saját térfelén szabadrúgáshoz jutott. A hosszas tanakodás végén két rövid passz után Kovács Ádámhoz került a labda, a Nyíregyháza korábbi játékosa ügyesen lefordult a rá támadó fehérvári védőkről, az egyedül maradó Nemanja Andrics elé passzolt, aki ballal, ellentmondást nem tűrően bombázott a kapuba. Az Újpestről szerződtetett támadó az egyik legtapasztaltabb játékos Balmazban, nem meglepő, hogy ő szerezte a klub első élvonalbeli találatát, az más kérdés, hogy az előző szezonban mind az öt gólját jobbal érte el.

És ha már itt tartunk: Andrics mellett hét balmazújvárosi játékos mondhatta el magáról a kezdőcsapat tagjai közül, hogy játszott már NB I-es mérkőzésen. Ellenben az Ukrajnából érkező védő Jurij Habovda, valamint Rus Adrián, Vajda Sándor és Zsiga Ervin ezen az összecsapáson mutatkozott be a legmagasabb osztályban.

És ami még fontosabb: azért is lehetett indokolt a vendégek öröme, mert mindenki tudta, a mérkőzésnek a Videoton az esélyese, amely az előző idényben nagy meglepetésre nem tudta megnyerni a bajnokságot, így most úgy vágott neki a szezonnak, hogy okvetlenül ki kell köszörülnie a csorbát. Fehérváron nem is tudnak más forgatókönyvet elképzelni, a bajnokság kimenetele szempontjából csak azt, hogy övék lesz az aranyérem. Ezek után pláne meglepő volt, hogy a Balmaz szerzett vezetést.

Várható volt, hogy a házigazda uralja a játékot, de látszott, a vendégek megszervezték a védekezésüket, ha kellett, labdavesztést követően mind a tíz mezőnyjátékos a labda vonala mögött helyezkedett el, nyolcan-kilencen a tizenhatosuk előterében próbálták egymáshoz közel helyezkedve lezárni a kapujuk felé vezető utat. Már az első percekben látszott, hogy az újonc úgy játszik, mint akinek nincs veszítenivalója: nem rugdossák el céltalanul a labdát, próbálták megjátszani, megtartani, még akkor is, amikor a Videoton játékosai agresszívan letámadva, kis területre szorították a labdát kihozó játékost.

A vendégek gólja a játék képében nem hozott nagy változást, továbbra is a Videoton birtokolta többet a labdát, de a támadásépítés kimondottan körülményes, mondhatni, lassú volt, márpedig így a vendégjátékosoknak mindig volt lehetőségük visszazárni – az első félidőben nem alakult ki veszélyes helyzet Horváth László kapuja előtt.

A szünet előtt óvatos füttyszó harsant a hazai szurkolók oldaláról, nem ilyen kezdésre számítottak azok után, hogy csapatuk meggyőző játékkal három–nullára győzött Észtországban, és lélekben már a Bordeaux elleni Európa-liga-selejtezőre készülnek.

Nem volt meglepő, hogy a Videoton megpróbálta növelni a nyomást a szünet után, és Danko Lazovics viszonylag hamar egyenlíteni is tudott. Furcsa módon a Videoton gólja nem hozott döntő fordulatot: a Balmazújváros ugyanott folytatta, ahol előtte abbahagyta, nyugodtan, szervezetten, a labdát megbecsülve próbált futballozni, nem esett össze a hazaiak egyenlítésétől. A szurkolók azt várták, most a Vidi kapujához szegezi a Balmazújvárost, egyre-másra jönnek a helyzetek, de nem ez történt. A piros-kékek birtokolták a labdát, mezőnyben sokat adogattak, de a kapu elé alig tudtak eljutni. Horváth Lászlónak egyszer volt szüksége arra, hogy védjen, a csereként beálló Géresi Krisztián helyzeténél mentett bravúrral. Marko Nikolics, a Videoton vezetőedzője Barczi Dávidot is pályára küldte, aki legutóbb tavaly augusztus 21-én szerepelt NB I-es bajnoki meccsen. De ez sem zökkentette ki a vendégeket.

Horváth Ferenc pedig tudta, mire számíthat, 2016-ban ő volt a Videoton edzője, és az előző szezonban a Diósgyőr szakvezetőjeként kezdte győzelemmel ugyanitt a bajnokságot... A korábbi munkatársakból nem lettek ellenségek. Amikor Stopira kortyolt egyet a vizes flaskából, a közelében helyezkedő balmazújvárosi edzőt lefröcskölte, aki persze nem vette zokon egykori játékosától.

A szakvezető végül a boldogságban is úszhatott, csapata tervszerű, okos, higgadt játékkal megszerezte az egyik pontot, mondhatjuk, ez a döntetlen számukra győzelemmel ér fel. A Videotonnak is egy pontja van, de a házigazdákon látszott: nekik súlyos kudarc az eredmény...

A MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA LEHET ELOLVASNI.

NB I, 2017–2018, 1. FORDULÓ
JÚLIUS 15., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Paksi FC–Újpest FC 2–2Paks, Városi Stadion
Karakó Ferenc
1330
Debreceni VSC–Mezőkövesd 1–2
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Pintér Csaba
4401
Budapest Honvéd–Haladás 2–0
Budapest, Bozsik József Stadion
Erdős József
2090
JÚLIUS 16., VASÁRNAP
Vasas FC–Diósgyőri VTK 0–2
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Bognár Tamás
2514
Videoton–Balmazújváros 1–1
Felcsút, Pancho Aréna
Iványi Zoltán
1782
Ferencváros–Puskás Akadémia 1–1
Budapest, Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
6087
Az 1. forduló teljes nézőszáma: 18 204; meccsenkénti átlag: 3 034
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Diósgyőri VTK 1 1 2–0 +2 3
1. Budapest Honvéd 1 1 2–0 +2 3
3. Mezőkövesd Zsóry FC 1 1 2–1 +1 3
4. Újpest FC 1 1 2–2 0 1
4. Paksi FC 1 1 2–2 0 1
6. Videoton FC 1 1 1–1 0 1
6. Puskás Akadémia FC 1 1 1–1 0 1
6. Ferencvárosi TC 1 1 1–1 0 1
6. Balmazújváros 1 1 1–1 0 1
10. Debreceni VSC 1 1 1–2 –1 0
11. Vasas FC 1 1 0–2 –2 0
11. Szombathelyi Haladás 1 1 0–2 –2 0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik