Magenta Fradi; válogatott Vidi-gondok; László másképp, mint Van Gaal

Vágólapra másolva!
2015.11.30. 16:53
A labdarúgó NB I 17. fordulóját követően is összegyűjtöttük a hétvége érdekességeit. Ezúttal rendhagyó összeállítást készítettünk, amelynek segítségével kivétel nélkül minden csapat szurkolója találhat (több-kevesebb) érdekességet saját kedvenceiről. Természetesen most is vannak kiemelt témáink, utánanéztünk, hogyan állt a gólvágókkal az Újpest, milyen mozgalmas hétvégén van túl a Ferencváros, milyen gondjai vannak Horváth Ferencnek, de mint említettük, a többi kilenc együttesnél is találtunk témát.

MINDEN CSAPATRÓL ÍRTUNK, KATTINTSON KEDVENCÉHEZ!
♦ ÚJPEST
♦ FERENCVÁROS
♦ VIDEOTON
♦ MTK
♦ SZOMBATHELYI HALADÁS
♦ DEBRECEN
♦ PAKS
♦ DIÓSGYŐR
♦ BUDAPEST HONVÉD
♦ BÉKÉSCSABA
♦ VASAS
♦ PUSKÁS AKADÉMIA
♦ TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK

Diagne ismét betalált, góljával elhunyt nagyapjára emlékezett (Fotó: Diagne Instagram-oldala, a játékos engedélyével)
Diagne ismét betalált, góljával elhunyt nagyapjára emlékezett (Fotó: Diagne Instagram-oldala, a játékos engedélyével)

RESZKESS, BÖDE DANI – JÖN DIAGNE! – ÚJPEST

Az Újpest 3–0-ra nyert a Szombathelyi Haladás otthonában, Nebojsa Vignjevics vezetőedző szerint a siker annak köszönhető, hogy az új igazolások végre beépültek a csapatba. Mbaye Diagne is most érkezett, és igencsak jó passzban van: jelenleg ő az NB I legjobb formában lévő gólvágója. A szenegáli csatár a lilák legutóbbi négy bajnokiján gólt szerzett: a Vasas ellen duplázott, betalált Békéscsabán, Kispesten és a hétvégi fordulóban Szombathelyen is.

A szezonrekordtól még messze van, azt Böde Dániel tartja, aki a 2. és a 9. forduló között sorozatban nyolc bajnoki meccsen szerzett gólt, összesen 11-et. Az más kérdés, hogy a Ferencváros centere szeptember 19. óta (FTC–Békéscsaba 1–0) az NB I-ben nem volt eredményes, így már „csak” háromgólos előnnyel vezeti az újpesti támadó előtt a góllövőlistát. A most folyó bajnokságban Bödén és Diagne-on kívül senki sem volt képes arra, hogy egymást követő négy fordulóban betaláljon, Lencse László (PAFC), Stanisláv Sesták (FTC) és Tisza Tibor (DVSC) hármas sorozatig jutott el.

Visszatérve Diagne-ra, a támadó eddig 11 bajnokin lépett pályára az NB I-ben, és nyolc gólt ért el. Az előző kiírásban Simon Krisztián (aki csak az őszi szezonban játszott Újpesten, a télen Németországba, az 1860 Münchenhez szerződött) hat találattal lett a lilák házi gólkirálya – ezt Diagne már túlszárnyalta. Egy évvel korábban, a 2013–2014-es idényben Dusan Vasziljevics nyolc góllal volt a csapat legeredményesebb játékosa (ő 29 meccsen lépett akkor pályára) – Diagne ugyebár már most nyolcnál tart, és még hátravan 17 forduló…

A lila-fehérek „históriás könyvében” a 2012–2013-as bajnokságig kell visszalapoznunk ahhoz, hogy a szenegáli légiós csatárteljesítményénél jobbat találjunk. Akkor Kabát Péter 13 találatig jutott, és Újpesten ő volt a legutóbbi olyan játékos, aki egymás után legalább négy bajnokin gólt szerzett: 2012 őszén a 8. és a 12. forduló között a KTE, a PMFC, a Pápa, a Győr és a Honvéd ellen volt – sorozatban öt meccsen – eredményes.Nagy kérdés, Diagne-nak sikerül-e túlszárnyalnia Kabát három évvel ezelőtti teljesítményét.

A Bayern München stadionja, az Allianz Aréna után a Groupama Aréna is magentába borult – igaz, utóbbi kissé lilás lett
A Bayern München stadionja, az Allianz Aréna után a Groupama Aréna is magentába borult – igaz, utóbbi kissé lilás lett

MAGENTA FRADI BŐ KERETTEL, RADÓ ÚJRA VILLANT – FERENCVÁROS

Már a meccsének kezdő sípszava előtt történt érdekesség az FTC háza táján. A Ferencváros szerződést írt alá a Debrecen elleni meccs előtt a Magyar Telekommal, amely a következő három évben a zöld-fehérek főszponzora lesz. A megállapodásnak már pénteken voltak előjelei, a Groupama Aréna ugyanis nem a megszokott színekben pompázott.

A Telekom színe a magenta, a stadion kivilágítása is ilyen színt kapott, sokak szerint azonban sokkal inkább lilás lett, emiatt pedig jó néhány Fradi-drukker háborgott. Mások, köztük a rivális Újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt tréfálkozott a látottakon, majd azon is, hogy a zöld-fehérek honlapja rózsaszínbe borult. Valljuk be, nem mindennap lát az ember rózsaszín-fehér FTC-címert…

A kritikusokat aztán a pályán csendesítette el a Ferencváros, amely ismét megmutatta, más nívót képvisel ebben a bajnokságban, az egyik első számú üldözőnek tartott Debrecent immár a szezon során másodszor intézte el sima, 3–0-s sikerrel.

A találkozóval kapcsolatos érdekesség, hogy nem azok szállították a sikert, akiktől eddig megszoktuk. Fentebb említettük, Böde nincs jó formában, a vezető gólt a balhátvéd, Cristian Ramírez szerezte, az előnyt büntetőből Gera Zoltán növelte, akinek ez csupán a második találata volt az idényben. A tizenegyest a csereként beálló Radó András harcolta ki, aki a harmadik – nem akármilyen – gólt szerezte.

Ha hozzávesszük, hogy Radó csak csereként állt be, és a válogatottnál is számításba vett Pintér Ádám csak úgy lett kezdő, hogy Michal Nalepa az eltiltását töltötte, elmondhatjuk, hogy a keret igencsak bő a Fradinál, irigylésre méltó helyzetben vannak az Üllői úton. Ráadásul már az erősítéseken dolgoznak a vezetők, a legújabb jelölt Kleinheisler László.

Radóról még egy gondolat, a Haladástól szerződtetett csatár a második gólját szerezte Fradi-mezben – érdekes, hogy az első találata is a Debrecen ellen született, akkor is csereként állt be, és az is a 3–0-s végeredményt állította be.

TERÜLET AZ MTK-NAK, VÁLOGATOTT GONDOK – VIDEOTON

A Videoton 1–0-ra legyőzte az MTK-t hazai pályán, ezzel sorozatban hetedszer nyert odahaza a székesfehérvári gárda, korábban egymás után a Debrecent (1–0), az Újpestet (3–0), a PAFC-ot (3–2), a Honvédot (3–0), a Diósgyőrt (2–1) és a Vasast (2–0) intézte el.

A múlt héten az FTC sorozatát megszakító MTK-t Horváth Ferenc hagyta egy kicsit kinyílni, mert nem akarta, hogy ugyanolyan meccs legyen, mint az örökrangadó volt. Döntésével sikerrel járt, még akkor is, ha jó nagy szerencse kellett hozzá, hogy otthon tartsák a három pontot. A szurkolók nem voltak türelmesek, meccsvégi nyilatkozatakor, de már a 60. percben is kifütyülték a szakembert.

A forduló válogatottja
(Nemzeti Sport)
Danilovics (Videoton) – Heris (Újpest), Pintér Á. (Ferencváros), Litauszki (Újpest), Ramírez (Ferencváros) – Bacelic-Grgic (Puskás Akadémia) – Radó (Ferencváros), Kovács I. (Videoton), Gera Z. (Ferencváros), Nagy G. (Bp. Honvéd) – Tischler (Puskás Akadémia)

Ahogy Pintér Ádámnál említettük, hogy válogatottként többnyire csak a padon ül egy NB I-es csapatnál, ugyanez igaz Lang Ádámra is. Külön érdekesség, hogy éppen Juhász Roland szorítja ki a kezdőből, a Vidi csapatkapitánya ugyanis épp Lang „előléptetése” miatt nem kapott lehetőséget a válogatottban a Norvégia elleni pótselejtező visszavágóján (Juhász az oslói meccsről el volt tiltva).

Mióta Horváth Ferenc a Videoton edzője, ötből négyszer állt fel a Paulo Vinícius, Juhász kettőssel a csapat, és csupán egy alkalommal kapott gólt, így a szakember úgy érzi, nincs oka változtatni a jól bevált kettősön. Kérdés, Lang az Eb előtt ezt a helyzetet mennyire tartja elfogadhatónak, akar-e váltani, hogy többet játsszon. Sajtóhírek szerint Olaszországból érdeklődnek iránta.

A válogatottban Lang kezdett, Juhász padozott – a Videotonnál fordítva van (Fotó: Szabó Miklós)
A válogatottban Lang kezdett, Juhász padozott – a Videotonnál fordítva van (Fotó: Szabó Miklós)

LÁSZLÓ CSABA MÁSKÉPP, MINT LOUIS VAN GAAL – MTK

A Videotontól vereséget szenvedő MTK-nak nem volt szerencséje a mérkőzésen. Myke Bouard Ramos a lécet, Kanta József a kapufát találta el, Torghelle Sándor is többször közel járt a gólhoz. Gera Dániel kiállítása nem volt jogos, Kanta József pedig büntetőt hibázott.

A találkozó után László Csaba azt mondta, természetesen legközelebb is Kanta végzi el a büntetőt, pedig ez már a második kihagyott tizenegyese volt a szezonban, az elsőt az Újpest ellen rontotta el a középpályás.

A kék-fehérek vezetőedzője tehát nem azt a módszert alkalmazza, amit Louis van Gaal a Manchester Unitednál. A holland szakember ugyanis amondó, ha valaki büntetőt ront, a lista aljára kerül, addig nem végezhet el tizenegyest, amíg mindenki más nem rontott legalább egyszer – azaz aligha kerül rá újra a sor.

SZOMORÚ MINISOROZAT – SZOMBATHELYI HALADÁS

Fentebb írtuk, váratlan, sima vereséget szenvedett otthon a Haladás az Újpest ellen, igaz, a váratlan kifejezés inkább erre a szezonra vonatkozik ebben az esetben. A két csapat történelme ugyanis elővetítette ezt az eredményt, a szombathelyiek ezzel együtt immár a legutóbbi négy, lilák elleni meccsükön még csak gólt sem szereztek.

Megszakadt ugyanakkor egy sorozat, a két csapat legutóbbi nyolc NB I-es mérkőzésén nem esett több két gólnál – most három találat született.

MEGSZAKADT SZÉRIA, CSATÁROK TÖMKELEGE – DEBRECEN

Szintén fentebb írtunk már a Debrecen meccséről. A Loki a Fraditól elszenvedett zakóval megszakította saját, nyolcmeccses veretlenségi sorozatát, ugyanakkor legutóbbi 13 idegenbeli meccséből ez csak a második volt, amelyen kikapott.

A DVSC-nél most már a kezdőcsapatban kapott helyet Adamo Coulibaly, aki először volt kezdő, mióta visszatért a Lokihoz. A szurkolók nagyon örültek az érkezésének, pedig finoman fogalmazva sem hiányposztra igazolt vele a Debrecen.

Igaz, van közöttük olyan, aki szélsőt vagy középpályást is tud játszani, a hajdúságiak keretében tíz (!) játékos van, aki csatár, vagy legalábbis már volt bevetve támadóként ebben a szezonban. Coulibaly mellett ilyen Balogh Norbert, Bereczki Dániel, Geoffrey Castillion, Horváth Zsolt, Kulcsár Tamás, Ibrahima Sidibe, Sós Bence, Szécsi Márk és Tisza Tibor is.

ÖVÉK MOST A LEGHOSSZABB SOROZAT – PAKS

Döntetlent játszott a DVTK-val, így sorozatban hatodik győzelmét nem sikerült megszereznie a Paksnak, a klubrekordja tehát nem dőlt meg. A veretlenségi rekord viszont megdőlt: ez volt egymás után a kilencedik veretlenül megvívott találkozója a tolnaiaknak, és mivel a Debrecen kikapott, az övék a leghosszabb sorozat jelenleg az NB I-ben.

Két fordulóval ezelőtt írtunk arról, hogy ha Bajner Bálint beáll, a Paks betalál, a múlt héten pedig maga a csatár szerzett gólt, ahogy most is – igaz, lesen állt, így nem adták meg a gólját.

BEKŐ BALÁZS MEGMENTÉSE – DIÓSGYŐR

Árki Gábor, a Diósgyőr sportigazgatója november elején kiadta az ukázt: a hátrelévő öt meccsen nyolc-kilenc pontot kell szereznie a csapatnak, különben Bekő Balázst meneszti a kispadról. A küldetés elindítása nem sikerült a legjobban, eddig két meccsen egy pontot szerzett együttese.

Így már az is előfordulhat, hogy szerdán, az MTK elleni, hazai meccsen belebukik a feladatba a DVTK vezetőedzője, ha mégsem, az utolsó két meccsen az Újpest (idegenben) és a Békéscsaba (otthon) ellen gyűjthet pontokat csapatával.

MEGVÁLTOZOTT JÁTÉKOSPOLITIKA – BUDAPEST HONVÉD

A Magyar Labdarúgó-szövetség „légiósszabálya” a Honvédnál volt a leghatásosabb. A korábban külföldi játékosok tömkelegét alkalmazó együttes az őszi szezonban már jobban épít az akadémistáira, olyannyira, hogy nyolc magyarral állt fel a Békéscsaba ellen, ebből heten saját nevelésű játékosok.

Botka Endre, Baráth Botond, Prosser Dániel, Gazdag Dániel, Nagy Gergő, Holender Filip és Vernes Richárd is a Magyar Futball Akadémián nevelkedett, csakúgy, mint a csereként beálló Lukács Dániel. A Békéscsaba elleni mérkőzés legjobbja is közülük került ki, a duplázó és a forduló gólját szerző Nagy Gergő volt az.

ELADOTT ELŐNYÖK – BÉKÉSCSABA

Már a második percben előnyben volt a Békéscsaba a Honvéd otthonában, a kispestiek egyenlítettek, majd másodszor is vezetést szereztek a vendégek, a végén mégis a hazaiak örülhettek, 3–2-re nyertek.

Ez már a negyedik alkalom volt, hogy a Csaba nem tudta megtartani az előnyét. Rögtön az első fordulóban a Debrecen, a 13.-ban a Paks, a 14.-ben pedig az Újpest ellen volt előnyben, a végén mégis riválisáé lett a három pont.

SZANYÓ NÉLKÜL SEM MEGY – VASAS

Sokszor előfordul, hogy rövid távon jó döntésnek bizonyul egy edzőváltás, a játékosok új impulzusokat kapnak, jobban akarnak bizonyítani az új mesternek. Angyalföldön nem ez történt… A korábban csak papíron, most már valójában vezetőedzőként dolgozó Simon Antal vezetésével sem sikeresebb a Vasas.

Az Újpest, a Fradi és a Videoton után a Puskás Akadémiától is vereséget szenvedett Szanyó Károly leváltása után a piros-kék csapat, amely így továbbra is az NB I sereghajtója. Örömre csak az adott okot Angyalföldön, hogy a 21 éves Ádám Martin először kezdett a csapatban, és meg is szerezte első NB I-es gólját.

KÉT CSATÁR, HÁROM PONT, NÉGY GÓL – PUSKÁS AKADÉMIA

Megszakadt az NB I leghosszabb aktív nyeretlenségi sorozata: kilenc, győzelem nélkül megvívott bajnoki után nyert a PAFC a Vasas otthonában, és ez volt az első alkalom, hogy idegenben három pontot szerzett a 2015–2016-os szezonban.

A Puskás Akadémia ezúttal két csatárral állt fel, Lencse László mellett Tischler Patrik is lehetőséget kapott, aki a 4–2-es győzelemből két góllal vette ki a részét.

TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK

Tolmács a kispadon. Nem állítjuk, hogy gyűjtésünk teljes, de most láttunk először olyat, hogy egy tolmács úgy foglal helyet a cserepadon, hogy a hivatalos jegyzőkönyvben, az MLSZ adatbankján is jelölik azt. Istókovics Miklós volt az, aki a Puskás Akadémiánál segítette a horvát Robert Jarni munkáját.

Első NB I-es gólját szerezte Ádám Martin mellett Stipe Bacelic-Grgic, a PAFC horvát középpályása is.

• Két nagy játékvezetői hiba volt a hétvégén, mint említettük, Bognár Tamás tévesen állította ki Gera Dánielt a Videoton–MTK-n, míg Szabó Zsolt megadta Birtalan Botond gólját a Honvéd–Békéscsabán annak ellenére, hogy a támadó lesen volt.

• A forduló gólja címért Radó András is nagy versenyben volt, de a legszebb találat Nagy Gergő második gólja volt a Honvéd–Békéscsabán.

17. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés Játékvezető Nézőszám
November 28., szombat
15.30 Vasas–Puskás Akadémia 24
Vad II István 950
15.30 Honvéd–Békéscsaba 32 Szabó Zsolt
500
15.30 Haladás–Újpest 03
Solymosi Péter
2817
15.30 DVTK–Paks 11
Farkas Ádám
1951
15.30 Videoton–MTK 10 Bognár Tamás
1314
18.00 FTC–DVSC 30 Kassai Viktor6642
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
A nézőszámról szóló cikkünket itt tekintheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik