Doll már kísérletezhet a Fradival? Edzőmeccsekké válhatnak a bajnokik!

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2015.10.05. 14:51
A labdarúgó NB I 11. fordulójával véget ért a szezon egyharmada. A hétvége eseményei mellett ezért visszatekintünk az eddig eltelt időszakra is, amely során a Ferencváros toronymagasan kiemelkedett a mezőnyből. A Szombathelyi Haladás pozitív, a Videoton negatív értelemben lepett meg mindenkit. Megnéztük azt is, hogyan állnak a nézőszámok, valamint nem feledkeztünk meg a hétvége legjeiről, érdekességeiről sem.
A RÉSZLETES MAI MENÜ:A RÉSZLETES MAI MENÜ:


♦ FRADI-URALOM A BAJNOKSÁG HARMADA UTÁN
NÉZŐSZÁM – CÉLOK ÉS VALÓSÁG
LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK
• Figyelem, Németh-gól következik!
Tizenhat, négy és egy esztendő
Az egy is sok vagy a kettő is kevés?
A hétvége debütálója
A hétvége legszebb gólja
A hétvége legnagyobb kihagyott helyzete
A hétvége legszebb gólpassza

A Fradi uralja a honi mezőnyt, de már előrébb tekint (Fotó: Hegedüs Gábor)
A Fradi uralja a honi mezőnyt, de már előrébb tekint (Fotó: Hegedüs Gábor)

BAJNOKI HELYETT – KÍSÉRLETEZÉS? HOL VANNAK A KIHÍVÓK?

Az idény eddig eltelt részét uralta a Ferencváros. A zöld-fehérek egy éve veretlenek a bajnokságban, ebben a szezonban 11 mérkőzésükből 10-et megnyertek, csupán egyszer játszottak döntetlent, 22 gólt szereztek, emellett csak négyet kaptak, és már most 13 pontos előnnyel vezetik a tabellát – nehéz lesz megelőzni őket.

Ha így folytatják, viszonylag hamar matematikailag is eldőlhet a bajnoki cím, akkor pedig egyre hamarabb lesz időszerű már azon gondolkodni, hogyan lehet felkészülni a 2016–2017-es idény európai kupaporondjára. Erről már Thomas Doll is beszélt korábban, mi pedig most három tényezőt emeltünk ki ezzel kapcsolatban:

Mi lesz Pintérrel? Hiányposztokat oldhatna meg, de egyelőre nem nagyon játszik (Fotó: Korponai Tamás)
Mi lesz Pintérrel? Hiányposztokat oldhatna meg, de egyelőre nem nagyon játszik (Fotó: Korponai Tamás)

– AZ ÚJ IGAZOLÁSOK. Korábban már írtunk róla, hogy a szezon első részében egyedül Leandrót játszatta rendszeresen az új igazolások közül a német szakember, aki még számára idegen poszton (belső védőként) is nagy erőssége csapatának. Az előző három fordulóban azonban már Stanislav Sesták is kezdett.

Úgy tűnik, a szlovák egyelőre nem igazán találja a helyét a csapatban, hasznosan játszik, de még nincs csúcsformában. Mivel Böde szórja a gólokat (bár az előző két meccsén épp nem), csak a szélen jut Sestáknak hely, így azonban távol van a kaputól, nem tudja kihasználni azokat a képességeit, amelyeket a Haladás és a Debrecen ellen ki tudott, amikor gólt szerzett.

Radó Andrást fokozatosan építette be Doll, ám a Szombathelyről érkező támadó megsérült, Haraszti Zsolt eddig csupán négyszer szállt be csereként. Sokkal érdekesebb Pintér Ádám helyzete. A védőként és védekező középpályásként is bevethető labdarúgó eddig csupán egyszer állt be csereként, pedig mindkét poszt foltozásra szorul a zöld-fehéreknél. Pintér ez idáig háromszor a kispadról nézte végig a találkozót, ahogy a hétvégén is, amikor nem ő, hanem érdekes módon Vladan Csukics kapott lehetőséget.

Gera és Hajnal átalakította a
 Fradi felállását (Fotó: Koncz György)
Gera és Hajnal átalakította a Fradi felállását (Fotó: Koncz György)

– JÁTÉK TÖBB RENDSZERBEN. Amikor a Fradi szerződtette Hajnal Tamást, egy kicsit átalakult a korábban megszokott 4–2–3–1-es hadrend, hiszen Hajnal és Gera felváltva védekeztek többet vagy kevesebbet az egyetlen szűrő (Somália) mellett, így sokszor inkább 4–3–3-ban játszott az együttes.

A tavaszi rendszer őszre nem sokat változott, Somáliát felváltotta Nagy Ádám, de a felállás megmaradt. Doll azonban már kísérletezett más hadrendekkel. A Vasas ellen „gyémántot”, 4–1–2–1–2-t játszott a Fradi, ám ezt hamar elvetették Dollék.

Az Újpest ellen hátrányban, a Honvéd ellen pedig már a meccs elejétől három védővel állt fel az FTC, ám ez sem volt túl sikeres, már meccs közben visszaálltak a jól megszokott négyvédős felállásra. A német szakember a mérkőzést követő sajtótájékoztatón cáfolta, hogy kísérletezett volna („mégiscsak bajnokiról beszélünk”), ám az jól látható, nem szeretné, ha csak egy rendszerben tudna játszani csapata.

– KIHÍVÓK, KONKURENCIA. Tizenegy forduló után 13 pontos előny. Aki ezt a szezon előtt megtippeli, azt egészen biztosan kinevették volna. Na, nem azért, mert a zöld-fehérek kerete nem emelkedik ki a mezőnyből. A Fradi minden mérkőzésének úgy vágott neki, hogy esélyesebb a három pontra ellenfelénél. Így a meglepő inkább az, hogy úgy tűnik, nincs kihívója az FTC-nek.

Ebből a szempontból leginkább a Videotont érheti kritika. A székesfehérváriak kerete egészen biztosan nem 19 pontnyival gyengébb a Fradiénál. Pető Tamás megbízott edző pedig arról beszélt a Puskás Akadémia legyőzése után, hogy Magyarország legjobb labdarúgói a Videotont erősítik”. Valljuk be azt is, a Videoton hétvégi, válogatottakkal teli kispadját (Feczesin Róbert, Kovács István, Simon Ádám, Gábor Péter, Rudolf Gergely, Fejes András, Lang Ádám) sokan elfogadnák az NB I-es csapatuk kezdő tizenegyében.

Szörnyen kezdte a szezont a Videoton, így a Fradinak nem volt igazi kihívója (Földi D. Attila)
Szörnyen kezdte a szezont a Videoton, így a Fradinak nem volt igazi kihívója (Földi D. Attila)

Ennek ellenére ha ránézünk a tabellára, azt látjuk, hogy a szezon eddig meglepetéscsapata, a tavasszal még a kiesés ellen küzdő Szombathelyi Haladás a második – 13 ponttal lemaradva. A másik, a szezon előtt bajnoki címre esélyes csapat, a Debrecen pedig a hatodik helyen áll, csaknem feleannyi ponttal, mint a listavezető.

A probléma ezzel az, hogy ahogy nő a Fradi előnye, annál kevésbé lesz képes felpörögni a meccsekre, és annál nehezebb lesz felkészülnie az európai kupaporondra. Az „edzőmeccsesedő” találkozók biztosan nem tesznek majd jót neki.

TÍZEZER, VALAMINT ÖTEZER NÉZŐ – EGYELŐRE NINCS MEG

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere előszeretettel vitatkozik a Magyar Labdarúgó-szövetség döntéseivel. Hétvégén például nagyon nem örült neki, hogy nem láthatta a DVSC–Újpest találkozót, és kifejezte, nem ért egyet az MLSZ azon döntésével, hogy csak két (amíg állt csapatunk az európai kupaporondon három) meccset közvetít a televízió élőben egy hétvégén.

Egy éve ilyenkor, 11 forduló után átlagosan 2697 néző ment ki a meccsekre, most 3055 ez a szám, azaz átlagosan 358 nézővel többen járnak ki a meccsekre – ez 12 százalékos emelkedés. Hogy ezzel elérte-e a célját az MLSZ, és jó-e ez az irány, arról nem vagyunk meggyőződve. Az azonban biztos, hogy a 2020-ra kitűzött négy-ötezres céltól még jócskán elmarad, a korábbiaktól (Csányi Sándor, a szövetség elnöke 2011-ben még arról beszélt, hogy 2014-re hatezres, 2018-ra tízezres átlagnézőszámot kell elérni) pedig pláne.

Továbbra is a Fradi meccseire kíváncsiak a legtöbben (Fotó: Korponai Tamás)
Továbbra is a Fradi meccseire kíváncsiak a legtöbben (Fotó: Korponai Tamás)

Amikor a Fradi otthon játszott, mindig az Üllői úton volt a legtöbb néző. Sorrendben: 6027 (DVTK), 6817 (MTK), 7419 (Paks), 8824 (Békéscsaba), 9037 (Honvéd). Látszik a növekedő széria, és ha lesznek még rangadók (a Videoton, a Debrecen és az Újpest is a Fradi-stadionban játszik majd), növekedhet ez a szám, de egyelőre a Fradi is elmarad a tavaszra kitűzött céltól, a tízezres átlagnézőszámtól. Az ötjegyű számot egyszer sem sikerült elérnie.

LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK A 11. FORDULÓBÓL

Figyelem, Németh-gól következik!

Mint fentebb írtunk róla, a Szombathelyi Haladás remek teljesítményt nyújt a bajnokságban. Legutóbb a DVTK otthonában szerzett értékes pontot, és továbbra is második helyen áll a tabellán, csak a Fraditól kapott ki a szezonban. A sikerhez nagyban hozzájárul egy fiatal, saját nevelésű játékos kiváló teljesítménye is.

Németh Márió Diósgyőrben is gólt szerzett, a bajnokságban ez már a negyedik alkalom volt. Érdekesség, hogy a fiatal utánpótlás-válogatott támadó középpályás mindegyik találatát a 25. és a 30. perc között szerezte, ráadásul ezek a gólok mind pontot vagy pontokat értek a Halinak. Aki legközelebb Haladás-meccset választ programnak, ebben az öt percben ne tévessze szem elől a támadót!

Tizenhat, négy és egy esztendő

A Forduló NS-válogatottja
Dibusz (Ferencváros) – Bese (MTK), Bobál D. (Bp. Honvéd), Fabio (Békéscsaba) – Varga R. (Ferencváros), Bacelic-Grgic (Puskás Akadémia), Nagy Á. (Ferencváros), Gyurcsó (Videoton), Suljic (Videoton) – Torghelle (MTK), Youla (Bp. Honvéd)

A vidi.hu arról írt, hogy a Videoton 16 év után tudott újra kétgólos hátrányból fordítani a Sóstói Stadionban. A hétvégén a Puskás Akadémia már 2–0-ra vezetett, mégis a székesfehérváriak nyertek. Legutóbb 1999-ben a Vác ellen sikerült ilyen bravúr.

Csaknem négy éve fordult elő legutóbb olyan, hogy egy fordulóban az összes csapat gólt szerzett. Erről bővebben ide kattintva olvashat!

Majdnem egy esztendeje történt meg az, hogy a Ferencváros szurkolóinak szomorkodniuk kellett egy bajnoki végén. Legutóbb a DVTK-től kaptak ki a zöld-fehérek NB I-es mérkőzésen, 2014. október 4-én.

Az egy is sok vagy a kettő is kevés?

A Puskás Akadémiát és a Videotont szoros szakmai kapcsolat köti egymáshoz, gyakoriak a klubváltások a két csapat játékosai között. Ezért is van külön pikantériája az összecsapásuknak. A hétvégi meccsük előtt ötször találkoztak egymással a felek, a Videoton háromszor nyert (3–0, 3–1, 3–0) és egy döntetlen (0–0) született. Azaz a PAFC korábban csupán egy gólig jutott el a székesfehérváriak ellen. Most azonban egy meccs alatt kettő sem volt elég – a Vidi fordított.

A Paks is két találatot szerzett gólképtelensége után, de jobban járt a PAFC-nál. Bartha Lászlóék először rezegtették meg idegenben ellenfelük hálóját, rögtön kétszer is, és ez három pontot ért a Fáy utcában.

A hétvége debütálója

Hermány Bence 17-től 23 éves koráig volt a Ferencváros kapusa, de az NB I-ben egyszer sem jutott szóhoz a zöld-fehéreknél. Csaknem két évvel ezelőtt távozott a Fraditól a Vasas kedvéért, ám az angyalföldieknél sem volt első számú kapus. Nagy Gergely sérülése után azonban eljött számára a nagy pillanat, a 19. percben csereként beállt a Paks ellen. A debütálás nem sikerült jól, két gólt kapott, csapata pedig vereséget szenvedett.

A hétvége legszebb gólja…

...Pekár Lászlóé


A hétvége legnagyobb kihagyott helyzete címéért...

...Vojo Ubiparip (5:21-től)...


...és Gazdag Dániel (0:25-től) versenyez.

A hétvége legszebb gólpassza…

Kemenes Szabolcsé, aki kirúgásból indította Souleymane Youlát (a fenti videóban 0:46-tól).

NB I, 11. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés JátékvezetőNézőszám
Október 3., szombat
18.00 DVTK–Haladás 1–1 Iványi Zoltán
3409
18.00 DVSC–Újpest 1–1
Farkas Ádám
4052
18.00 Békéscsaba–MTK 1–1
Karakó Ferenc
1732
18.00 Videoton–Puskás Akadémia 3–2
Erdős József 1745
18.00 Vasas–Paks 1–2Bognár Tamás 1500 *
20.30 Ferencváros–Honvéd 21Kassai Viktor
9037
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
* Becsült adat, a klub nem tudott pontos adatokkal szolgálni
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik