„Boldog lehet, aki Felcsútra kerül; a Fradinak is van gyengéje”

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2015.09.24. 16:43
null
Robert Jarni nem aggódik a Puskás Akadémia kilátásai miatt (Fotó: Földi D. Attila)
A Nemzeti Sport Online a négy tétmeccse nyeretlen, ebből a legutóbbi kettőt el is veszítő Puskás Akadémia Kozármisleny elleni Magyar Kupa-búcsúja, illetve az NB I-ben a Ferencváros ellen következő meccs kapcsán kérdezte a felcsútiak vezetőedzőjét, Robert Jarnit. Kíváncsiak voltunk a kupakiesés okaira, arra, hogy a szakember hogyan értékeli csapata jelenlegi, 9. pozícióját a bajnokságban. Rákérdeztünk, mi lehet az oka  Lencse László és Tischler Patrik visszafogott teljesítményének, kitértünk a felcsúti akadémiára és a Ferencváros elleni bajnokira.

– Hogyan szenvedhettek 2–0-s vereséget a Magyar Kupában az NB III-as Kozármislenytől úgy, hogy végigjátszotta a meccset például Lencse László és Tischler Patrik, akik az elmúlt két szezon legeredményesebb csatárai közé tartoztak az NB I-ben?
– Sajnos, ami történt, az megtörtént, nem tudunk már változtatni rajta. Megint jól kezdtük a mérkőzést, az első 10-15 percben sok helyzetet kialakítottunk, ám ezúttal sem sikerült a gólszerzés – beszélt a kupabúcsúról a Puskás Akadémia honlapjának Robert Jarni, aki ezzel az NSO kérdésére is reagált. – Egy idő után magunkra húztuk az ellenfelet, amely ezt követően még bátrabban és magabiztosabban futballozott. Megkaptuk az első gólt, majd még idegesebbé vált a játékunk. A csapatból sokan mélyen a tudásuk alatt teljesítettek, megközelítőleg sem hozták azt a szintet, ami elvárható tőlük. Négy-öt helyen változtattunk az alapcsapaton, ám ez nem mentség, hiszen mindenki az első keret fontos tagja. Úgy gondoljuk, még időben jött a pofon. Egy pofon, amely remélhetőleg helyreigazítja a dolgokat. Volt egy hosszabb megbeszélésünk a csapattal, együtt vontuk le a tanulságokat. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy szezon során minden együttes legalább egyszer hullámvölgybe kerül, reméljük, mi most ezzel túl vagyunk rajta.

DOLL: A NEMZETKÖZI KUPÁBAN TÖBB KELL – EBBE AZ IRÁNYBA HALADUNK

Az NB I-ben hibátlan teljesítménnyel listavezető Ferencváros vezetőedzője, Thomas Doll a puskasakademia.hu-nak beszélt a felcsútiak elleni szombati meccsről.

„Úgy érzem, most érett össze igazán egységessé a csapatunk, és a rengeteg munka gyümölcse is most kezd beérni. Mindennap keményen edzünk a céljainkért. Szerintem kilenc bajnoki forduló után még egyáltalán nincs lefutva a bajnokság.

Valóban probléma lehet, hogy a srácok nap mint nap hallják, ahogy a média azt közvetíti: bajnokesélyes a Ferencváros. Természetesen ez a célunk, és minden mérkőzésre úgy készülünk, mintha életünk legfontosabb meccse lenne. Talán ez lehet a kulcsa a motiváció fenntartásának, illetve az is kétségtelen, hogy szerencsére bő keretünk van, és a játékosoknak újra és újra meg kell harcolniuk a kezdőbe kerülésért– fogalmazott Doll a célok és a bajnokság állása kapcsán.

„Mindenki tisztában van vele, hogy több kell a nemzetközi porondon, hiszen láthattuk mi történt a Zeljeznicar ellen – figyelmeztetett a német szakember. – Azonban ezen már nem gondolkodunk, előretekintünk, és sokkal keményebb munkára fogjuk a játékosokat edzésről edzésre. Ők szerencsére igencsak fogékonyak a pörgős és izzasztó tréningekre. Elmondhatom, a játékosok élvezik az edzéseket, nem pusztán teszik a dolgukat. Tisztában vagyunk vele, hogy kilenc megnyert bajnoki mérkőzés ellenére sem vagyunk még készen egy erős nemzetközi kupaszereplésre, de úgy érzem, jó irányba haladunk.”

„Robert Jarni a kompakt, technikás futballban hisz, és ahogyan én látom, ezt is játszatja a csapatával. Igazán jó játékosokkal erősödött a csapat az elmúlt hónapokban. Arra is emlékszem, hogy nehéz mérkőzést játszottunk a Pancho Arénában legutóbb. Két focizni tudó és akaró csapat fog összecsapni szombaton. Kemény mérkőzésre számítok, egy jól szervezett gárda ellen” – tette hozzá Doll a bajnoki meccs kapcsán.

 

Hogyan lehetséges, hogy az előző két szezon két legeredményesebb felcsúti játékosa közül, Lencse (két szezon alatt 24 gól) és Tischler (két szezon alatt ugyancsak 24 gól) egyetlen gólt sem szerzett még az NB I-ben ebben az idényben? Összefüggésben lehet-e ez azzal, hogy az ön irányítása alatt átalakult a csapat támadójátéka, és sokkal fontosabb szerepet kapnak a szélsők, illetve a támadó középpályások, így például az ötgólos Pekár László?
– Minden csatárnál van ilyen időszak. A legjobb támadókkal is előfordul, hogy egy sikeres szezon vagy időszak után hullámvölgybe kerülnek. Természetesen bántja őket a dolog, de mind a ketten keményen dolgoznak, és törekednek rá, hogy mihamarabb kimásszanak a gödörből. El fogják kezdeni rugdosni a gólokat.

– Mit gondol, a Puskás Akadémia jelenlegi, kilencedik helye az NB I-ben a többi csapat keretét és költségvetését ismerve reálisnak mondható? Mi lehet a reális célja a csapatnak? A keret megfelel a céloknak?
– A jelenlegi pozíciónk nem aggaszt minket különösebben. Figyelembe véve az eddigi teljesítményünket és a játékunk képét biztosak vagyunk benne, hogy előrébb fogunk keveredni a tabellán. Ha ilyen ütemben fejlődik a csapat, nem lesz gond.

– Thomas Doll-lal játékoskarrierjük alatt találkoztak a pályán?
– Igen, Olaszországban játszottunk egymás ellen. Ha jól emlékszem, Thomas a Lazio színeiben, én pedig az AS Bari csapatában játszottam akkor. Thomas Doll nagyon jó játékos volt. Olaszország annak idején igazi futballnagyhatalom volt, csak a legjobbakat hívták oda játszani.

– Mennyire tekinthető a szombati meccs két iskola, a német és a délszláv futballfelfogás csatájának?
– Minden edző szeretné átadni az elképzeléseit a csapatának, legyen az bármilyen stílus. A találkozók szerintem legtöbb esetben a váratlan szituációkon dőlnek el. Ki, hogy reagál, milyen döntéseket hoz kulcspillanatokban, szombaton is ez fog számítani.

– Van gyenge pontja a mostani Fradinak? A döntetlennel elégedett lenne?
Nagyon masszív, erős, jó játékerőt képviselő csapata van a Fradinak. Nem kétséges, hogy Thomas Doll és a szakmai stáb remek munkát végzett a zöld-fehéreknél. A programunkon nem változtatunk, gyakorlatilag ugyanúgy készülünk a Fradi ellen, mint bármelyik másik csapat ellen. A Ferencvárosnak is megvannak a gyengeségei, kis sebezhető pontjai, amelyeket megpróbálunk majd kihasználni szombaton. Tiszteljük az ellenfelet, de senkitől sem ijedünk meg az eredményeik vagy a tabellán elfoglalt helyezésük láttán. Extrán motiváltak a játékosaink, ha betartják, amit kérünk tőlük, akkor nagy baj nem lehet. Most is a győzelemmel lennénk igazán elégedettek, a hazai pálya előnye mellettünk szól.

Jarni szerint csapata a Ferencvárossal is kiélezett meccset fog játszani (Fotó: Szabó Miklós)
Jarni szerint csapata a Ferencvárossal is kiélezett meccset fog játszani (Fotó: Szabó Miklós)

Mi a véleménye a felcsúti akadémián folyó munkáról, az utánpótlás-nevelésről, összehasonlítva például a Hajduk spliti utánpótlásközpontjával, amely nemzetközi szinten is piacképes játékosok sorát neveli ki évről évre, és amelyet ön jól ismer, hiszen évekig futballozott és edzőként is dolgozott Splitben?
– Nagyon nehéz összehasonlítani, de az biztos, hogy Felcsúton sokkal jobbak a körülmények, mint a Hajduknál. Remek munkát végeznek a Puskás Akadémián dolgozó szakemberek. Figyelemmel követjük az utánpótláscsapatokat. Minden korosztályban van 2-3 kiemelkedően tehetséges játékos. Nagy gonddal foglalkoznak a tehetségekkel, akiknek minden feltétel adva van a további fejlődéshez. Boldog lehet minden egyes játékos, aki Felcsútra kerül.

NB I, 10. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés
Játékvezető

Szeptember 26., szombat

18.00

Haladás–Vasas

Solymosi Péter
18.00

Honvéd–DVTK

Szabó Zsolt
18.00

Békéscsaba–Videoton

Fábián Mihály
18.00

Paks–DVSC-Teva

Vad II István
18.00

Puskás Akadémia–Ferencváros (Tv: M4)

Andó-Szabó Sándor
20.30

Újpest–MTK (Tv: M4)

Iványi Zoltán
A bajnokság állását itt tekintheti meg!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik