Böde 12 éve nem látott tettet hajtott végre; Rudolf, a várva várt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.14. 16:00
null
Böde két góljával eldöntötte a derbit (Fotó: Veres Viktor)
A szokásos, a labdarúgó NB I aktuális fordulóját értékelő sorozatunkban ezúttal természetesen a derbit állítjuk fókuszba. Korai találatok, afrikai gólszerzők, ferencvárosi duplázók – legek és érdekességek a szombati Újpest–Ferencváros (1–2) rangadó után, de kitérünk a többi mérkőzésre is. 

A RÉSZLETES MAI MENÜ:
A LEGGYORSABB GÓL
MOSTANÁBAN JÓL HAJRÁZIK A FRADI
AFRIKAI GÓLSZERZŐK A DERBIN
A DERBI HŐSE
AZ ÚJAK SZEREPE
RUDOLFRA 48 NAPOT VÁRTAK

A LEGGYORSABB GÓL

A szombati Újpest–Ferencváros (1–2) derbin már a 3. percben vezetést szerzett a házigazda együttes Mbaye Diagne révén, Az elmúlt évek leggyorsabb derbigólja gólzáporos mérkőzést is előrevetíthetett volna...

A korábbi, legendás, gólokban gazdag derbiken nem is minden esetben ünnepelhettek a szurkolók ilyen hamar. 2010. szeptember 11-én, a 6–0-s Újpest-sikert hozó meccsen például az első találatot szerző Simon Krisztián csak a 28. percben volt eredményes. 1979 szeptemberében Pogány László a 19. percben juttatta vezetéshez a Ferencvárost, amely 7–1-re győzött, és ezzel visszavágott a három évvel korábbi, 8–3-as zakóért. Az 1976. május 15-i derbin Fazekas László az 5. percben nyitotta meg a gólok sorát, és a kiváló jobbszélső meg sem állt ötig. 1990 augusztusában viszont a mostani Diagne-gólnál is előbb született meg a fővárosi rangadó első találata: a ferencvárosiak középpályása, a magyar élvonalban akkor debütáló Szenes Sándor már az 1. percben bevette Brockhauser István kapuját, a zöld-fehérek 5–0-ra győztek.

A korai gól az utóbbi időben nem hoz szerencsét az Újpestnek a Fradi ellen. Két évvel ezelőtt Bavon Tshibuabua révén a 4. percben kerültek előnybe a lila-fehérek, ám a Ferencvárosnak bőven volt ideje fordítani, és 3–1-re győzött a Puskás Ferenc Stadionban. Fél évvel később (2014 áprilisában) a Szusza Ferenc Stadionban Dusan Vasziljevics köszönt be már a 4. percben, ám ekkor is fordított a Fradi, Leonardo – Nagy János emlékezetes elcsúszása után – a 88. percben szerezte meg a győztes találatot, tehát az a találkozó is ugyanúgy a lefújás előtt néhány perccel dőlt el az FTC javára, mint a most szombati meccs.

MOSTANÁBAN JÓL HAJRÁZIK A FRADI

Az utóbbi években a Ferencváros jött ki jobban a derbik utolsó perceiből. Nemcsak most Bödének és tavaly tavasszal Leonardónak sikerült a hajrában győztes gólt szereznie, hanem 2013 márciusában Vladan Csukicsnak is. A szerb középpályás a 93. percben bombázott Balajcza Szabolcs kapujába, így a Fradi 2–1-es győzelemmel búcsúzott a lebontásra ítélt, majd teljesen újjáépített Üllői úti stadionjától.

A forduló válogatottja
6 Nagy G. (Vasas) – 6 Osváth (Vasas), 5 Vaskó (Békéscsaba), 5 Leandro (Ferencváros), 5 Mohl (Újpest) – 5 Pauljevics (Puskás Akadémia), 6 Szakály D. (Paks), 5 Balogh B. (Újpest), 5 Bognár I. (Diósgyőr), 5 Bartha (Paks) – 7 Böde (Ferencváros)

Akadt azonban olyan időszaka is a párharcnak, amikor az újpesti szurkolók ünnepelhettek eufóriában az utolsó percekben. 2012 augusztusában Tshibuabua a 94. percben szerezte meg a győztes találatot (2–1), 2009 őszén az Újpest szintén úgy nyert 2–1-re odahaza, hogy percekkel a lefújás előtt született meg a lilák győztes találata (Rajczi Péter volt eredményes a 88. percben), míg a 2005–2006-os kiírásban a Megyeri úton és az Üllői úton is a rendes játékidő letelte után, a hosszabbításban szerzett góllal nyertek az újpestiek. Az ősszel Kovács Zoltán (91. perc), a tavaszi idényben Rajczi Péter (96. perc) döntötte el a derbit a negyedik kerületiek javára.

AFRIKAI GÓLSZERZŐK A DERBIN

A szombati meccsen az újpestiektől beköszönő szenegáli Mbaye Diagne nem az első afrikai származású gólszerzője a derbinek. A Ferencváros korábbi csatára, a mali Ulysse Diallo 2013 szeptemberében szerzett gólt Fradi–Újpest meccsen (3–1), míg a már Belgiumban született, de kongói válogatott Bavon Tshibuabua két bajnokin is betalált a zöld-fehérek kapujába, ráadásul első magyarországi gólját ugyanúgy a Fradi ellen érte el, mint szombaton Diagne.

Említsünk meg a kilencvenes évekből egy algériai játékost is, 1991. március 9-én a Ferencváros Nacer Buiche góljával győzte le az Újpestet 1–0-ra.

A DERBI HŐSE

LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK A 8. FORDULÓ TÖBBI MÉRKŐZÉSÉHEZ – RUDOLFRA 48 NAPOT VÁRTAK

Böde félfordulatos gólja ide, derbi oda, a forduló legszebb gólját a mi véleményünk szerint a Vasas U-válogatott védője, a hatodik élvonalbeli meccsén az első NB I-es találatát jegyző Osváth Attila szerezte, aki 16 méterről jobb külsővel a léc alá lőtt. Ezzel a találattal győztek az angyalföldiek Kispesten a Honvéd vendégeként.

Ha már a Vasas szóba került, említsük meg a hét legmeglepőbb szerelését, ugyanis a piros-kékek (legalábbis eredetileg) rikító sárga mezben villogtak.

A forduló csapatának a Paksot választottuk, amely a Videoton ellen az 50. perctől emberhátrányban futballozott, de így is győzni tudott a bajnok ellen 2–0-ra. Érdekesség, hogy márciusban a Puskás Akadémia ellen is emberhátrányban játszva (akkor a 61. perctől) győztek a tolnaiak 2–1-re. A Videoton ebben a szezonban másodszor kapott ki tétmeccsen emberelőnyben játszva – a Ferencváros ellen a Szuperkupa-meccsen a 37. perctől volt létszámfölényben a Vidi, de 3–0-ra kikapott.

A Videotonban bajnoki meccsen először játszott a 61. percben csereként pályára lépő Rudolf Gergely. A csatár július 27-én igazolt Fehérvárra, így 47 napot kellett várniuk a Vidi drukkreinek, hogy a nyári alapozás nagy részét kihagyó támadó erőben utolérje magát és pályára léphessen (az El-ben a Lech Poznan ellen már jutott neki 20 perc csereként). Anno, 2012-ben Diósgyőrben is hasonló volt a helyzet, ott azonban még többet, 68 napot kellett rá várniuk a szurkolónak – Rudolf az NB I legjobban várt csatára?

Végül, de nem utolsósorban emlékezzünk meg a hét legpechesebb játékosáról, Birtalan Botondról. A békéscsabai támadó hős lehetett volna, hiszen kilenc év szünet után újra gólt szerzett az NB I-ben (2006 novemberében még a Sopron játékosaként talált be), amivel csapata vezetett is a DVTK ellen, mégsem tudott nyerni. Többek között azért nem, mert Birtalan a második félidőben, még 1–0-s állásnál büntetőt hibázott.

A szombati mérkőzést Böde Dániel döntötte el, akinek a két góljával a Ferencváros fordítani tudott. A páratlan sorozatot produkáló, egymás után a hetedik bajnokiján eredményes, a góllövőlistát tíz találattal vezető, a Fradi örök-góllövőlistáján már Varga Zoltánt is megközelítő csatár szezonbeli teljesítményét vasárnapi cikkünkben már részletesen kielemeztük. Találtunk azonban még egy statisztikai mutatót, mely alapján Böde a duplájával az NB I-ben 12 éve nem látott tettet hajtott végre fradistaként az Újpest ellen...

Ha csak a bajnoki derbiket nézzük – azaz nem vesszük figyelembe a tavaly decemberi FTC–Újpest Ligakupa-találkozót, amelyen Busai Attila triplázott (4–1) –, akkor egészen a 2010-es 6–0-ig kell visszamenni az időben, hogy duplázó játékost találjunk: azon a meccsen két újpesti, Rajczi Péter és Tisza Tibor szerzett egyaránt két gólt. Ferencvárosi labdarúgónak pedig – a mostani Böde-duplát megelőzően – legutóbb 2002. május 18-án sikerült egy bajnoki derbin kétszer betalálnia, Alekszandar Jovics duplája azonban még a pontszerzéshez sem volt elég, a szerb csatár ugyanis 0–2-ről hiába egyenlített, Herczeg Miklós a 91. percben megszerezte a lilák győztes találatát (3–2).

AZ ÚJAK SZEREPE

Érdekes megnézni, hogy melyik csapatban milyen szerepet kaptak a derbin a nyáron szerződtetett játékosok. Az Újpest öt új igazolással állt fel (Balázs Benjamin, Diagne, Kylian Hazard, Kálnoki-Kis Dávid, Mohl Dávid) a kezdőcsapatában, ketten pedig (Filkor Attila, Nagy Tibor) csereként álltak be.

A kezdőcsapat tagjai hozták a tőlük elvárhatót, hiszen Mbaye Diagne találatával vezetett az Újpest, és a 78. percig őrizte is az előnyét, de a csereként beállók (Nebojsa Vignjevics már a 72. percben kihasználta a harmadik cseréjét is) már nem tudtak színt vinni a hazaiak játékába. Az újpestiek az utolsó tíz perchez érve fejben és valószínűleg fizikailag is egyre kevésbé bírták a Fradi nyomását, ennek eredménye lett aztán a két kapott gól.

A Ferencváros szurkolói viszont kérdő tekintettel szemlélhették Thomas Doll kezdőcsapatát, hiszen ha a szezon egyik legfontosabb meccsére, az Újpest elleni rangadóra csak egy újonc (Leandro) fér be az ötből (Haraszti Zsolt, Leandro, Pintér Ádám, Radó András, Stanislav Sesták), akkor mi szükség van ennyi új játékosra.

A második félidő azonban megadta a választ, hiszen Radó és Sesták beállása után jött fokozatosan lendületbe a Fradi, és két nyári szerzemény, a szlovák támadó és a belső védőként kezdő, majd a bal szélre kikerülő (miután Cristian Ramírezt Busai Attila váltotta), de ott is jó teljesítményt nyújtó Leandro egy-egy gólpasszára is szükségük volt a zöld-fehéreknek a fordításhoz.

LABDARÚGÓ NB I, 8. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés (Tv)
JátékvezetőNézőszám
Szeptember 12., szombat
18.00 Bp. Honvéd–Vasas 01
Andó-Szabó Sándor
2530
18.00 Puskás Akadémia–Haladás 11
Vad II István
2225
18.00 Békéscsaba–DVTK 11
Erdős József1261
18.00 Paks–Videoton 20
Iványi Zoltán
1700
18.00 DVSC–MTK 10
Bognár Tamás
2159
20.30 Újpest–Ferencváros 12
Kassai Viktor
8445
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik