Az Újpest tíz emberrel kétszer egyenlített, de kiesett Kaposváron

Vágólapra másolva!
2011.03.16. 16:55
null
Küzdelmes meccsen jutott tovább a Kaposvár (Fotó: Czerkl Gábor)
Címkék
A Kaposvár hazai pályán 2–2-es döntetlent játszott az Újpesttel a labdarúgó Magyar Kupa negyeddöntőjének visszavágóján, így 5–4-es összesítéssel az elődöntőbe jutott. A találkozót az Újpest kilenc emberrel fejezte be.

Az Újpest és a Kaposvár annyit játszik mostanában egymással, hogy lassan meg is unják... A tavaszi nyitányon, a 17. fordulóban az Újpest 0–2-ről fordítva nyert 3–2-re a Megyeri úton, egy hete a negyeddöntő első felvonásán viszont a somogyiak győztek 3–2-re, így egygólos előnnyel kezdték a mai visszavágót, melyen különböző okok (sérülés, betegség) miatt több alapemberére, így a házi góllövőlistát vezető Oláh Lórántra sem számíthatott Sisa Tibor, a Kaposvár szakvezetője.

A vendégek vezetőedzője, Mészöly Géza a meccs előtt arról beszélt a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában, hogy Újpesten ebben a szezonban még nem cél a nemzetközi kupaindulás kiharcolása, a lila-fehérek ettől függetlenül persze szeretnének bejutni a legjobb négy közé, és ennek megfelelően kezdték a kaposvári meccset – a negyedik percben Nikola Mitrovics labdájával Balajti Ádám lépett ki, de 11 méteres lövését blokkolni tudták a hazaiak.

A nagyobb helyzetekre több mint tíz percet kellett várni: előbb Farkas Zoltán távoli lövése ment nem sokkal a vendégkapu mellé, majd Hegedűs Dávid jobb alsóba tartó lövését kellett hárítania a vendégek kapusának, Balajcza Szabolcsnak.

A 20. percben már gólig is eljutott a Kaposvár: Farkas szögletét Hegedűs fejelte kapura, labdája a lécről pattant vissza, ezután a hazaiak középpályása lábbal is próbálkozott, ám Balajcza bravúrral hárított, de az újabb kipattanót Zsók József közelről már a hálóba tudta passzolni. 1–0

A folytatásban mindkét csapat átlövésekkel próbálkozott, Takács Zoltán kísérletét a hazaiak kapusa, Kovács Zoltán hárította, a kaposvári Boris Gujic lapos próbálkozása pedig a jobb oldali kapufa mellett hagyta el a játékteret.

MESTERMÉRLEG

A lila-fehérek vezetőedzője, Mészöly Géza a találkozót követően nem érezte úgy, hogy Solymosi Péter játékvezető befolyásolta volna a mérkőzést, míg a hazaiak szakvezetője, Sisa Tibor történelmi tettként beszélt a továbbjutásról.

 

„Az első tíz percben jól játszottunk, de ezt követően sok labdát eladtunk, feljött a Kaposvár. A második kiállítás után már nagyon jelentős hátrányba kerültünk, de úgy érzem, második félidei játékunkra lehet építeni” – kezdte a 2–2-es döntetlennel záruló Kaposvár–Újpest találkozó utáni értékelését Mészöly Géza, a vendégek vezetőedzője.

 

„Az első kiállításnál Rajczi valóban szabálytalankodott, de azt nem tudtam megítélni, hogy ez valóban piros lapot ért-e. A második esetnél Mitrovics egy nagyon felfokozott állapotban követett el sportszerűtlenséget, amikor a lelátóra rúgta a labdát, járt a második sárga” – tette hozzá Mészöly.

 

„Az első félidőben úgy fociztunk, ahogy elterveztük. A második félidőben az első kiállítás után azt hittük, kevesebb energia is elég lesz a továbbjutáshoz, ezután viszont feljött az Újpest. Összességében megérdemeltnek érzem a négy közé jutásunkat, mellyel történelmi tettet hajtottunk végre” – mondta az Újpest elleni Magyar Kupa visszavágót követően a Kaposvár vezetőedzője, Sisa Tibor.

 

A somogyi gárda története során először jutott a legjobb négy közé a sorozatban.

Az első félidő hajrájában Zsók megszerezhette volna önmaga és csapata második gólját – egy szöglet után öt méterről fejelt kapura, de Balajcza bravúrral menteni tudott.

Az első félidőről összegzésképpen elmondható, hogy szinte végig az történt a pályán, amit a kaposváriak akartak. A szélen többször is az újpesti védelem mögé tudtak kerülni a hazaiak, akik 45 perc után a helyzeteik alapján nagyobb különbséggel is vezethettek volna. Az újpestiek nagyon pontatlanul, sok hibával futballoztak, a kapura szinte egyáltalán nem jelentettek veszélyt.

A 47. percben alighanem végleg eldőlt a továbbjutás kérdése: Solymosi Péter játékvezető ugyanis úgy ítélte meg Rajczi Péter és Zsók József ütközését, hogy az újpesti csatár könyökölt, ezért azonnal piros lapot mutatott fel neki.

Nem sokkal a kiállítás után helyzetbe is került a Kaposvár, de Bank István 15 méteres lövését védeni tudta Balajcza.

Az 56. percben tíz emberrel is kialakított egy lehetőséget az Újpest, Takács léc alá tartó labdáját Kovács ütötte ki.

Hat perccel később már nem csak helyzetet alakított ki az Újpest: Mitrovics szöglete után Kovács rossz helyre ütötte a labdát, amelyet az érkező Böőr Zoltán hét méterről a kapuba vágott. 1–1

Az Újpest játékának a jelek szerint „jót tett” a kiállítás, ugyanis a vendégek a folytatásban is többször eljutottak a kaposvári kapuig, Balajti ívelését Kovács védte.

A 72. percben azonban egy kontra végén a csereként beálló Kulcsár Kornél Farkas passzából nyolc méterről átemelte a labdát Balajcza fölött, ezzel ismét megszerezték a vezetést a hazaiak. 2–1

Az utolsó negyedórában Okuka és Balázs is növelhette volna a hazaiak előnyét, utóbbinak két helyzete is volt, előbb a kapu fölé fejelt, majd a 82. percben a kapufát találta el.

Négy perc múlva azonban ismét egyenlített az Újpest Sitku Illés csúsztatott fejesével. 2–2

A lila-fehérek a hajrában a hosszabbítás kiharcolásáért támadhattak volna, miközben Mitrovics (labdaelrúgásért) megkapta a második sárga lapját is. A mérkőzést így kilenc emberrel fejezte be az Újpest.

A hosszabbítás perceiben Balázs még eltalálta a lécet, de az eredmény már nem változott, a 2–2-es döntetlen pedig azt jelenti, hogy a Kaposvár 5–4-es összesítéssel bejutott a legjobb négy közé.

A Videoton, a Kecskemét és a Zalaegerszeg már korábban biztosította a helyét az elődöntőben. A Magyar Kupa történetében 1984 (Siófok, Tatabánya, Rába ETO, Békéscsaba) és 1999 (DVSC, Győr, Tatabánya, Vác) után harmadszor fordult elő, hogy négy vidéki csapat jutott az elődöntőbe.

KAPOSVÁR–ÚJPEST 2–2
(A Kapos Pont felvétele)

 

MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
KAPOSVÁR–ÚJPEST 2–2 (1–0)
Kaposvár, 600 néző. V: Solymosi P. (Lémon O., Takács G.)
KAPOSVÁR: Kovács Z. – Okuka (Vadas, 84.), Zsók, Bank, Korhut – Pedro, Hegedűs D., Gujic (Kulcsár K., 63.), BalázsB. – Farkas Z., Perics (Reszli, 78.). Vezetőedző: Sisa Tibor
ÚJPEST: Balajcza – Szokol, Dvorschák, Takács Z., Kiss Z. – Simek (Sitku, 63.), Mitrovics, Matos (Tatjhy – a szünetben), Böőr – Balajti (Lázár B., 83.), Rajczi. Vezetőedző: Mészöly Géza
G: Zsók (20.), Kulcsár (72.), ill. Böőr (62.), Sitku (86.)
Tj: a Kaposvár, 5–4-es összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik