P. K. 2020.01.22 09:41 Frissítve: 2020.01.22 12:05

A Kisvárda az NB I-ből egyedüliként nyert meg három edzőmeccset

A tavaszi szezonrajtot felvezető sorozatunk második részéből kiderül, hogy a Kisvárda az egyetlen NB I-es csapat, amelyik a három téli felkészülési meccséből mind a hármat megnyerte, igaz, a tavaszi keretét korán kialakító DVTK is veretlenül zárta a téli időszakot. Szó lesz a debreceni problémákról is, arról, hogy néhány nappal a rajt előtt úgy tűnik, az egyetlen erősítés a DVSC számára a sérülése után újra egészséges Bódi Ádám játéka lehet.

Ivanovszki remekül érezte magát a DVTK ciprusi edzőtáborában, és a gólokkal sem maradt adós (Fotó: dvtk.eu)

 

DIÓSGYŐR: AKI KORÁN KEL… – AZ BENNMARAD?

A 9. helyen telelő DVTK nagy lendülettel kezdte a téli átigazolási időszakot. A klub már decemberben bejelentette a Finnországból érkezett, háromszoros albán válogatott védő, Hysen Memolla szerződtetését, miközben Márkvárt Dávid és Dejan Karan meghosszabbította a szerződését, míg a létszámfölöttinek számító Yannick Ndzoumou, Ismaila Ousman kameruni duótól elköszöntek.


Kaposvár, ZTE: hat légiós jött; Paks: továbbra is csak magyarok – felvezetés, 1. rész

Az albán játékos mellett rögtön a felkészülés elején egy kolumbiai szélső is érkezett Bolíviából: José Cortés. Valamint a Puskás Akadémiától kölcsönvett támadó, Kiss Tamás is csatlakozott a kerethez, ahogy a legutóbb a Honvédban szereplő Egerszegi Tamás is. Továbbá a felcsúti védő, Hegedűs János szerződtetését is bejelentették, de ő jelen állás szerint a nyáron érkezik. Viszont az is hamar kiderült, hogy kik azok a játékosok, akik eddig kiegészítő embernek számítottak és nem számol velük a szakmai stáb – köztük van a saját nevelésű Bacsa Patrik, aki Újpestre szerződhet.

Mondhatni, hogy a felkészülés elejére nagyjából ki is alakult az a keret, amellyel Feczkó Tamás vezetőedző a tavasszal együtt dolgozhat, és amely elutazott a Diósgyőr ciprusi edzőtáborába, ahol mind a két hivatalos felkészülési mérkőzését megnyerte a ciprusi másodosztályú és a lengyel élvonalbeli ellenfelével szemben 2–0-ra, illetve 2–1-re. Utóbbi, vagyis a Górnik Zabrze ellen egy nem hivatalos meccsre is sor került, az 1–1-es döntetlennel zárult. Érdemes kiemelni, hogy a DVTK macedón csatára, Mirko Ivanovszki két meccsen játszott, és ezeken három gólt szerzett, vagyis jó előjelekkel készülhet a szombati, zalaegerszegi rajtra.

A ZTE–DVTK meccs mind a két csapat számára nagy jelentőséggel bír, mert a hazaiak egy győzelemmel megelőzhetnék a Diósgyőrt, és elkerülhetnének a kiesést jelentő 11. helyről. De egy sikerrel a vendégek is lélegzetvételnyi előnyhöz juthatnának a közvetlen riválisokkal szemben. A Diósgyőr az első hat fordulóban egyébként öt olyan csapattal találkozik, amely közvetlen riválisának számít a bennmaradásért folyó küzdelemben: ZTE (idegenben), Kaposvár (otthon), DVSC (o), Paks (o), Kisvárda (i) – az egyetlen kivételt a PAFC elleni felcsúti meccs jelenti a 19. fordulóban.

 

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DIÓSGYŐRI VTK-NÁL
Érkezők: José Ricardo Cortés (kolumbiai, Club Destroyer’s – Bolívia), Hysen Memolla (albán, KPV – Finnország) 
Kölcsönbe érkezők: Egerszegi Tamás (Paks, legutóbb kölcsönben Bp. Honvéd), Kiss Tamás (Puskás Akadémia)
Kölcsönből visszatérők: – 
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
A nyáron érkezik, de már bejelentették:
Hegedűs János (Puskás Akadémia)
Kiszemeltek: Molnár Gábor (Mezőkövesd)
Távozók: Martin Juhar (szlovák), Yannick Ndzoumou (kameruni), Ismaila Ousman (kameruni), Prosser Dániel (MTK Budapest) 
Kölcsönbe távozók: Zsolnai Richárd (Budafoki MTE)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Bacsa Patrik (Újpest), Boros Gábor, Branko Mihajlovics (szerb), Ivánka Patrik, Óvári Zsolt (Mezőkövesd, próbajáték), Szabó Bence, Ternován Patrik (Mezőkövesd, próbajáték), Tóth Barnabás

A DIÓSGYŐRI VTK TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA

A felkészülés kezdete:
 január 3.
Edzőtábor: január 9–19., Ajia Napa (Ciprus)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 12.: 
KN Oniszilosz Szotirasz (ciprusi II. o.)–DVTK 0–2 (Ivanovszki 2)
Január 18.: Górnik Zabrze (lengyel I. o.)–DVTK 1–2 (Rui Pedro, Ivanovszki)
Január 18.: Górnik Zabrze (lengyel I. o.)–DVTK 1–1 (Cortés) – nem hivatalos felkészülési mérkőzés

Tőzsér Dániel műtét után (Fotó: dvsc.hu)

 

DEBRECEN: ÚJ EDZŐ, „RÉGI” JÁTÉKOSOK

Azzal, hogy a télen lemondott posztjáról a DVSC vezetőedzője, Herczeg András és a miskolci illetőségű Vitelki Zoltán került a helyére, bizonyosan új időszak is kezdődik Debrecenben. Már csak az a kérdés, hogy a nyártól melyik osztályban folytatódik a történet…

 
NB I, TÉLI FELKÉSZÜLÉS, 2019–2020
NB I, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2019–2020
A LEGFRISSEBB ÁTIGAZOLÁSI HÍREK

A DVSC ugyanis – melynek van egy őszről elmaradt meccse a Fradi ellen – jelenleg a 8. helyen áll a tabellán, és csak két ponttal előzi meg a 11. helyezett ZTE-t, vagyis egyértelműen a veszélyzónában található. Ehhez hozzájön, hogy a csapatkapitány, Tőzsér Dániel a héten bokaműtéten esett át, és legkevesebb három hetet ki kell hagynia. Miközben új játékos keddig még nem érkezett az ősszel meglehetősen hullámzóan teljesítő Lokihoz. Az erősítést Bódi Ádám jelentheti, ha sikerül formába lendülnie, miután az őszi szezon nagy részét sérülés miatt kihagyta, csak az utolsó három fordulóban játszott.

A középpályás a felkészülés során már letette a névjegyét, a Békéscsaba és a kolozsvári Universitatea ellen is betalált. A ZTE-hez hasonlóan a tavaszi folytatásra itthon készülő Debrecen négy mérkőzésen lépett pályára, kivétel nélkül másodosztályú csapatokkal szemben. A Nyíregyházát és a Békéscsabát 2–1-re, a kolozsváriakat 5–1-re verte meg, viszont az ukrán másodosztályú FK Minajtól 5–2-re kikapott. A meccs talán egyetlen pozitívuma lehet debreceni szempontból, hogy gólt szerzett a 17 éves, saját nevelésű középpályás, az ősszel az U17-es vb-n is szerepelt Baráth Péter.

A Debrecen nehéz rajtra számíthat a bajnokságban, ugyanis az első három fordulóban kivétel nélkül olyan csapatokkal találkozik, melyek a tabellán előtte állnak. Szombaton otthon az Újpest ellen kezdi a tavaszi szezont, majd a Puskás Akadémiához látogat, aztán a Mol Fehérvárt látja vendégül.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-NÉL
Érkezők:

Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Yasin Hamed (szudáni, Sepsi OSK – Románia), Sajbán Máté (Mezőkövesd)
Távozók: Florentin Bouoli Effa (kameruni, szabadon igazolható), Györgyi Arthur (romániai), Kuti Krisztián (Szeged-Csanád GA), Ujvárosi Ádám (Vasas)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: – 

 

A DEBRECENI VSC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA

A felkészülés kezdete:
 január 3.
Edzőtábor: nem utaznak

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Január 11.: Nyíregyháza Spartacus (NB II)–DVSC 1–2 (Varga K., Adeniji)
Január 15.: DVSC–Békéscsaba (NB II) 2–1 (Adeniji, Bódi)
Január 18.: DVSC–Universitatea Cluj (Kolozsvár, román II. o.) 5–1 (Szécsi, Bódi, Ferenczi, Haris, Coman – öngól)
Január 18.: DVSC–FK Minaj (ukrán II. o.) 2–5 (Baráth P., Trujics)

Jelena Richárd (jobbra) az ősszel az NB III-as Kozármislenyben 16 tétmeccsen 15 gólt szerzett, a Magyar Kupában a Kisvárdának is betalált, ami után a télen szerződtették – az egyiptomi edzőtáborban már új csapatában is „beköszönt” (Fotó: kisvardafc.hu)

KISVÁRDA: EGY BRAZIL JÖTT, KETTŐ MENT, SOK A CSATÁR

A Kisvárda az egyetlen csapat az NB I-ből, amely a legalább három felkészülési mérkőzéséből mind a hármat megnyerte, sőt még gólt sem kapott, miközben hetet szerzett. Azt persze nehéz eldönteni, hogy mennyit ér szakmailag az egyiptomi másodosztályú al-Aluminium és a Saban Kena, valamint a szintén másodosztályú, ukrán FK Minaj elleni győzelem.

A játékoskeretben változás, hogy az ősszel alig játszó légiósok – így az egyetlen meccsen és csak mintegy tíz percet szereplő balhátvéd, Anderson Pico, valamint a 14-szer pályára lépő, de mindig le- vagy becserélt szélső, Hugo Seco – távoztak, ahogy a kapus Felipe is (mint ismeretes, Felipe a nyáron sokáig vissza sem jött a szabadságáról, a télen pedig azzal távozott, hogy felhagy a futballal, ám azóta a hírek szerint brazil klubbal tárgyal…). Viszont a három távozó „helyére” öten is érkeztek (köztük három légiós), tehát nőtt a keret létszáma, ám az új játékosok között nem találunk sem balhátvédet, sem kimondott szélsőt, tehát nem posztra érkeztek az igazolások.

Az öt érkező között találunk egy kapust (Dombó Dávidot), egy védekező középpályást (Szlobodan Szimovicsot) és három kimondott csatárt (a szerb Nemanja Obradovics és a brazil Fernando Viana mellett Jelena Richárdot). Ha azt vesszük alapul, hogy az ősszel a Kaposvár (15) és a DVTK (16) után a kisvárdaiak (18) szerezték a legkevesebb gólt, akkor valahol érthető a csatársor megerősítésének szándéka, mégis több kérdést is felvetnek az érkezők…

Az egyik ilyen, hogy az új centerekkel hogyan módosul a házi góllövőlistát vezető román Gheorghe Grozav szerepe, aki a szélről a támadósor közepére kerülve szerzett hét gólt az ősszel, viszont a téli meccseken visszakerült az eredeti posztjára, s csupán egyszer talált be a másodosztályú ellenfelekkel szemben. Az is érdekes kérdés, hogy ennyi center hogyan fér meg egymás mellett, mennyire szülhet ez egészséges versenyhelyzetet a felek között, mennyire tudják egymást motiválni, jobb teljesítményre sarkallni. Nem beszélve arról, hogy még a nyáron Újpestről érkezett Tischler Patrik is ott van a keretben, aki az ősszel a bajnokságban csak 474 percet kapott.

A Kisvárda a Mezőkövesdhez látogat a hétvégén, éppen ahhoz a csapathoz, amelytől a napokban Dombó Dávid kapus érkezett. A várdaiak a 18. fordulóban a Ferencvárost látják vendégül, majd a közvetlen riválisok közül a Zalaegerszeghez utaznak, a Kaposvárt fogadják.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A KISVÁRDÁNÁL
Érkezők:
Dombó Dávid (Mezőkövesd, szabadon igazolhatóként), Fernando Viana (brazil, Botev Plovdiv – Bulgária), Jelena Richárd (Kozármisleny FC), Nemanja Obradovics (szerb, FK Szpartak Szubotica – Szabadka, Szerbia), Szlobodan Szimovics (szerb, BATE – Fehéroroszország)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: – 
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: –
Távozók: Anderson Pico (brazil, Gremio Esportivo Juventus – Brazília, szabadon igazolhatóként), Felipe (brazil, visszavonul?), Hugo Seco (portugál, SC Farense – Portugália, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A KISVÁRDA TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA

A felkészülés kezdete:
 január 6.
Edzőtábor: január 7–14., Hurghada (el-Gurdaka, Egyiptom)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Január 10.: al-Aluminium (egyiptomi II.)–Kisvárda 0–2 (Sassá, Kovácsréti)
Január 13.: Saban Kena (egyiptomi II.)–Kisvárda 0–4 (Grozav, Cukalasz, Jelena, Obradovics)
Január 17.:
Kisvárda–FK Minaj (ukrán II. o.) 1–0 (Cukalasz)

NB I, 17. FORDULÓ
Január 25., szombat

14.55: Ferencváros–Paksi FC (Tv: Duna World)
17.00: Mol Fehérvár FC–Bp. Honvéd (Tv: Duna World)
17.00: Mezőkövesd–Kisvárda
17.00: Zalaegerszegi TE FC–Diósgyőri VTK
17.00: Kaposvári Rákóczi–Puskás Akadémia
19.00: Debreceni VSC–Újpest FC

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
  1. Ferencvárosi TC 15 11 3 1 29–14 +15 36
  2. Mol Fehérvár FC 16 10 2 4 31–17 +14 32
  3. Mezőkövesd Zsóry FC 16 8 4 4 20–13   +7 28
  4. Puskás Akadémia FC 16 7 4 5 26–20   +6 25
  5. Újpest FC 16 7 3 6 23–22   +1 24
  6. Budapest Honvéd 16 7 3 6 19–20   –1 24
  7. Kisvárda 16 6 2 8 18–22   –4 20
  8. Debreceni VSC 15 6 1 8 25–30   –5 19
  9. Diósgyőri VTK 16 6 1 9 16–24   –8 19
10. Paksi FC 16 5 2 9 20–29   –9 17
11. Zalaegerszegi TE FC 16 4 5 7 23–22   +1 17
12. Kaposvári Rákóczi FC 16 3 13 15–32 –17   9

 

2020.10.20 09:28:20

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Balogh magára talált a Honvédban. Cseri szerint hiba lenne temetni a Mezőkövesdet. Hahn négygólos, nem öt.

2020.10.18 14:09:35

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Márton Gábor csapata három perc alatt fordított, de nem tudta megtartani az előnyét.

2020.10.18 13:50:11

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Bognár György csapata küzdelmes meccsen győzte le 3–1-re a ZTE-t.

2020.10.17 14:23:25

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

Nem lehetett gólt lőni a kék-fehérek parádézó kapusának, Mijatovicsnak.