A Ferencváros légiósa máris beállította egyéni csúcsát

Vágólapra másolva!
2018.03.19. 10:42
Az Üllői úton rendezték a forduló mérkőzést, de a Ferencvároshoz kötődik a forduló fejese, álarca, míg a Videotonhoz a forduló visszatérője, a Mezőkövesdben pedig a forduló játékosát láttuk – jöjjenek a labdarúgó NB I 23. fordulójának legjei!

Miha Blazic (balra) örömében a világból is kifutott volna – a Ferencváros szlovén légiósa idénybeli harmadik gólját szerezte (Fotó: Dömötör Csaba)
Miha Blazic (balra) örömében a világból is kifutott volna – a Ferencváros szlovén légiósa idénybeli harmadik gólját szerezte (Fotó: Dömötör Csaba)
Miha Blazic (balra) örömében a világból is kifutott volna – a Ferencváros szlovén légiósa idénybeli harmadik gólját szerezte (Fotó: Dömötör Csaba)

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSE, A FORDULÓ FEJESE

Egy mérkőzés, amelyről sokat lehet még beszélni. A Ferencváros a 90. és a 92. percben szerzett góllal verte meg 3–1-re a Puskás Akadémiát, Miha Blazicés Böde Dániel a lefújás előtti pillanatokban talált a kapuba. A szlovén belső védő olyan mesteri mozdulattal fejelt a bal felső sarokba, hogy azt képtelenség volt védeni. A bajnoki címért folytatott harcban rendkívül fontos gólt szerzett, a társak közül Leandro a földre térdelve köszönte meg az égieknek a segítséget, Thomas Doll vezetőedző pedig örömében a pályára szaladt ünnepelni.

„Gólt szerezni mindig jó, de így, ilyenkor, a lefújás előtti pillanatokban még jobb – mondta mosolyogva Miha Blazic. Ez volt a harmadik gólom Magyarországon, korábban a Honvéd és a Haladás kapujába találtam be, egyértelműen ez a mostani volt a legfontosabb. És talán a legszebb is…”

A tavaly nyáron érkező belső védő értelemszerűen nem a góljairól híres, a mostani hárommal máris beállította egyéni csúcsát, eddig egyszer, odahaza, Szlovéniában szerzett egy idény alatt három gólt. Miha Blazic találata nagyon fontos volt, hiszen a Videoton szombat délután kínkeservesen 1–0-ra legyőzte a Balmazújvárost, vagyis az aranycsata folytatódik.

„Izgalmas mérkőzés volt – mondta a 24 esztendős hátvéd. Érdekes, noha hátrányban voltunk, végig azt éreztem, ezt a mérkőzést nem veszíthetjük el. A kiállítás kisebb sokként érte a csapatot, hiszen egy nullára vezetett az ellenfél, s abban a pillanatban átfutott rajtunk, hogy emberhátrányban nem leszünk képesek fordítani. Nem így történt! Végig uraltuk a játékot a Puskás Akadémia ellen, nyugodtan kijelenthetjük, hogy szombat este a jobbik csapat győzött. A gólomnak duplán is örültem, hiszen a barátaim éppen itt voltak Szlovéniából, hogy a lelátóról drukkoljanak nekem. Nagyszerű hangulat volt a stadionban, az ilyen mérkőzésekért érdemes futballozni.”

A futballista a találkozót követően visszafogottan megünnepelte barátaival a szép sikert, vasárnap pedig autóba ült, s hazautazott Szlovéniába meglátogatni a szüleit.

„Ritkán jutok haza, a válogatott meccsek miatti szünetet most kihasználom, hogy lássam őket. Jó ilyenkor otthon lenni egy-két napot, aztán indulok is vissza Budapestre, hiszen folytatjuk a munkát a csapattal. Fontos napok állnak előttünk, a bajnoki szünet után az Újpest otthonába látogatunk. A szombati győzelmünk csak akkor ér valamit, ha a derbin is sikeresek leszünk."

A FORDULÓ ÁLARCA

Fekete Zorro-maszkban védte végig a Puskás Akadémia elleni, 3–1-re megnyert mérkőzést Dibusz Dénes. A kapus orra még a szerdai edzésen törött el, szerencséjére nem mozdult el a csont, így csupán néhány hétig kell viselnie a fejvédőt. Vajon kapus esetében mennyire zavaró a maszk?

„Szokatlan volt így védeni, hiszen a mérkőzés előtt csupán egyetlen edzésen volt rajtam – mondta Dibusz Dénes. – A mérkőzés közben próbáltam igazítgatni, zavaró volt, hogy ahol érintkezik az arcommal, sokkal jobban izzadok. A verejték és az eső a szemembe folyt, ez még inkább megnehezítette a dolgomat.”

A kapus ettől függetlenül jól vizsgázott, az első félidőben Josip Knezevic lövésénél bravúrral kellett védenie – ráadásul fejjel.

„A fülemnél talált el a labda – emlékezett vissza a kapus. – Amikor kiszaladtam a kapuból, egy kicsit elfordítottam a fejemet. Fájt, ahogyan eltalált a labda, de a lényeg, hogy sikerült védenem. A Puskás Akadémia ellen sem volt sok dolgom, de a Ferencvárosnál ezt már megszoktam. A mérkőzéseken egy-két védenivalóm akad, akkor kell résen lennem.”


A 27 esztendős játékos szerint Joseph Paintsil kiállítása fordulópont volt, ám az emberhátrányos helyzet a ferencvárosi futballistákra hatott ösztönzőleg: „Egy nullára vezetett a Puskás Akadémia, emberelőnybe is került, mégsem roppantunk össze. Fontos volt, hogy még a szünet előtt sikerült kiegyenlítenünk, ez nagyon jót tett a lelkünknek. A hajrában, a felcsúti kiállítás után még inkább esélyünk nyílt a három pont megszerzésére, de összességében is megérdemeltük a győzelmet.”

A FORDULÓ DÉJA VU ÉRZÉSE

Ismétlés? Amikor Davide Lanzafame középre ívelt, és Bobál Dávid szépen befejelte a labdát a kapuba, mintha tényleg ismétlést néztünk volna. A 22 éves kispesti hátvéd ugyanis az első fordulóban szintén a Haladás ellen szerzett fejjel gólt, s ugyancsak az olasz ívelt középre.

„Természetesen eszembe jutott, hogy hasonló gólt szereztem tavaly júliusban – mondta Bobál Dávid, a Bp. Honvéd hátvédje. Akkor oldalszabadrúgásra érkeztem jól, most akció végén értem oda. Davide Lanzafame viccesen a szememre vetette, hogy nem szaladtam oda hozzá megköszönni a gólpasszát, annyit sem mondtam, hogy »Köszi!«. A meccs hevében erre lehet, hogy nem került sor, a végén persze megköszöntem neki. Jól érzem magam a levegőben, az ellenfél és a saját kapunk előtt is. A legfontosabb, hogy ha nehezen is, de nyertünk, mert rendkívül szoros a mezőny. Sajnos mi is sokat botlottunk, fontos, hogy a következő néhány meccsen sorra hozzuk a meccseinket – s ne feledjük, még hátravan egy elmaradt bajnokink a Videoton ellen."

Bobál Dávid a Haladás ellen lehetett először a kispesti kezdőcsapat tagja a tavasszal: „Sajnos három hónapig bajlódtam az Achilles-inammal, így csak januárban kezdhettem el edzeni, érthetően lemaradással küszködtem. A szombati meccsen kaptam egy rúgást rá, de nem vészes, nincsen baj. Remélem, megragadtam az esélyt, és benn is maradok a csapatban.”


Bobál Dávid szerződése a nyáron lejár – csakúgy, mint a másik védőnek, Patrick Ikenne-Kingnek –, de egyelőre nem született megállapodás a felek között. A játékos azonban nem akart erről beszélni.

A FORDULÓ VISSZATÉRŐJE

Nincs statisztikánk arról, hogy abból az 1169 nézőből, aki ott volt a Pancho Arénában a Videoton–Balmazújváros meccsen, mennyien látták a 60. percben pályára lépő Huszti Szabolcsot korábban akár csak egyetlen NB I-es bajnokin is játszani. Ám aligha járunk messze az igazságtól, amikor azt feltételezzük, keveseknek volt benne részük.

A 35. születésnapját egy hónap múlva, április 18-án betöltő labdarúgó 2003. szeptember 28-án, a Ferencváros színeiben mutatkozott be az első osztályban, a tavaszt kölcsönben a Matáv Sopronnál töltötte, majd egy évig újra a Fradit erősítette, hogy aztán 2005. május 26-án, a Bp. Honvéd elleni idegenbeli 1–0-s győzelemmel búcsúzzon a magyar élvonaltól. Az volt a 38. NB I-es mérkőzése, hogy aztán tizenkét és fél esztendőn keresztül külföldön bizonyítsa, a magyar bajnokságból érkezve is jelentős pályát lehet befutni.

A válogatottságot 51 szereplés után lemondó ballábas középpályás korábban elmondta, maga sem hitte, hogy egyszer újra Magyarországon futballozik, a téli átigazolási időszakban mégis igent mondott a Videotonnak, szombaton pedig lejátszotta 39. meccsét is az NB I-ben. Nem szabad elfelejteni, Huszti Szabolcs a nyáron keresztszalag-szakadást szenvedett, hosszú kihagyás van mögötte, így nyilván némi időre lesz szüksége, hogy a legjobb formáját hozza.

„Nagyon örülök, hogy Huszti Szabolcs ismét a magyar élvonalban lépett pályára, annak pedig különösen, hogy Videoton-mezben" – mondta Marko Nikolics vezetőedző a Balmazújváros elleni 1–0-s győzelem után. De a „mezei” szurkoló is örülhet, hiszen az elmúlt másfél évtized egyik legjobb – ha nem a legjobb – magyar játékosát láthatja újra az élvonalban.

A FORDULÓ GURÍTÁSA

Nem volt nagy lövés, de a Vasas-szurkolók kitörő örömmel fogadták Berecz Zsombor gólját a DVTK ellen. A diósgyőriek kapusa, Antal Botond felettébb furcsa mozdulattal igyekezett hárítani – és elrúgott a labda felett…

„Tudtam, hogy csúszik a fű, sokan állnak a kapus előtt, arra figyeltem, hogy a kaput eltaláljam – mondta a Vasas 22 éves középpályása. Szerintem a labda irányt változtatott valakin, én felmenteném a kapust – bár el kell ismernem, nem ez volt életem legerősebb lövése… Előtte úgy éreztem, az nyerhet, aki az első gólt megszerzi, ezért is örültem. Sajnálom, hogy az utolsó pillanatban kicsúszott a kezünkből a győzelem."

Michael Oenning a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: fájdalmas így döntetlenre adni egy megnyertnek tűnő mérkőzést, de a szombaton elveszített két pont ellenére a Vasas eléri céljait.


„Örülök, hogy az edzőnk ilyen derűlátó
– reagált a futballista. – Én vasárnap is nagyon bosszúsan ébredtem, nekem nagyon hiányzik ez a két pont. Senki sem lehet nyugodt, amíg meg nem húzzák alattunk a vonalat, ehhez pedig nagyon kellett volna a Diósgyőr elleni győzelem. A Honvéd elleni múlt heti siker után jól jött volna az újabb három pont a válogatott meccsek miatti szünet előtt.”

Apropó, válogatott. A miskolci születésű angyalföldi játékos benne volt Georges Leekens bő keretében, ám a szűkítésnél kimaradt.

A FORDULÓ SÉRÜLÉSE

Ijedten kaptak a fejükhöz az újpesti szurkolók a Paks elleni bajnoki 72. percében, kedvencük, Simon Krisztián ugyanis a térdéhez nyúlt, és fájdalmas arccal esett a földre. Egészen addig a vendégek futballistája állt legközelebb a gólszerzéshez a gól nélküli döntetlenre végződő találkozón: előbb a jobb oldali kapufát találta el, majd centiméterekkel lőtt a kapu mellé.

Aztán elérkezett a már említett pillanat, amikor Simon Krisztián a paksi Kecskés Tamással ütközött. Kassai Viktor játékvezető látta, hogy nagy a baj, ezért egyből orvosi segítséget hívott a földön fekvő labdarúgóhoz. Egyelőre nem tudni, milyen súlyos a sérülés. Az biztos, hogy Simon Krisztiánnak korábban kétszer is elszakadt a jobb térdében a keresztszalag. Először 2015. november 1-jén, a német másodosztályú 1860 München játékosaként egy Duisburg elleni bajnokin sérült meg. Aztán amikor 2016 márciusában közel volt a visszatéréshez, a rehabilitációs edzés közben újra elszakadt ugyanaz a szalag. A játékos kemény munka után – 18 hónap múlva – 2017. május 6-án lépett ismét pályára tétmérkőzésen.

A paksi mérkőzés után a csapatbuszon tudtuk megszólaltatni a szélsőt, aki fájdalmak közepette annyit mondott:


„Szerencsétlen ütközés következménye a sérülés, szándékosságról szó sem volt. Legutóbb a jobb térdemben szakadt el a keresztszalag, most a bal oldali sérült meg. Hétfőn vizsgálnak meg. Addig reménykedem, hogy nincsen nagy baj."

A FORDULÓ JÁTÉKOSA

Néhány napja nyilatkozta a Nemzeti Sport hasábjain, hogy ideje lenne megszereznie szezonbeli első gólját – szombaton sikerült neki. A Ferencvárostól a télen távozóBognár István remekül futballozott a Mezőkövesdben a Loki ellen (3–2), az átadása után harcolta ki az egyenlítést érő tizenegyest Tóth Bence, a második gólt pedig ő jegyezte. Barna Szabolcs, a debreceniek védője kétségkívül óriásit hibázott, hogy odapasszolta hozzá a labdát, de ez nem történt volna meg, ha az irányító középpályás nem sprintel korábban s zavarja meg a labdakihozatalt. Hogy mi lehet az oka annak, hogy a futballista a Ferencvárosban nem olyan teljesítményt nyújtott, mint a Mezőkövesdben?

A választ a legjobban Tóth László, a klub szakmai igazgatója fogalmazta meg: „Nagyon kevés klubnál tudna ilyen teljesítményt nyújtani, mert kiváló képességű futballista, de kell hozzá egy olyan stílusú csapat, amilyen most a miénk. Kulcsszerepe van az utolsó passzokban, megtalálta őt a Kövesd, de ő is megtalálta a Kövesdet."

A HÉT KIÁLLÍTÁSA

Ritkán látható módon kapott piros lapot a Haladás labdarúgócsapatának középpályása, Halmosi Péter a Honvéd elleni, 2–1-re elveszített bajnoki meccsen.

A 38 éves Halmosi a 28. percben reklamálás miatt sárgult be, majd a második félidőben, a 61. percben le is cserélte őt Michal Hipp vezetőedző a Honvéd elleni idegenbeli bajnokin. Ettől függetlenül a 78. percben, immár a kispadon ülve megkapta a második sárga lapját, azt követően, hogy a szombathelyiek egy szabadrúgásból a kapufát találták el, Halmosi pedig dühében többször belerúgott a kispadba. Iványi Zoltán játékvezető ezért felmutatta neki a második sárga lapot, majd a pirosat.

NB I, 2017–2018, 23. FORDULÓ
MÁRCIUS 17., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Debreceni VSC–Mezőkövesd 2–3
Debrecen, Nagyerdei StadionSzőts Gergely
Vasas–Diósgyőri VTK 1–1Budapest, Szusza Ferenc StadionBognár Tamás
Paks–Újpest FC 0–0
Paks, Városi Stadion
Kassai Viktor
Videoton–Balmazújváros 1–0
Felcsút, Pancho ArénaFarkas Ádám
Bp. Honvéd–Haladás 2–1
Budapest, Bozsik József StadionIványi Zoltán
Ferencváros–Puskás Akadémia 3–1
Budapest, Groupama ArénaPintér Csaba
TABELLA •TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC23155352–22+3050
2. Videoton FC22145348–24+2447
3. Újpest FC2389631–29+233
4. Debreceni VSC2395937–30+732
5. Paksi FC2388732–320 32
6. Budapest Honvéd2294936–38–231
7. Diósgyőri VTK23851037–38–129
8. Mezőkövesd Zsóry FC2368928–41–1326
9. Vasas FC23741228–44–1625
10. Puskás Akadémia FC23671028–37–925
11. Szombathelyi Haladás23721424–38–1423
12. Balmazújváros23581026–34–823
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik