Tovább szárnyal a Mezőkövesd, ezúttal Debrecenben nyert

Vágólapra másolva!
2018.03.17. 16:46
null
Térdek (és nyelvek) az esőben (Fotó: Meder István)
Hiába szerzett vezetést a Debrecen hazai pályán, mégis vereséget szenvedett (2–3) a Mezőkövesdtől. A labdarúgó NB I 23. fordulójában a Mezőkövesd idegenbeli győzelmével elmozdult az utolsó helyről, és folytatta remek veretlenségi sorozatát. A Debrecen viszont továbbra is mély gödörben, már öt meccset számlál nyeretlenségi sorozata.

 

LABDARÚGÓ NB I
23. FORDULÓ

DVSC–MEZŐKÖVESD 2–3 (Könyves 16., Szatmári 81., ill. Koszta 36. – 11-esből, Bognár I. 41., Farkas 55.)
Debrecen, Nagyerdei Stadion. Vezette: Szőts

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Azt azért nem állítanánk, hogy kiesési rangadónak számított volna a forduló előtti harmadik helyezett és sereghajtó összecsapása, de a DVSC vezetőedzője, Herczeg András a Mezőkövesd elleni összecsapást megelőző, Újpesttől elszenvedett hazai vereség után beszélt arról, hogy dobogós helyezés ide vagy oda, nekik elsősorban hátrafelé kell figyelniük, hogy minél előbb legyen meg matematikailag is a bennmaradás.

No, de mit gondoljanak akkor Mezőkövesden, ahol a vágyak netovábbja lenne, ha elmozdulna végre a csapat a kieséstől fenyegetett pozíciókból? Kuttor Attila irányításával a legjobb úton haladnak efelé, hiszen a szombati fellépést megelőző legutóbbi hét fordulóban veretlenek maradtak, és három, egyaránt gól nélküli mérkőzést követően az Újpest (3–2) és a Haladás (2–1) ellen bezsebelték a két meccsen maximálisan gyűjthető hat pontot.

Az ebből fakadó önbizalom vissza is köszönt a kövesdiek első tizenöt percben nyújtott teljesítményében, a DVSC-t pedig láthatóan óvatosságra intette, hogy 2018-ban játszott három bajnokin csak egy pontot szerzett. Aztán elég volt két villanás, hogy a Loki megszerezze a vezetést: Varga Kevin pontosan emelt Könyves Norbert elé, aki úgy fordult a kapu felé, hogy egyből helyzetbe került, és lövésével szinte szétszaggatta a háló bal oldalát.

A mai modernnek nevezett futballban az első gól meghatározza a meccs menetét, ez a keleti rangadó folytatására legfeljebb csak annyiban volt igaz, hogy a Mezőkövesdnek hátránya tudatában már csak kötelességből is mennie kellett előre. Jól látszódott, hogy játékosai közül Cseri Tamás és Bognár István amolyan kötetlen szerepkört kapott Kuttor Attilától, de a játék színezésébe olykor Tóth Bence is bekapcsolódott. Az ónos esőtől csúszóssá váló pálya és a viharos szél azonban egyik oldalon sem segítette a játékosok elképzeléseinek megvalósítását.

Aztán egyenlített a Mezőkövesd, s a tizenegyes megítélése után egyes debreceni szurkolók haragja a felezővonalnál labdát veszítő Takács Tamásra, másoké Szőts Gergely játékvezetőre zúdult. Mindkettőben volt igazság, mert a Loki csatára könnyen megadta magát a rátámadó Cseri Tamással szemben, az akció végén pedig Szatmári Csaba szerelési kísérlete nem feltétlenül tűnt szabálytalannak Tóth Bencével szemben.

Felpörögtek az események, előbb a felezővonalnál ugrott össze Kinyik Ákos és Tóth Bence – valamint a segítségükre érkező csapattársak –, aztán Barna Szabolcs omlott össze a saját tizenhatosán belül, miután ártalmatlan hazaadás helyett gólpasszt adott a tálcán kínált lehetőséget kíméletlenül kihasználó Bognár Istvánnak. Vagyis a mérkőzés forgatókönyve kísértetiesen kezdett hasonlítani a július 15-ihez, amikor a Mezőkövesd szintén hátrányból fordítva nyert 2–1-re a Nagyerdei Stadionban.

De most már hátravolt egy félidő, amelyre a kövesdiek elveszítették a megsérülő Tóth Bencét. A Debrecen is egyik kulcsembere nélkül folytatta, a csapatkapitány Tőzsér Dániel maradt a szünetben az öltözőben. Tóth Bence már a kispad mellett ázva-fázva örülhetett csapata harmadik góljának, amely előtt Bognár István a földről felpattanva is utolérte a labdát, átadásával Cseri Tamást választotta, aki az akciót kísérő Farkas Dánielhez passzolt, a jobbhátvéd pedig bizonyította, hogy a bal lábát sem csak a támaszkodásra használja, húsz méterről remekül tekert a kapu jobb oldalába. A huszonöt éves védő alighanem élete végéig emlegetheti élete első NB I-es gólját.

Ami azt illeti, Szatmári Csabának sem az akciók eredményes befejezése a fő feladata, de a mérkőzés hajrájában ő is megszerezte pályafutása második élvonalbeli gólját, miután előbb mellre vette, majd a kapuba lőtte Bényei Balázs beadása után a labdát. A szépítésre mindenképpen rászolgált a Loki, mert ment előre becsülettel, Herczeg András is végig hajtotta tanítványait az oldalvonal mellől.

Nyílt maradt tehát a hajrá, amelyben Varga Kevin harmincméteres lövése után kellett nagyot védenie a vendégek kapusának, Dombó Dávidnak. A Kövesd azonban azt a lövést és jó néhány szöglet utáni szituációt is megúszott, de nemcsak a szerencséjének köszönheti a remek sorozata folytatását, és zsinórban harmadik győzelmét, hanem annak is, hogy a meccs jelentősebb részében jobban futballozott, mint ellenfele. 2–3

Herczeg Andrásnak pedig a végén még igaza lesz, és egyre gyakrabban kell majd hátrafelé is figyelniük a debrecenieknek…

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 23 15 5 3 52–22 +30 50
2. Videoton FC 22 14 5 3 48–24 +24 47
3. Újpest FC 23 8 9 6 31–29 +2 33
4. Debreceni VSC 23 9 5 9 37–30 +7 32
5. Paksi FC 23 8 8 7 32–32 0 32
6. Budapest Honvéd 22 9 4 9 36–38 –2 31
7. Diósgyőri VTK 23 8 5 10 37–38 –1 29
8. Mezőkövesd Zsóry FC 23 6 8 9 28–41 –13 26
9. Vasas FC 23 7 4 12 28–44 –16 25
10. Puskás Akadémia FC 23 6 7 10 28–37 –9 25
11. Szombathelyi Haladás 23 7 2 14 24–38 –14 23
12. Balmazújváros 23 5 8 10 26–34 –8 23
NB I, 2017–2018, 23. FORDULÓ
MÁRCIUS 17., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Debreceni VSC–Mezőkövesd 2–3
Debrecen, Nagyerdei StadionSzőts Gergely
Vasas–Diósgyőri VTK 1–1 Budapest, Szusza Ferenc StadionBognár Tamás
Paks–Újpest FC 0–0
Paks, Városi Stadion
Kassai Viktor
Videoton–Balmazújváros 1–0
Felcsút, Pancho ArénaFarkas Ádám
Bp. Honvéd–Haladás 2–1
Budapest, Bozsik József StadionIványi Zoltán
Ferencváros–Puskás Akadémia 3–1
Budapest, Groupama ArénaPintér Csaba
TABELLA •TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik