A DVTK-Vidi és a Haladás-Fradi meccs is rekordot döntött

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2013.04.08. 20:07
null
A Hali–Fradi hozta eddig a legtöbb párharcot tavasszal (Fotó: Szabó Miklós)
Arról még korai beszélni, hogy a tavaszi szezonban emelkedik-e az NB I színvonala, de a statisztikák biztató jelekről árulkodnak. Az elmúlt hétvégi, 22. fordulóban például két pozitív rekordot is felállítottak a csapatok. A Diósgyőr–Videoton meccsen a legtöbb lövést, a Haladás–Ferencváros összecsapáson a legtöbb párharcot jegyezte fel az InStat Football statisztikai rendszere. Utóbbi meccs egy negatív mutatóban is első lett – a szombathelyi találkozón volt az eddigi legtöbb szabálytalanság.
2013-AS REKORDOK AZ NB I-BEN
Legtöbb lövés: DVTK–Videoton, 47
Legtöbb pontos passz: Eger–Videoton, 855
Legtöbb párharc: Haladás–Ferencváros, 303
Leghosszabb tiszta játékidő: Eger–Videoton, 58:13 perc
Legtöbb szabálytalanság: Haladás–Ferencváros, 28–19, 47
Adatok: InStat Football/mlsz.hu

Egy bajnokság színvonal-emelkedésének mérésére nincsenek objektív statisztikai mutatók. A tiszta játékidőnek, a lövések, a pontos passzok és a párharcok számának emelkedése nem feltétlenül jelenti azt, hogy emelkedik a színvonal is, de azt túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ezek a mutatók magas száma mind hozzájárulhat a jó színvonalhoz. Márpedig ezeket a számokat most már vizsgálni is tudjuk az NB I-ben az InStat Football statisztikai rendszer adatainak segítségével. (Érdekes mérőszám lehetne a játékosok által megtett kilométer mennyisége is, de erre nézve nincs adatunk.)

 

A 2013-as naptári évet tekintve a legutóbbi, 22. fordulóban két pozitív rekordot is felállítottak a csapatok. A Diósgyőr–Videoton (2–1) találkozón az eddigi legtöbb lövést, a Haladás–Ferencváros (0–0) összecsapáson pedig a legtöbb párharcot produkálta a két együttes. Ugyanakkor negatív rekord a legtöbb szabálytalanság, ugyancsak a Haladás és a Ferencváros összecsapásán.

NEGYVENHÉT LÖVÉST ÉS PARÁZS MECCSET HOZOTT A DIÓSGYŐR ÉS A VIDI CSATÁJA

STATISZTIKA: DVTK–VIDI
Labdabirtoklás: 18:13 perc, ill. 29:59 perc
Lövés: 14–33
Kapura: 7–16
Pontos passz: 237 db, ill. 401
Pontos passzok százalékos megoszlása: 71%, ill. 81%
Megnyert párharc: 111, ill. 109
Szabálytalanság: 12, ill.18
Adatok: InStat Football/mlsz.hu

A DVTK–Videoton meccsen összesen 47 lövést jegyezhettünk fel, 14–33-as megoszlásban, ezekből 7, illetve 16 találta el a kaput. A lövések száma ebben az évben ezen a meccsen volt kiemelkedően a legmagasabb.

A lövésszámátlag meccsenként összesen 20 és 30 között szokott mozogni, a 30-as határt ritkán közelíti meg vagy lépi át. Kivéve, a Videoton meccsein. A fehérvári alakulat már eddig is a legtöbb lövést megeresztő csapatnak számított idén az élvonalban, de tegnap Nikolics Nemanjáék megdöntötték eddigi saját rekordjukat (26-26 lövés az Eger és a Siófok ellen) is, és mivel eddigi ellenfeleik közül a DVTK nőtt fel hozzájuk a leginkább (a Honvéd 13, a Siófok 8, az Eger 12 lövésig jutott), nem meglepő a magas lövésszám.

A Videoton egyébiránt labdabirtoklásban (30 percet volt a labda a fehérváriaknál, 18 percet a Diósgyőrnél) és pontos passzokban (401–237 a Vidi javára) is a DVTK fölé nőtt. Nem véletlenül mondta azt a fehérváriak mestere, José Gomes a lefújást követően, hogy az első 21 percet – ami alatt két gólt is kaptak – leszámítva kontroll alatt tudták tartani a találkozót. Más kérdés, hogy az eredmény nem mindig tükrözi a számokban megmutatkozó fölényt, hiszen a futballt még mindig gólra játsszák…

Ám hogy a DVTK nem véletlenül nyerte meg a meccset, azt alátámasztja – amellett, hogy a diósgyőriek több helyzetüket értékesítették –, hogy a Diósgyőr az első csapat, amely az idén a párharcokban – ha kis különbséggel is, de – legyőzte a Videotont (111–109-re). Főleg a védekezésben megnyert párharcoknak volt kulcsszerepe a meccsen, amely nemcsak a statisztikusok, hanem a „mezei néző” szemével nézve is kimondottan élvezetes, jó színvonalú összecsapás volt – magyar szinten mindenképp.

A Videoton egyébként másik két kategóriában is rekordernek számít idén. Az Eger–Videoton (0–4) találkozón volt a legmagasabb a tiszta játékidő (22:28 perc az egrieknél, 35:45 perc a fehérváriaknál, vagyis összesen 58:13 perc), és ezen a meccsen volt a legtöbb pontos passz is (302–553, összesen 855). Ezen a meccsen azonban – a diósgyőrivel ellentétben – csak egy csapat volt a pályán, az egriek minden egyes mutatóban jelentősen alulmaradtak.

SOK PÁRHARC, SOK SZABÁLYTALANSÁG A HALADÁS–FERENCVÁROS MECCSEN

 

STATISZTIKA: HALI-FRADI
Labdabirtoklás: 20:06 perc, ill. 21:37 perc
Lövés: 12–7
Kapura: 5–3
Pontos passz: 286, ill. 283
Pontos passzok százalékos megoszlása: 73%, ill. 73%
Megnyert párharc: 132, ill. 171
Szabálytalanság: 28, ill. 19
Adatok: InStat Football/mlsz.hu

A Haladás–Ferencváros találkozón kevés volt a kapura lövés (összesen csak nyolc), ugyanakkor tavasszal ezen az összecsapáson volt a legtöbb párharc: 132, illetve 171 volt a megnyert párharcok száma, vagyis összesen 303 párharcot számlálhattunk össze, míg az eddigi átlag 100 és 200 között mozgott. A sok párharc miatt kimondottan lüktető volt a meccs, nagy küzdelem folyt a labdákért.

Ez sok szabálytalanságot is vont maga után. A hazaiak – akik legtöbbször a brazil Leonardót faragták – 28-szor, a vendégek pedig 19-szer szabálytalankodtak. A 47 szabálytalanság is rekordnak számít tavasszal. Megközelítőleg hasonló szabálytalanságszámot egy másik Haladás-meccsen, a Haladás–Siófok (2–1) találkozón mértek (44-et, 23–21-es megoszlásban). A szombathelyiek tehát nem riadnak vissza a kemény játéktól, de ez semmit sem von le a csapat érdemeiből, a szervezett játékából, nyolcmeccses veretlenségi sorozatából.

Nehéz konklúziót levonni a számokból, de azért az talán nem véletlen, hogy olyan csapatokhoz köthetők a rekordok, amelyeknél minőségi légiósok, illetve válogatott játékosok szerepeltek. A Diósgyőr–Videoton találkozón hat ibériai légiós (José Luque, Fernando, Brachi, Caneira, Héctor Sánchez, Filipe Oliveira) és öt, a magyar válogatott bő keretéhez sorolható labdarúgó (Kádár Tamás, Rudolf Gergely, Juhász Roland, Gyurcsó Ádám, Kovács István) lépett pályára, míg a Haladás–Ferencváros meccsen három, korábban Hollandiában vagy Németországban is megforduló légiós (Muhamed Besic, Leonardo, Julian Jenner), illetve három magyar válogatott játékos (Halmosi Péter, Guzmics Richárd, Böde Dániel) szerepelt.

NB I, 22. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK, TV-S KÖZVETÍTÉSEK
IdőpontMérkőzés Játékvezető
Április 5., péntek
17.00
Újpest FC–Kaposvári Rákóczi 1–0Németh Ádám
19.00
Pécsi MFC–Győri ETO FC 0–2
Bognár Tamás
Április 6., szombat
14.00
Siófok FC–MVM Paksi FC 1–1Solymosi Péter
16.00
Haladás–Ferencváros 0–0 Andó-Szabó Sándor
16.00 Lombard Pápa–KTE-Phoenix Mecano 0–2
Kassai Viktor
18.30
Egri FC–MTK Budapest 0–3 Szőts Gergely
Április 7., vasárnap
16.30
Bp. Honvéd–Debreceni VSC-Teva 2–2 Farkas Ádám
18.30
Diósgyőri VTK–Videoton FC 2–1Szabó Zsolt

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik