Mol Magyar Kupa: Nekem csak érkezni kell… – Kristoffer Zachariassen

Vágólapra másolva!
2024.04.05. 09:03
Kijött a lépés a DVTK ellen Kristoffer Zachariassennek, a norvég támadó duplájával jutott tovább az FTC (Fotó: Árvai Károly)
Kristoffer Zachariassen, a Ferencvárost a legjobb négy közé röpítő 30 esztendős norvég középpályás beszélt arról is, hogy remekül megértik egymást a pályán csapattársával, Mohammad Abu Fanival.

Reménykedtek a diósgyőriek a Ferencváros elleni Mol Magyar Kupa-negyeddöntő előtt, ám a szerdai mérkőzés eredménye (0–2) és a játék képe alapján újra bebizonyosodott, hogy idehaza csak ritkán botlik meg a zöld-fehér együttes. A DVTK-t tízezer szurkoló buzdította a helyszínen, a hazaiak nyilván leginkább erre alapozták továbbjutási reményüket – a keretek minőségét ugyanis felesleges egy lapon említeni. Akkor viszont a legtöbb hazai drukker szeme felcsillant, amikor meglátták a vendégek kezdőjét, s nem találták benne a félelmetes formát futó Varga Barnabás nevét, hiszen a kilencszeres válogatott csatár az idénybeli tizennyolc bajnokiján tizennyolc gólig jutott, s még kiosztott négy gólpasszt is… A 29 éves futballista kapott bő húsz percet csereként beállva, de addigra gyakorlatilag eldőlt a meccs. A Diósgyőr motiváltan futballozott, de a képességbeli hiányosságokat, különbségeket nem tudta levetkőzni, így a 24-szeres kupagyőztes magbiztosan jutott a legjobb négy közé – a duplázó Kristoffer Zachariassen vezérletével.

„Remek meccset játszottunk a nagyszerű erőkből álló Diósgyőr ellen  – mondta Kristoffer Zachariassen, a Ferencváros harmincesztendős norvég középpályása a ferencvárosiak hivatalos honlapjának. A futballista előbb Mohammad Abu Fani kitűnő beadására érkezett jó ütemben, s fejjel, a kapufa segítségével szerzett vezetést az első félidőben, majd a második félidő huszonharmadik másodpercében duplázott, immáron lábbal. – Számítottunk arra, hogy a hazaiak nem hagynak sok területet számunkra, úgy is történt, ezért kellett sokat járatnunk a labdát. Ilyenkor türelmesnek kell lenni és várni az adódó lehetőségekre. A vezető gólunk kulcsmomentumnak bizonyult, utána jobban kinyílt a hazai védelem, így előttünk is több lehetőség adódott. Összességében jól futballoztunk, úgy, ahogyan idegenben kell. Rendkívül fontos győzelmet arattunk, s bejutottunk az elődöntőbe.”

Érezni lehetett, hogy Kristoffer Zachariassen és Mohmmad Abu Fani játékkapcsolata magyar szinten extra, a második gól előtt is az izraeli adott középre, de a diósgyőri Bitok Stephen rosszul szabadított fel, a norvég labdarúgó pedig megduplázta a vendégek előnyét.

„Remekül megértjük egymást, lassan már egy éve futballozunk együtt. Topjátékos, lenyűgöző, mire képes a labdával! Pontosan tudtam, ha nála van a labda, akkor egy feladat van: érkezni, a remek beadás pedig úgyis jön majd… Ki kell emelnem, hogy nagyszerű ilyen társakkal együtt futballozni!”

Ahogyan arról a futballista is beszélt, készültek arra, hogy a Diósgyőr visszaáll. Vladimir Radenkovics, a DVTK vezetőedzője elmondta a meccs utáni sajtótájékoztatón, valóban ez szerepelt a tervben. Hozzátette, úgy gondolták, a hatvanadik percig tartják magukat, majd többet támadnak, kockáztatnak. Kiemelte, a kétgólos hátrány után próbáltak előremenni a második félidőben, akadtak is kisebb lehetőségeik, de komoly sansz nem volt arra, hogy gólt, gólokat szerezzenek. Kétségtelen, egyfajta öngyilkossággal ért volna fel, ha még inkább kinyílt volna a diósgyőri védelem, hiszen a hajrában már a pályán volt a vendégeknél az alapembernek számító Marquinhos és Varga Barnabás is.

A csapatok szerdán újra találkoznak egymással, 18 órakor pótolják a februárról elhalasztott bajnokit az Üllői úton. Előtte a DVTK fogadja a Kisvárda Master Goodot szombaton, míg a Ferencváros rangadóra készül, a közvetlen rivális, második helyen álló Paksi FC utazik Pestre. Az előző bajnoki fordulóban, a Mezőkövesd Zsóry ellen (3–0) nem léphetett pályára Abu Fani öt sárga lapos eltiltása miatt, viszont a paksiak ellen már ott lehet a gyepen – s akár gólpasszt adhat Kristoffer Zachariassennek…

MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
Diósgyőri VTK–Ferencvárosi TC 0–2 (0–1)
Diósgyőr, DVTK Stadion, 11 114 néző. Vezette: Andó-Szabó
Diósgyőr: Odincov – Gera D., Szatmári, Lund, Stephen Bitok (Bokros, 71.) – Vallejo (Klimovics, 65.), Holdampf – Jurek (Szabó L., 65.), Bényei, Pozeg Vancas (Pernambuco, 71.) – Acolatse (Kampecisz, 83.). Vezetőedző: Vladimir Radenkovics
Ferencváros: Varga Á. – Botka, Wingo, I. Cissé (Makreckis, 83.), C. Ramírez – Maiga, Ben Romdan (Tóth Alex, 90.) – Szevikjan (Adama Traoré, 70.), Abu Fani, Zachariassen (Marquinhos, 70.) – Kodro (Varga Barnabás, 70.). Vezetőedző: Dejan Sztankovics eltiltása miatt Nenad Szakics
Gólszerző: Zachariassen (37., 46.)


Papp Kristóf (balra, fehérben) a Paks egyik legjobbja volt a Vasas ellen, gólja mellett a védekezésből is kivette a részét (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Mondhatni, létfontosságú gólt szerzett a Vasas ellen Papp Kristóf, aki nem tagadja, szeretne a Pakssal májusban a Puskás Arénában pályára lépni.

Három góllal verte a Vasast a Paksi FC a Magyar Kupa szerdai negyeddöntőjében, mégis túlzás nélkül állítható, kicentizte a továbbjutást. A Bognár György által irányított együttes Haraszti Zsolt megpattanó lövésével az első játékrész hajrájában szerezte meg a vezetést, órányi futball után Holender Filip találatával már 1–1 volt az állás, és mivel öt perccel a rendes játékidő letelte előtt Tóth Milán gólra váltotta a VAR segítségével megítélt büntetőt, nagyon úgy tűnt, hogy csakúgy, mint a sorozat előző kiírásában (amikor is a Vasas Pakson győzött 3–2-re), ezúttal is borul a papírforma. Már a 90. percben járt a mérkőzés, amikor Papp Kristóf lezser mozdulattal lövőhelyzetet teremtett magának, és bár négyen is összezártak előtte, a hazai kapu jobb alsó sarkába lőtte a labdát. Jöhetett a hosszabbítás, és akkor már nem volt kérdés, melyik csapat készülhet az elődöntőre.

„Nem mondanám, hogy simán jutottunk a négy közé, ugyanakkor nem is számítottunk könnyű mérkőzésre... – mondta lapunknak Papp Kristóf. – Valami hasonlóra készültünk, hiszen a Vasas a feljutásért küzd, közel van az NB I-hez, nekünk pedig már két százhúszperces meccsünk is volt a sorozatban. Hogy mi járt a fejemben, amikor azt vizsgálta a VAR, büntetőt kell-e ítélnie a játékvezetőnek? Éppen olyan szögben álltam, hogy láttam a kezezést, Kinyik Ákos is mondta, alighanem tizenegyes jön, és persze bevillant az is, hogy tavaly nekünk is jól jött volna, ha akkor is van VAR... A hazai gól után nem volt idő agyalni azon, hogy kieshetünk. Bognár György azonnal reagált, kicsit más felállásban feljebb mentünk, tudtuk, hogy a hosszabbítással együtt lehet még nagyjából tíz percünk, bíztunk benne, legalább egy lehetőségünk adódik. Aztán hátulról jött a felívelés, Böde Dániel elöl a hazaiak védője ugyan el tudta fejelni a labdát, de Dani nagyon erős, harcolni kell vele, így a fejes nem tisztán ment vissza a mezőnybe, hanem hozzánk került. Balogh Balázs azonnal látta, üresen állok, jól vettem át az átadását, és amikor befelé csináltam a cselt, éreztem, hogy annyian állnak előttem, hogy vissza kell lőni a labdát a rövid sarokba. Gólt szerezni mindig jó, a meccs végén is az, sőt egy ilyen találat megadja azt a pluszt, ami a kiélezett párharc eldöntéséhez elegendő.”

Amikor tavaly a legjobb nyolc között találkozott a két csapat, a játékvezető a második félidő elején szabálytalannak látta Kovács Nikolasz belépőjét Balogh Norberttel szemben (hozzá sem ért...), akkor még nem volt VAR, Berecz Zsombor gólra váltotta a büntetőt, s bár 3–1-es angyalföldi vezetés után Böde Dániel szépített, a Vasas jutott az elődöntőbe. Szerdán a VAR nem a Pakssal volt, de a csapat így is nyert 5–2-re Angyalföldön, és már csak egy lépésre van a finálétól.

„A hosszabbítás előtt bíztunk benne, a ráadásban eldöntjük a párharcot, nem jutunk el a tizenegyesekig  – mondta még a paksiak harmincéves középpályása. – A cseréink jól szálltak be, a hazaiak tizenegyese a semmiből jött, a nyolcvanadik perctől érezni lehetett meglehet a továbbjutás. Nem tagadom, hatalmas motiváció számomra a döntő, két évvel ezelőtt a Fradi elleni finálét sérülés miatt csak a lelátóról nézhettem, de úgy is óriási élményt jelentett! Fájó lett volna a nyolc között kiesni, az elődöntőben még inkább az lenne, szeretnék a Puskás Arénában játszani, de tisztában vagyok vele, még egy akadályt sikerrel kell venni!”

VASAS (NB II)–PAKSI FC 2–5 (0–1, 2–2, 2–3) – hosszabbítás után
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion, 2004 néző. Vezette: Vad II István (Szert Balázs, Berényi Ákos)
VASAS: Uram – Pávkovics, Otigba, Baráth B. (Zimonyi, 100.) – Ódor (Szánthó, a szünetben), Berecz Zs. (Urblík J., a szünetben), Vida M., Doktorics – Holender (Radó, 80.), Tóth Milán (Litauszki, 85.), Hinora (Hidi M. S., 74.). Vezetőedző: Gera Zoltán
PAKS: Simon B. – Vas G., Kinyik, Lenzsér – Skribek (Kovács K., 55.), Szabó B. (Böde, 79.), Papp K., Balogh B., Kocsis B. (Silye, 91.) – Tóth B. (Hahn, 69.), Haraszti Zs. (Windecker, 55.). Vezetőedző: Bognár György
Gólszerző: Holender (58.), Tóth M. (85. – 11-esből), ill. Haraszti Zs. (44.), Papp K. (90.), Böde (93.), Hahn (114.), Windecker (119.)

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Nyíregyháza Spartacus (NB II)–Kecskeméti TE 2–1 
Kisvárda Master Good–MTK Budapest 3–2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik