FTC: feldúlt fradisták - a Reuters is a vénaszkennerről ír

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.10. 14:54
null
Vénaszkenner használat közben (Fotó: Reuters)
A Reuters is a Ferencváros labdarúgócsapatának új stadionjáról ír, az angol hírügynökség részletes beszámolójában több magyar szakértőt is megkérdezett az új beléptetőrendszerről.

A Reuters beszámol arról, hogy az Újpest elleni derbin a zöld-fehérek szervezett szurkolói csoportjai nem a meccs helyszínén, Szusza Ferenc Stadionban biztatták csapatukat, hanem felvonultak az új arénához, ahol a „nem kell a szkenner” jelmondatot skandálva tiltakoztak az erre a szezonra bevezetett beléptetőrendszer ellen.

Az angol hírügynökség megszólaltatja Györgydeák Pétert, a Biosec Kft. magyarországi ügyvezető igazgatóját, aki elmondja, más klubok is követhetik a Ferencvárost a vénaszkenner bevezetésében (amelyet először a Fradi stadionjánál alkalmaztak), de a biometrikus beléptetés nem Magyarországról indult. A holland ADO Den Haag arcfelismerő-rendszert használ, ami öt másodperc alatt azonosítja a belépni kívánót, ez pedig hosszúnak számít a vénaszkenner egy másodpercéhez képest.

„Mi ez az őrület? Legközelebb már chipet ültetnek a bőrünk alá? – teszi fel a költői kérdést a Reutersnek a korábban a Nemzeti Sport Online-nak is nyilatkozó Magyar Balázs, a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül elnevezésű társaság egyik vezetője. – Új stadion, új szurkolók? Ez így nem fog működni…”

„Szeretjük vagy sem, a világ ebbe az irányba tart – mondta Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója. – Nincs más választásunk, az UEFA-nak nagyon szigorúelőírásai vannak, bárki, aki ezt megszegi, súlyos büntetéseknek néz elébe.”

Magyar Balázs ezt nem így látja, véleménye szerint, ha szurkolók ezrei maradnak távol a mérkőzésektől, az meglátszik a bevételben, hozzátéve, más országokban lazítják a szabályokat, semmint szigorítanák azokat, mert félnek, hogy a szabályozások következtében elveszítik szurkolóikat.

„Addig maradunk távol a mérkőzésektől, amíg a magyar labdarúgás vezetői komolyan meg nem változtatják gondolkodásmódjukat – folytatja Magyar Balázs. – A szkenner csak szimbóluma ennek, de igen jelentős jelkép.”

A szurkolók tiltakoznak – más országok azonban érdeklődnek. Györgydeák elmondása szerint Nyugat-Európából, Oroszországból és az Egyesült Államokból is van már megkeresés a vénaszkenner iránt, de nem csak a sport világából érkezett érdeklődés. A tervek szerint a világ második ilyen rendszere egy vidámparkban lesz bevezetve, ahol – a Fradi stadionjához hasonlóan – készpénzmentes fizetésre lesz lehetőség.

A Reuters cikkében a végszót Zilahi Zoltán, 56 éves kerekesszékes szurkoló mondta ki, aki 1986 óta szotyiárus a stadionnál.

„Ez az üzletnek sem jó, mert kevesebb ember jár mérkőzésekre… A Fradi-szurkoló definíciója ezentúl az lesz, hogy olyan nem kívánt személyek, akiknek még a vénájukat is szkennelniük kell?”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik