Ha a szkenner marad, eltűnhet a Fradi-tábor?

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2014.09.12. 16:13
null
Ez a látvány már a múlté – végleg eltűnhet a kapu mögül a Fradi-tábor? (Fotó: NS-archív)
A Nemzeti Sport Online minisorozatot indított a szeptember 15-től kötelező szurkolói kártya témakörében. Az első részben a klubok adtak helyzetjelentést a kibocsátott kártyák számáról, ezúttal az új szabályok ellen tiltakozó egyik legnagyobb szurkolói szervezet, a több ferencvárosi csoportot is tömörítő Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül elnevezésű társaság egyik vezetője, Magyar Balázs ismerteti az álláspontjukat.

 

– Kezdjük azzal, hogy pontosan mi ellen tiltakoznak? A legtöbb szurkolói csoport ugyanis az új beléptetéssel, a kártyarendszerrel nem ért egyet, a Fradinál viszont már több éve csak kártyával léphettek be a stadionba, és ezt a ferencvárosi csoportok el is fogadták. „Csak” a vénaszkenner jelenti a problémát?

– Először is nem értünk egyet azzal a törekvéssel, hogy elsősorban a szurkolókat, a szurkolói kultúrát kell megváltoztatni Magyarországon – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül szervezet egyik vezetője, Magyar Balázs. – Nem a szurkolók miatt tart ott a magyar futball, ahol. Nem a szurkolók állnak a fogadási csalások ügyében bíróság előtt, és nem a drukkerek miatt érik olyan kudarcok a magyar válogatottat, mint legutóbb Észak-Írország ellen. Azokat az embereket, akik még mindig kitartanak a magyar futball mellett, meg kellene becsülni, és nem túlszabályozni, megnehezíteni a stadionba való bejutásukat. Eljutottunk odáig, hogy egy örökrangadóra nyolcszáz néző váltott jegyet, ilyenre talán a múlt század elején volt legutóbb példa. A vénaszkennert pedig teljesen abnormálisnak tartjuk, ez az azonosítási módszer nem a futballstadionokban, hanem mondjuk a NASA központjában számíthat bevett gyakorlatnak.

– A klub álláspontja szerint az előző szezonban, szezonokban sokan ingyen jutottak be a stadionba, ezért is szükséges a szigorítás. Arról nem beszélve, hogy az MLSZ milliókkal büntette már a klubot a szurkolók miatt.

– Nem volt számottevő a jegy nélkül bejutók száma, nyilvánvalóan nem emiatt építettek ki egy ilyen rendszert. Egy csaknem kétmilliárdos költségvetésű klubnál ez nem jelenthet tételt. A büntetésekről pedig annyit, hogy még az örökrangadón is ötszázezer forintra büntették a klubot, amikor a renitensnek tartott csoportok tiltakozásuk miatt távol maradtak és csak négyszáz fradista volt a stadionban. Aztán a Dunaújváros elleni hazai meccsért is kapott százötvenezret a klub, pedig az ultrák azon a meccsen sem voltak jelen.

– A hivatalos indoklás szerint mindkét esetben megbotránkoztató rigmusok miatt kellett fizetnie a klubnak. De nemcsak az MLSZ, hanem az UEFA is megbüntette a Ferencvárost az Európa-liga-selejtezők miatt.
– Abban pedig az európai szövetség a hibás. De jelzem, az egyik szóban forgó meccsen, a Rijeka elleni idegenbeli találkozón sem vettek részt a szervezett csoportok. A büntetések egyébként még az egy százalékát sem teszik ki a klub éves költségvetésének. Magyarországon évek óta nincsenek balhék a lelátókon, ezek az intézkedések csak ürügyek arra, hogy a megbélyegzett csoportokat ki lehessen tiltani a stadionokból. Ezért sem megyünk be az új létesítménybe, mert az első alkalom után megtalálnák az indokot az örökös kitiltásra. Hadd említsek egy példát, ami szemlélteti, milyen ürügyekkel szokták megtalálni a drukkereket. A szabályok előírják, hogy a lelátókon tartózkodjunk a politikai megnyilvánulásoktól, miközben a klubunkat egy politikus irányítja, a díszpáholy tele van politikussal, és a Chelsea elleni megnyitón politikusok sora mondott beszédeket.

A KÁRTYARENDSZER JOGÁSZOK SZEMÉVEL
A Nemzeti Sport Online a kártyás beléptetéssel kapcsolatban jogászok véleményét is kikérte.

„Az NB I-es labdarúgó-mérkőzések magánrendezvénynek számítanak. A szervezőnek jogában áll megszabni a beléptetés feltételeit. A lényeg, hogy mindenkire egyformán vonatkozzanak a szabályok. Jogi értelemben nem jelent problémát, hogy különböző kártyák vannak, és a különböző kártyák esetében mások a szabályok (mint például a Ferencvárosnál, ahol a klubkártyával rendelkezőknek kötelező a vénaszkenneres azonosítás, míg a futballkártyával érkezőknek nem), ugyanis minden szurkoló számára adott a választás lehetősége. A drukkerek eldönthetik, hogy melyik kártyát váltják ki, és ezzel mely kártya szolgáltatásaira tartanak igényt, illetve melyiknek a szabályai szerint kívánnak belépni a stadionba” – vélekedett megkeresésünkre Dr. Horváth Gábor, a Hivatás Labdarúgók szervezetének főtitkára.

Hasonló véleményen volt az Újpest jogi képviselője, Dr. Visontai Csongor is.

„Az MLSZ-t nem érdemes szidni. A szövetség azt teszi, amire a törvények lehetőséget adnak neki. A törvény ebben az esetben a névre szóló jegyeket írja elő, a kártya szó szerint nem szerepel a törvényben. Ez azonban a törvényi minimumot jelenti, vagyis többet lehet kérni, tehát jogilag nem lehet támadni a kialakuló kártyarendszert. Azt véleményem szerint a jogalkotóknak jogszabályi szinten kellene rendeznie, hogy ez a rendszer egységesebb legyen” – fogalmazott az ügyvéd.

– Gondolom, azért vannak olyan drukkerek, akiknek a viselkedésével önök sem tudnak azonosulni.
– Persze, ilyenek mindig lesznek is. De kérdem én, mi az a plusz, amit egy vénaszkenner hozzá tud tenni a biztonsághoz? Ahogy ön is említette, mi már a korábbi kártyarendszerrel belementünk abba, hogy megadjuk az adatainkat, az új kártyával és a kamerarendszerekkel pedig végig tudják követni a mozgásunkat a stadionban, ezt el is tudnánk fogadni. Mi kell még? Miért van szükség a szkennerre?

– Azt tudja, hogy megkerülhetnék a vénaszakennert? Az MLSZ futballkártyájával is megtekinthetők a mérkőzések, és ahhoz nem kell vénaszkenner, igaz, ebben az esetben a klub jelöli ki, hogy melyik szektorban foglalhatnak helyet.
– Nem kérünk a magyaros megoldásokból, a kiskapukból. Mi a főbejáraton akarunk bejutni a saját helyünkre. Egyébként elég valószínűnek tartom, hogy a legdrágább helyeket fogja majd kijelölni erre a célra a vezetőség.

– Azt ugye jól érzem, hogy a tiltakozásuk már nem csak a szkennerről szól, még ha az a kiváltója is? Mi lehet a megoldás, hiszen a futballvezetők aligha fognak azért harcolni, hogy az ultrák visszatérjenek a stadionokba?
– Igen, itt már nemcsak a szkennerről van szó. Hanem arról, hogy a futballunk vezetősége kriminalizálja a szurkolók jelentős részét. Ha valóban ők jelentenék a problémát, és valóban az ő viselkedésük miatt nem járnának a családok meccsekre, akkor most, hogy több klubnál is tiltakoznak az ultrák, és nem járnak ki, telt házaknak kellene lenniük. Ezzel szemben a nézőszámok inkább csökkennek. Még a Fradi-stadion esetében sem beszélhetünk emelkedésről, hiába voltak összesen tizenkilencezren az első két bajnoki meccsen, mert az előző szezonban a Puskásban is voltak ennyien az első két meccsünkön. Aki az elmúlt években kitartott a focink mellett, az azért tette ezt, mert a stadionban találkozhatott a barátokkal, és ha futballt nem is kapott, volt egy sajátos hangulata a meccseknek. Ha viszont a hangulatfelelősök eltűnnek, akkor már ezt sem fogja megkapni. Ezért kitartunk az elveink mellett, hogy nem nekünk, hanem a vezetőknek kell távozniuk.

A ferencvárosi drukkerek már többször 
demonstráltak a fanatizmus mellett
A ferencvárosi drukkerek már többször demonstráltak a fanatizmus mellett

– És egy új vezetőség bármire garanciát jelenthetne? Volt már a magyar futballban vagy akár csak a Ferencváros életében olyan vezetőség, amely ellen előbb-utóbb nem tiltakoztak a szurkolói csoportok?
– Rossz vezetőkkel nem tudunk azonosulni.

– Ahogy a klubvezérek sem tudnak a renitensnek tartott drukkerekkel. Egy nagy hagyományokkal rendelkező csoport, az újpesti Ultra Viola Bulldogs már eltűnt a lelátókról. Ferencvárosi csoportok is követhetik, akár a Green Monsters is?
– Valós lehetőség, hogy a szervezett szurkolói élet, a különböző csoportok szép lassan eltűnnek a stadionokból. Mi azért szervezünk demonstrációkat, hogy ez ne így legyen. A fokozatosság elvét tartva a következő látványosabb tiltakozásunk az Újpest elleni derbi lesz, amelyről távol maradunk, de több csoporttal együttműködve országos szintű megmozdulás is szerepel a tervek között. Mi, »barmok« mindig kitartottunk, akármilyen is volt a játék, most majd meglátjuk, nélkülünk jobb lesz-e a magyar futball.

– Nem egyszerűbb és hatásosabb bemenni a stadionba és ott tiltakozni?
Nem. Ha mindenképpen úgy alakul, akkor inkább állva halunk meg.

Sorozatunk befejező, harmadik részében a Magyar Labdarúgó-szövetség álláspontjára lennénk kíváncsiak. Kérdéseinket elküldtük, várjuk az MLSZ válaszait.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik