Vranjes Eb-tanulságai – amiben fejlődnünk kell és amire építeni lehet

NEDELYKOV TAMÁSNEDELYKOV TAMÁS
Vágólapra másolva!
2018.01.19. 15:11
null
Vranjes elégedett volt a fiatalok teljesítményével (Fotók: MKSZ/Kovács Anikó)
A férfi kézilabda Európa-bajnokság a középdöntőjénél jár, a magyar válogatott azonban már csak itthonról figyelheti az eseményeket, miután három vereséget szenvedve nem jutott tovább a csoportjából. Ez volt Ljubomir Vranjes első tornája a mieink kispadján, a korai befejezés után a szövetségi kapitány segítségével tekintettük át az első tanulságokat. A fizikai felkészítés fontossága, a védekezésbeli hiányosságok, a mentális tényezők – csupa olyan pont került szóba, ami már a női válogatottunk kapcsán is előjött.

Ez a 13. Európa-bajnokság, a magyar válogatott a 2000-es és a 2002-es torna kivételével mindegyiken részt vett. Eddig egy 6. hely volt a legjobb eredményünk még 1998-ból, míg a legrosszabb helyezésünk a 14. volt 2010-ből. Horvátországban ugyancsak a 14. hely jutott nekünk, miközben először zártunk pont nélkül (nyeretlenül is csak egyszer, a 2010-es ausztriai Eb-n búcsúztunk).

A MAGYAR VÁLOGATOTT
EB-MECCSEI
CSOPORTKÖR
Január 13.: Dánia–Magyarország 32–25
Január 15.: Magyarország–Spanyolország 25–27
Január 17.: Csehország–Magyarország 33–27

Ljubomir Vranjes a nyáron vette át a magyar válogatott irányítását, amellyel ugyanakkor nem sokat dolgozott együtt a kontinenstorna előtt. Ősszel volt egy összetartás, aztán már jött a közvetlen Eb-felkészülés, amelybe a svédek elleni két felkészülési mérkőzés is beékelődött. Az elsőn döntetlent játszottunk a skandinávokkal, a másodikon kikaptunk, majd Horvátországban az olimpiai bajnok dánok, a legutóbbi Eb-ezüstérmes spanyolok és meglepetésre a csehek ellen sem termett babér a mieinknek. Tehát tovább várat magára Vranjes első győzelme a magyar válogatottal, a kapitány mégis hasznosnak ítélte meg a lejátszott mérkőzéseket:

Azért is volt fontos ez az Európa-bajnokság, mert megtapasztaltam, hogy éles helyzetben kitől mit várhatok. A svédek elleni meccsek csalókák lehettek ebből a szempontból, mert ott nem volt nyomás a játékosokon – mondta Ljubomir Vranjes a csehektől elszenvedett vereséget követően. – Nem volt egyszerű eljönni és játszani egymás után a dánokkal meg a spanyolokkal, majd következtek a csehek, akik nagyobb önbizalommal érkeztek egy nem várt győzelmet követően. Az első két meccsel ellentétben úgy tapasztaltam, a játékosaim kicsit megijedtek, főleg miután az ellenfél fordítani tudott. Szerintem nem elfogadható, hogy egy játékos fél. Mitől? Ez csak kézilabda, ráadásul úgy vágtunk neki a tornának, hogy új csapatot építünk. A szünetben ezt el is mondtam nekik, és a második félidőben visszatért a helyes hozzáállás.”

AMIBEN FEJLŐDNÜNK KELL

Ezzel együtt nem lett meg a továbbjutáshoz szükséges győzelem. Vranjes úgy látta, az első játékrészben kapusteljesítményben volt a legnagyobb különbség (ez az egész tornánkra jellemző volt), erre építve tudták kialakítani előnyüket a csehek. No meg a svájci St. Gallenben játszó 34 éves irányító, Ondrej Zdráhala 14 góljának köszönhetően, akit egyszerűen nem tudtunk megállítani. Sokat beszéltünk arról, hogyan lehet megállítani, mégis megszórt minket. El tudom mondani a játékosaimnak, mit kell tenniük, de nem mehetek fel helyettük a pályára.”

Utóbbi megint csak a mentális tényezőkkel van összefüggésben, hogy a kiélezett pillanatokban is képesek legyenek a játékosok betartani a taktikai utasításokat. Ezzel együtt mentális téren is léptünk előre ahhoz képest, amikor októberben elkezdtük a közös munkát. Ez fejben már nem ugyanaz a csapat. Érezhető a játékosokon, hogy jobbak akarnak lenni.”

Márpedig bőven akad olyan terület, amiben fejlődnünk kell. Vranjes két továbbit említett, az egyik az általános fizikai felkészítés, a másik a védekezés.

Sokkal keményebben kell edzenie a magyar bajnokságban szereplő csapatoknak, nemcsak Veszprémben és Szegeden, hanem a többi klubnál is. A játékosoknak több erőre van szükségük. Már szót ejtettünk erről, de szeretnék minden érintettel leülni és beszélni a játékosok fizikai felkészítéséről. Ugyanis jelen pillanatban nem látom át, hol milyen munka folyik, de az biztos, hogy ha megnézzük a topcsapatokban szereplő játékosok fizikai képességeit, igen messze vagyunk tőlük.”

Nagyot küzdöttünk az első két meccsen az erősebb riválisok ellen, de jelenleg nem vagyunk a szintjükön. Egyszerűen jobb erőnlétre van szükség, tíz perc után kivoltunk, amikor fel-alá kellett futni. Ezzel párhuzamosan persze a játékunk színvonala is leromlott. Először ebben kell előrelépnünk.”

Mindez egy sok munkát igénylő feladat, ráadásul a fiatalabbaknál célszerű kezdeni, mert évekbe telik, amíg egy játékosnál a helyes módon felépítik a kívánt izomzatot.

A másik sarkalatos pont a védekezés összerakása volt, amiben nem volt könnyű dolga Vranjesnek, ha a gyorsabb játék érdekében a minél kevesebb cserét célozta meg.

A védekezésben megpróbáltam változtatni, de ehhez olyan játékosokra lenne szükség, akik hétről hétre BL-meccseken védekeznek a legjobbak ellen. Nekem mindössze tizenegy-tizenkét napom volt a válogatottnál, hogy jobb védőt csináljak olyan játékosokból, akik a csapatukban keveset vagy éppen egyáltalán nem védekeznek. Ez szinte lehetetlen küldetés. Ancsin a harmadik számú jobbátlövő Veszprémben, Ligetvári a bajnokságban kap szerepet, Lékai nem védekezik, Dzsamali majdnem fél évet sérült volt, ezúttal is sérülés miatt kellett lecserélnem. Bodó is keveset védekezik Szegeden, Balogh nem védekezik, és még folytathatnám, de talán ebből is látszik, hogy nem könnyű a helyzet.”

A pikantériát az adja, hogy a fent említettek jelentős része éppen a kapitány keze alatt játszik Veszprémben, így ő is sokat tehetne azért, hogy ez megváltozzon. Azonban a tendencia hasonlít a magyar női csapatoknál látottakra, sok csapat külföldi játékosra épít védekezésben.

Bár a kapitány nem említette meg külön, de a felvezetőnkben már hangsúlyoztuk, hogy a szélsők esetében milyen szűk a merítési lehetőség. Az már a torna előtt tudható volt, hogy megint a klubjában irányítót játszó Juhász Ádám lesz az egyik balszélsőnk, de sokatmondó volt, hogy az első meccsünk előtt a kapitány két valódi szélsőt, Fekete Dávidot és Országh Ádámot nem nevezte be, így Hornyák Péter mellett Ancsin Gábor húzódott le többször a jobb szélre. A mai gyors kézilabdában rendkívül felértékelődött a szélsők szerepe, így a képzésben erre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a jövőben, hogy ne kerüljünk hátrányba a többiekhez képest.

Bartók Donát jól mutatkozott be a felnőttválogatottban
Bartók Donát jól mutatkozott be a felnőttválogatottban

AMI BIZAKODÁSRA ADHAT OKOT

„Az eddig elmondottak ellenére szerintem látható volt a fejlődés, nem szeretnék nagyon negatívnak tűnni – folytatta Vranjes. – Megmutattuk, hogy igenis tudunk jól játszani támadásban és védekezésben. Mindannyian csalódottak vagyunk a végeredmény miatt, de tudom, mire képesek ezek a srácok, csak több közös munkára van szükség. A játékosok vevők erre, szeretnek dolgozni.”

Mint utaltunk rá, Vranjesnek kikerülhetetlen generációváltást kell levezényelnie a nemzeti csapatnál, a mostani 18 fős keretünk átlagéletkora (26.16) még Talant Dujsebajev két évvel ezelőtti csapatánál (26.19) is valamivel kisebb volt. A szakember nagy potenciált lát a fiatalokban:

„Fekete csak az utolsó meccsen kapott lehetőséget, de megmutatta, hogy a jövő egyik szélső reménysége, Bartók is szépen fejlődik a Bundesligában. Ott van Bánhidi és Bodó, akikre még hosszú ideig lehet számítani, és ide veszem a most sérült Faluvégit és Győrit is. A kapuban van egy idősebb és egy fiatalabb játékosom, ami jó párosítás, de ez az elegy az egész válogatottra igaz.”

Megvannak tehát azok a fiatalok, akik köré a jövő csapatát lehet építeni, és a rutinosabb játékosok, mint Lékai, Császár, Mikler, Balogh vagy Schuch, akik még évekig segíthetik őket az út során. Nem szabad ugyanakkor, hogy mindig a tapasztalt játékosok vállaljanak minden felelősséget magukra, mint történt sokszor most az Eb-n.”

Ahogy a kapitány is említette, a jobbátlövő Bartók Donát első nagy tornáján mutatott játéka kimondottan bizakodásra adhat okot, mint ahogy általában is dicsérhető az átlövőink teljesítménye. Jól látszódott, hogy a Szegeden is egyre markánsabb szerephez jutó Bodó Richárd, Bánhidi Bence páros már a válogatott színtéren is megállja a helyét.

A 14. hellyel nem könnyítettük meg a saját helyzetünket, ugyanis így nem kiemeltként várjuk a vb-selejtező jövő szombati sorsolását, amelyen igen nehéz ellenfélbe is belefuthatunk. A mostani csapatnak viszont égető szüksége van arra, hogy nagy tornákon mérettesse meg magát. Arról nem is beszélve, hogy a vb-ről lehet kijutni az olimpiai selejtezőre.

„Először az lehet a célunk, hogy odaérjünk a nyolcadik-tizenkettedik hely valamelyikére, és ha ez megvan, gondolkodhatunk a következő lépésről. Ehhez azonban több játékosra, nagyobb merítési lehetőségre lenne szükségem. Nem tudok varázstrükköket bevetni, hogy egyik pillanatról a másikra megváltozzon a helyzet. De ahogy mondtam, nagyon elégedett voltam a fiatalokkal, ezért is vagyok pozitív, mert látom a lehetőséget, hogy valamit felépíthetünk a jövőnek. Minél több tehetséges fiatalt szeretnék látni és kipróbálni. Ezen az úton indultam el, mennék is rajta tovább. Az Európa-bajnokságon a mérkőzések egy-egy szakaszában már többször láttam, amit elképzeltem, amit a jövőben egész meccsen szeretnék látni. Az alapja szerintem megvan a jövő csapatának, de türelmet, időt kérek a fiúknak és magamnak.”

Balogh Zsolt jó hatékonysággal értékesítette a helyzeteit
Balogh Zsolt jó hatékonysággal értékesítette a helyzeteit


EURÓPA-BAJNOKI BIZONYÍTVÁNY
EGYÉNI STATISZTIKÁK
(A statisztikákat az Európa Kézilabda-szövetség adatbázisából vettük.)

KAPUSOK
BORBÉLY Ádám

Védés/lövés: 1/16 (6%)
Játékidő: 0:21 óra
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.09

MIKLER Roland
Védés/lövés: 26/101 (28%)
Játékidő: 2:27 óra
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.33

JOBBSZÉLSŐK
HORNYÁK Péter

Gól/lövés: 2/3 (67%)
Játékidő: 0:36 óra
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.65

ORSZÁGH Ádám
Benevezte a kapitány az utolsó meccsre a csehek ellen, de nem lépett pályára.
Gól/lövés:
Játékidő:

JOBBÁTLÖVŐK
ANCSIN Gábor

Gól/lövés: 4/10 (40%)
Játékidő: 2:08 óra
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.10

BALOGH Zsolt
Gól/lövés: 13/18 (72%)
Játékidő: 1:39 óra
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.02

BARTÓK Donát
Gól/lövés: 8/17 (47%)
Játékidő: 1:04 óra
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.72

IRÁNYÍTÓK
CSÁSZÁR Gábor

Gól/lövés: 3/6 (50%)
Játékidő: 0:48 óra
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.10

LÉKAI Máté
Gól/lövés: 18/28 (64%)
Játékidő: 1:59 óra
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.09


BEÁLLÓK
BÁNHIDI Bence
Gól/lövés: 6/8 (75%)
Játékidő: 1:45 óra
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.19

SCHUCH Timuzsin
Gól/lövés: 3/3 (100%)
Játékidő: 1:43 óra
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 5.23

SZÖLLŐSI Szabolcs
Gól/lövés: 1/1 (100%)
Játékidő: 0:37 óra
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.57

VILOVSZKI Uros
Gól/lövés: 1/1 (100%)
Játékidő: 0:07 óra
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.48

BALÁTLÖVŐK
BODÓ Richárd
Gól/lövés: 9/18 (50%)
Játékidő: 2:02 óra
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.94

DZSAMALI Iman
Gól/lövés: 4/8 (50%)
Játékidő: 0:27 óra
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.22

LIGETVÁRI Patrik
Gól/lövés: 1/1 (100%)
Játékidő: 0:58 óra
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.5

BALSZÉLSŐK
FEKETE Dávid

Gól/lövés: 2/2 (100%)
Játékidő: 0:13 óra
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.07

JUHÁSZ Ádám
Gól/lövés: 2/3 (67%)
Játékidő: 1:57 óra
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 4.00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik