nemzetisport.hu 2018.01.06 16:06 Frissítve: 2018.01.07 09:21

Jó iram, sok gól: kéziseink ikszeltek Svédországgal

A magyar férfi kézilabda-válogatott 29–29-es döntetlent játszott Svédországgal Ljubomir Vranjes debütáló mérkőzésén. Két nap múlva ismét összecsap a két gárda.

 

Csaknem tökéletesen sikerült Vranjes kapitányi bemutatkozása (Fotó: AFP)

 

FÉRFI KÉZILABDA, FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
SVÉDORSZÁG–MAGYARORSZÁG 29–29
(16–15)
Jönköping, 7000 néző. V: Eliasson, Palsson (izlandiak)
SVÉDORSZÁG: Palicka – ZACHRISSON 5, Lagergren 2, Darj, F. Pettersson, GOTTFRIDSSON 7, Tollbring 4 (2). Csere: THULIN (kapus), L. Nilsson 1, J. Jakobsson 2, Jeppsson 2, Wanne 1, EKBERG 5 (2), Hennigsson, Arnesson. Szövetségi kapitány: Kristján Andrésson
MAGYARORSZÁG: MIKLER – Országh 1 (1), Ancsin G. 2, Lékai 2, Bánhidi 2, Bodó 4, Juhász Á. 2. Csere: Borbély (kapus), Schuch, Ligetvári, Dzsamali 2, Szöllősi Sz., BARTÓK D. 3, Császár 2, Fekete D. 1, Hornyák 1, BALOGH ZS. 5, Vilovszki 2. Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes
Az eredmény alakulása. 7. p.: 2–2. 13. p.: 5–5. 16. p.: 7–5. 22. p.: 10–10. 24. p.: 12–10. 28. p.: 15–13. 34. p.: 17–18. 38. p.: 19–22. 46. p.: 22–25. 56. p.: 27–26
Kiállítások: 8, ill. 2 perc
Hétméteresek: 4/4, ill. 2/1
MESTERMÉRLEG
Kristján Andrésson: –
Remekül kezdtünk, kár, hogy nem nyertünk, pedig volt rá esélyünk. A vereségtől Thulin bravúros védése mentett meg bennünket az utolsó pillanatokban. Nagy nyomás alatt volt a védelmünk, mert kiváló együttessel találkoztunk. Hétfőn meg kell törnünk ellenfelünk támadójátékát.
Ljubomir Vranjes: – Elégedett vagyok, és nem is elsősorban az eredményre, inkább csapatom összjátékára, fegyelmére gondolok. Jó érzéssel tölt el, amit láttam, hiszen először dirigáltam szövetségi kapitányként a magyarokat, akik hatvan percig nagy iramban, feszesen, motiváltan játszottak. Mindenki pályára léphetett és bizonyíthatott, ezért sok tanulsággal is szolgált a találkozó. Láttam, mi van rendben, és mi nincs. Volt esélyünk a győzelemre, de elkövettünk egy-két hibát, pedig a svédek semmivel sem leptek meg. A kisebb hibák persze a felkészülés jelenlegi szakaszában szinte törvényszerűek. Hétfőn Partillében újabb variációkat próbálunk ki.

ÖSSZEFOGLALÓ


A jövő héten kezdődő Európa-bajnokságra való felkészülés jegyében a magyar válogatott Svédországgal csapott össze Jönköpingben. Bodó Richárd góljával kezdődött a találkozó, majd két Palicka-védés után fordítottak a svédek. A játékrész végéig egyik csapat sem tudott egygólosnál nagyobb előnyre szert tenni, és bár szinte mindig a hazaiak szerezték meg a vezetést, a magyar válogatott rendre egyenlített.

 VÉLEMÉNYEK
BODÓ Richárd: „Hasznos, jó meccs volt, főleg a második félidő elején játszottunk pontosan, gólerősen. Mikler sokat tett a jó eredményért. A végén hiányzott a játékunkból egy csipetnyi rutin.”
MIKLER Roland: „A svédek semmivel sem leptek meg, és még jobb eredményt érhettünk volna el, ha a védekezésünk agresszívabb, támadóbb. Huszonkilenc gólt lőttünk, a támadójátékunkra egy szavam sem lehet. Hétfőn innen folytatjuk.”
BARTÓK Donát: „Hála istennek, sikeresen tudtam beszállni a meccsbe. Társaim is segítettek, a legtöbbet Császár és Lékai. Elkövettem egy csúnya technikai hibát, de utána igyekeztem korrigálni.”

A mieinknél kis túlzással minden mezőnyjátékos betalált az első félidőben, aki pályán volt támadásban, valamint Mikler Roland is „betett a közösbe" jó néhány védést. A szünetben eggyel mentek a svédek, miután Bartók Donát a dudaszó pillanatában kozmetikázta az eredményt (16–15).

A fordulás után három perccel máris egyenlített a magyar együttes, Bánhidi Bence duplázott. Válogatottunk védekezése is feljavult, aminek meg is lett az eredménye: a 37. percben Balogh Zsolt átlövése után már két góllal vezetett a Vranjes-csapat. Sőt! Öt perccel később már három lett közte, Mikler védése után Vilovszki Uros volt eredményes a kontrából.

A félidő derekán azonban megtorpant a magyar válogatott, vagy ha úgy tetszik, feljavult a svédek játéka. Ennek következményeként az 54. percre kiegyenlítettek a hazaiak, Jim Gottfridsson zúdított a hálóba, miután Dzsamali Iman átlövése a kapufán csattant a túloldalon. A hajrá öt perce nagy izgalmakat hozott, valamint hat gólt egyenlő elosztásban. Az utolsó fél percben a svédek vezettek, de Vranjes időkérése után Hornyák Péter egyenlített. Kristján Andersson is időt kért, de játékosai elrontották utolsó támadásukat, így Fekete Dávidnak még volt lehetősége belőni a győztes gólt, de Tobias Thulin óriási bravúrral védett.

Vranjes így döntetlennel (29–29) mutatkozott be magyar kapitányként, míg a találkozón mindhárom újoncunk (Fekete Dávid, Országh Ádám és Bartók Donát) gólt szerzett. 

A magyar válogatott hétfőn is összecsap Svédországgal, majd rövid itthoni „kitérő” után csütörtökön utazik el Horvátországba, ahol szombaton megkezdi szereplését az Európa-bajnokságon Dánia ellen.

Ancsin Gáborék közel álltak a győzelemhez

 

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

A magyar válogatott izgalmas végjáték után tehát döntetlent ért el a svédek ellen, akikkel legközelebb hétfő este 19.00 órakor ismét találkozik.

60. perc: A végén még egy félpályás lövés a kapunk mellé, de vége! Szép eredmény a döntetlen.

60. perc: 18 másodperc van hátra. Ekberg lövését Mikler védi, a túloldalon pedig Fekete ziccert ront, marad a döntetlen!

60. perc: Svéd időkérés!

60. perc: Kapus nélkül vagyunk, Hornyákra játssza ki a szélre a figurát a válogatott és a füredi szélső egyenlíteni is tud! 29–29!

60. perc: Hét a hat ellen fogunk játszani.

60. perc: Magyar időkérés.

59. perc: Gottfridsson tarthatatlan, Vilovszkival szemben el tudja lőni talpról, 29–28...

59. perc: Letelt a kiállítás, egál a létszám a hajrára.

58. perc: Gottfridsson hatodik góljára Balogh gyorsan válaszol, 28–28.

58. perc:  Lékai ismét a pályán, még egy percig előnyben vagyunk: Feketének játssza le Lékai, de Thulin ezt is védeni tudja...

57. perc: Balogh gólja után Henningssont küldik ki két percre a bírók.

56. perc: Ekberg balkezes cunderével vezetnek a svédek, de Balogh góljával egyenlítünk, 27–27

55. perc: Bodó bejátszása után Bánhidi harcol ki hetest. Jön Császár. Thulin véd...

55. perc: Időkérés nálunk.

54. perc: Dzsamali lő zúgó kapufát. Az elmúlt percekben nem ülnek úgy az átlövéseink...Bezzeg a svédeknél... Gottfridsson a kilencesről felugorva lő a bal alsóba... 26–26

53. perc: Dzsamali hatékony védekezése dacára végül a Gottfridssonra kijátszott figura után 25–26!

52. perc: Ancsin kerül egy testcsel után lövőhelyzetbe, ám mellé dobja. A túloldalon Jeppson lövését Mikler védi bravúrral. Aztán Császár betörésből talál be, 24–26!

51. perc: Hetes a svédeknek. Jön Borbély, de Ekberg ezt is belövi, 24–25!

50. perc: Ancsin lövéséből a labda fölé száll és beleragad a labdafogó hálóba...

49. perc: Szabálytalan zárás miatt elveszik tőlük a labdát. Császár bejátszása után Vilovszki nem tud kapura lőni, a bírók nem látnak szabálytalanságot, aztán a második félidő első gyors leindítása után kettőre csökkentik a különbséget, 23–25!

48. perc: Császár lövését Thulin lábbal hárítja. Ők jönnek.

47. perc:  Mikler újabb védése után támadhatunk a négygólos vezetésért. Ancsin lövését blokkolják.

46. perc: Svéd időkérés.

46. perc: Bodó bejátszása után Vilovszki beállóból nem hibázik, 22–25

45. perc: Bodóra jön ki a gyors figura, a labda meg a kapufáról.

44. perc: Nagy játék végén Ekberg lő szemtelen gólt: beállóból pattint a felugró Mikler alatt a kapuba, 22–24.

43. perc: Wanne a szélről eredményes, válaszként Császár átlövésből az, 21–24!

42. perc: Mikler véd ismét! A svédeknél meg Tobias Thulin véd, illetve most éppen nem, mert Vilovszki ziccerből mattolja, 20–23. Ráadásul a bírók még egy kétpercest is kiosztanak.

41. perc:  Kapus nélkül támadunk hátrányban. Bodó ágyúz fölé, még fél percig hátrányban.

40. perc: Bánhidi kap egy kétpercest. Ekberg gyorsan ziccert ront.

39. perc: Gottfridsson passza után Ekberg eredményes a szélről, 20–22!

38. perc: Mikler újabb remek védése után Bodó újabb góljával már három a különbség! 19–22

37. perc: Belül védekezés miatt hetes a svédeknek, jön Borbély Ádám, de nem tudja védeni Ekberg büntetőjét, aztán Balogh nagy lövésével 19–21.

36. perc: Ekbergnek játsszák le a jobb szélre a svédek, de ő a kapufát találja el, Vilovszki meg összeszedi a kipattanót. Két jó passzal szétziláljuk a svéd falat, a lyukba Bodó tört be és először megyünk kettővel, 18–20!

35. perc: Balogh szép egyéni akciója után 18–19!

34. perc: Ligetvári jó védekezése után ismét támadhatunk, Bánhidi kap jó bejátszást, és vezetünk! Tíz másodpercig... Gottfridsson egyenlít, 18–18!

33. perc: Mikler lábbal védi Jakobsson lövését. Bodó le a szélre Feketének, ott az egyenlítés, 17–17!

32. perc: Bodó védekezik határozottan Nilssonnal szemben – azaz felborította a hetes vonalnál...

31. perc: Jakobsson találatával indul a második félidő. Aztán nálunk a labda, most Balogh Zsolt a jobbátlövőnk és Fekete is a pályán. Bánhidi egyenlít Balogh remek bejátszása után, 17–16.

31. perc: A svédek kezdik a játékot, ők vezethetik az első támadást.

1. FÉLIDŐ

30. perc: Szünet.

30. perc:  Lagergren lövését Mikler védi, ám a kipattanót Zachrisson gyűjti és lövi be, amire a dudaszó pillanatában válaszol Bartók, 16–15.

29. perc: Végre sikerül elkapni a gyors svéd indítást! Dzsamali lövése után hetes kapunk, amit Országh vált gólra, 15–14!

28. perc: Bartók emberrel együtt is eredményes, de Gottfridsson gyorsan válaszol, 15–13.

27. perc: Dzsamali újabb óriási bombát helyez el a svéd kapuba, amire gyorsan jön a válasz, 14–12

26. perc: Zachrisson hibája után Országh kap rosszul labdát, és az elöl ragadt svéd szélsőhöz kerül az indítás, ő meg nem most ront, 13–11.

25. perc: Elszórjuk a labdát, Zachrisson meg gyors indítás után kettőre növeli a különbséget. 12–10. Dzsamali balátlövőből a rövidbe bombáz,12–11.

24. perc: Magyar időkérés.

23. perc: Jeppsson újra eredményes, megint átlövésből, 11–10. 

22. perc: Bartók lövése begurul, Palicka meg belegabalyodik a hálóba, 10–10.

21. perc: Tollbring a szélről, Mikler véd. A vezetésért támadhatunk, ám Lékai lövését védi Palicka, aztán Jeppsson passza után Zachrisson eredményes a jobb szélről, 10–9.

20. perc: Jeppsson a kilencesről felugorva, Miklernek nem volt szerencséje, 9–8. Válaszként Ancsin villan, 9–9.

19. perc: Svéd időkérés!

19. perc:  Gyors leindítás végén Lékai egyenlít, 8–8!

18. perc:  Bődületes gólok párharca: Jakobsson löketére Bodó felel – 10 méterről a jobb felsőbe bombáz, 8–7.

17. perc: Zachrisson vág be egy kipattanót Mikler védése után, amire Ancsin nagy bombagóllal válaszol, 7–6!

16. perc: Lékai jó passza után Bánhidi kerül ziccerbe, Palicka bravúrral hárít. Itt már a közönség is felhördült – eddig elég langyos a hangulat...

15. perc:  Mikler védése az egyik oldalon, Palickáé a másikon. Lékai lőtt pontatlanul.

14. perc: Lukas Nilsson most pontosabb, 6–5. Bodó elkapkodva lő, Palicka véd. megint ők támadnak.

13. perc: Jó védekezés után még fél percig előnyben támadhatunk. Juhászhoz kerül le a labda a bal sarokba, és ő a szélről be is húzza, 5–5! Ezzel le is telt az előnyünk.

12. perc: Kapus nélkül a svédek, így egyenlő létszámban a csapatok. Jól blokkoljuk Nilsson talpról eleresztett lövését. 

11. perc: Bodó egy szép csellel tisztára játssza magát, de lőni nem tud, megállítja a svéd fal. Lagergrent ki is szórják két percre az izlandi bírók.

10. perc: Lékai Máté gyorsan egyenlít, 4–4! Tollbring újabb hetest vált gólra, ezzel 5–4.

9. perc: Svéd labdaszerzés után Tollbring lódul meg és gyorsan bevágja, 4–3!

8. perc:  Juhász egy kipattanó után egyenlít, 3–3.

7. perc: Hetest kapnak a svédek Tollbring be is vágja, 3–2!

6. perc: Nem sokáig volt nálunk a labda, megint jöhetnek a svédek. Egy jó labdaszerzés után Bodó újra eredményes 2–2!

5. perc:  Megint Bodó lő, de Palicka védeni tud. Egy szép figura végén Lagergren kanyarodik a kapu felé, 2–1.

4. perc:  Bánhidi határozott védekezése után egyenlítenek a svédek, Gottfridsson volt az. 1–1.

3. perc: Egy jó svéd blokk – Bodót blokkolták – után Mikler újabb védést mutat be, ismét mi támadhatunk. Palicka védése után nem tudnak gyorsan leindítani.

2. perc: Nálunk Mikler Tollbring lövését védi a szélről, aztán labdát szerzünk. 

1. perc: Bodó lövésével nálunk az előny, 0–1. 

 1. perc: Mi kezdünk.

A svédek a hagyományos sárga felsőben és kék nadrágban játszanak majd, mi pedig tiszta pirosban.

A svédeknél Palicka kezd majd a kapuban.

...majd a svéd.

Szólnak a himnuszok, elsőként a magyar...

Köszöntjük olvasóinkat! A csapatok már a pályán, egyesével szólították be a játékosokat.

ÉRDEKESSÉGEK

Az Európa-bajnokságot 2018. január 12. és 28. között rendezik meg Horvátországban. A magyar válogatott a varasdi D-csoportban (ebben a sorrendben) Dániával, Spanyolországgal és Csehországgal találkozik. A kvartettből az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe.  

 
 FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (2018. január 12–28., Horvátország)
 Képgaléria a válogatott felkészüléséről

A két csapat legutóbb a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában találkozott, akkor 22–14-es skandináv siker született, a mieink legutóbb 2009-ben, a horvátországi világbajnokság középdöntőjében győzték le a svédeket (31–30). Ellenfelünk a 2016-os Eb-n a 7., a riói olimpián 11., a tavalyi vb-n a 6. helyen végzett.

Örökmérleg: 18 magyar győzelem, 2 döntetlen, 19 svéd siker

A magyar csapatban három újonc, Bartók Donát, Fekete Dávid és Országh Ádám is bemutatkozhat a svédek ellen, a mérkőzéseken először lép pályára a nemzeti csapat kapitányaként Schuch Timuzsin.

A magyar válogatott a svédek ellen játssza első – és hétfőn a második – mérkőzését is 2018-ban. Az első találkozón debütál a magyar kispadon az új szövetségi kapitány, a Veszprém edzője, Ljubomir Vranjes, aki játékosként a svéd válogatottban szerepelt, nem is rosszul, hiszen háromszor Európa-bajnoknak és egyszeres világbajnoknak mondhatja magát, ráadásul Sydneyből van egy olimpiai ezüstérme is.

„Október végén találkoztam a válogatott tagjaival először, de szerencsés vagyok, hiszen a Veszprémből és a Szegedből nagyon sok játékost ismerek, és amúgy sincs túl sok légiós. Nincs két világklasszis játékosunk minden posztra, de meglepetéseket így is tudunk okozni. Pozitívan állok a tornához, de amiatt kicsit ideges vagyok, hogy sok sérültünk van. Januárig még van idő, remélem, addig többen is felépülnek. Ha nem, akkor egy-két varázstrükköt is be kell vetnem” – latolgatta az Eb-szereplés magyar esélyeit a kapitány még decemberben.

Az NSO Tv-nek a kapitány elmondta: számára nem jelent problémát, hogy hazája ellen mutatkozik be a magyar válogatott kispadján. 


A Császár Gáborral és Balogh Zsolttal készült interjúnk az alábbi videón tekinthető meg:

A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE
KAPUSOK: BORBÉLY Ádám (Wisla Plock – Lengyelország), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐK: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE)
JOBBÁTLÖVŐK: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo – Németország)
IRÁNYÍTÓK: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
BEÁLLÓK: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya), VILOVSZKI Uros (Székelyudvarhelyi KC – Románia)
BALÁTLÖVŐK: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), DZSAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
BALSZÉLSŐ: FEKETE Dávid (CYEB Budakalász)
Szövetségi kapitány: Ljubomir VRANJES

A SVÉD VÁLOGATOTT KERETE:
Kapusok: Andreas PALICKA (Rhein-Neckar Löwen, német), Tobias THULIN (Önnereds HK)
Jobbszélsők: Niclas EKBERG (THW Kiel, német), Mattias ZACHRISSON (Füchse Berlin, német)
Jobbátlövők: Johan JAKOBSSON (IK Sävehof), Albin LAGERGREN (IFK Kristianstad)
Irányítók: Jim GOTTFRIDSSON (Flensburg-Handewitt, német), Linus ARNESSON (Bergischer HC, német)
Beállók: Jesper NIELSEN (PSG Handball, francia), Fredric PETTERSSON (Fenix Toulouse, francia)
Max DARJ (Bergischer HC)
Balátlövők: Lukas NILSSON (THW Kiel), Simon JEPPSSON (Flensburg-Handewitt), Philip HENNINGSSON (IFK Kristianstad)
Balszélsők: Jerry TOLLBRING (Rhein-Neckar Löwen), Hampus WANNE (Flensburg-Handewitt)
Szövetségi kapitány:
Kristján ANDRÉSSON

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (2018. január 12–28., Horvátország)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Split): Horvátország, Svédország, Szerbia, Izland
B-csoport (Porec): Franciaország, Fehéroroszország, Norvégia, Ausztria
C-csoport (Zágráb): Németország, Macedónia, Montenegró, Szlovénia
D-csoport (Varasd): Spanyolország, Dánia, Csehország, MAGYARORSZÁG  
A csoportok első 3-3 helyezettje jut a középdöntőbe.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ EB-N
2018. január 13., 20.30: Dánia–Magyarország (Tv: M4 Sport)
2018. január 15., 18.15: Magyarország–Spanyolország (Tv: M4 Sport)
2018. január 17., 18.15: Csehország–Magyarország (Tv: M4 Sport)

A középdöntő mérkőzésnapjai: 2018. január 19., 21., 23. és 24.
Az elődöntő mérkőzésnapja, és az 5. helyért: 2018. január 26.
Döntő, 3. helyért: 2018. január 28.

A középdöntő helyszínei: Zágráb, Varasd

Az elődöntő, a döntő és a helyosztók helyszíne: Zágráb

 

 

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.01.21 00:05:28

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ilyés Feri már jó egy éve magyar válogatott volt, amikor azt találta mondani, még mindig leírhatatlan érzés, hogy belép az öltözőbe, és az áll az ajtaján, hogy HUN.

2018.01.19 23:02:29

Kézilabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Az edzők előszeretettel hangoztatják, hogy a honosítást, a honosított játékosok szerepeltetését a kényszer szüli, hiányposztokra érkeznek a kiszemeltek.

2018.01.19 08:39:43

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

A fizikai felkészítés fontossága, a védekezésbeli hiányosságok és a mentális tényezők az egyik, míg ígéretes fiatalok a másik oldalon.

2018.01.18 23:35:20

Kézilabda SIMON JÓZSEF

NS-VÉLEMÉNY. Ezekben a gyötrelmes órákban nem könnyű felemelni a fejünket.

2018.01.17 16:35:47

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (Varasd), MAROSI GERGELY

Válogatottunk az első félidő második felében elvesztette a fonalat, az extrát nyújtó Zdráhala végzett velünk.