Jó iram, sok gól: kéziseink ikszeltek Svédországgal

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.06. 16:06
null
Csaknem tökéletesen sikerült Vranjes kapitányi bemutatkozása (Fotó: AFP)
A magyar férfi kézilabda-válogatott 29–29-es döntetlent játszott Svédországgal Ljubomir Vranjes debütáló mérkőzésén. Két nap múlva ismét összecsap a két gárda.

FÉRFI KÉZILABDA, FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
SVÉDORSZÁG–MAGYARORSZÁG 29–29
(16–15)
Jönköping, 7000 néző. V: Eliasson, Palsson (izlandiak)
SVÉDORSZÁG: Palicka – ZACHRISSON 5, Lagergren 2, Darj, F. Pettersson, GOTTFRIDSSON 7, Tollbring 4 (2). Csere: THULIN (kapus), L. Nilsson 1, J. Jakobsson 2, Jeppsson 2, Wanne 1, EKBERG 5 (2), Hennigsson, Arnesson. Szövetségi kapitány: Kristján Andrésson
MAGYARORSZÁG: MIKLER – Országh 1 (1), Ancsin G. 2, Lékai 2, Bánhidi 2, Bodó 4, Juhász Á. 2. Csere: Borbély (kapus), Schuch, Ligetvári, Dzsamali 2, Szöllősi Sz., BARTÓK D. 3, Császár 2, Fekete D. 1, Hornyák 1, BALOGH ZS. 5, Vilovszki 2. Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes
Az eredmény alakulása. 7. p.: 2–2. 13. p.: 5–5. 16. p.: 7–5. 22. p.: 10–10. 24. p.: 12–10. 28. p.: 15–13. 34. p.: 17–18. 38. p.: 19–22. 46. p.: 22–25. 56. p.: 27–26
Kiállítások: 8, ill. 2 perc
Hétméteresek: 4/4, ill. 2/1
MESTERMÉRLEG
Kristján Andrésson: –
Remekül kezdtünk, kár, hogy nem nyertünk, pedig volt rá esélyünk. A vereségtől Thulin bravúros védése mentett meg bennünket az utolsó pillanatokban. Nagy nyomás alatt volt a védelmünk, mert kiváló együttessel találkoztunk. Hétfőn meg kell törnünk ellenfelünk támadójátékát.
Ljubomir Vranjes: – Elégedett vagyok, és nem is elsősorban az eredményre, inkább csapatom összjátékára, fegyelmére gondolok. Jó érzéssel tölt el, amit láttam, hiszen először dirigáltam szövetségi kapitányként a magyarokat, akik hatvan percig nagy iramban, feszesen, motiváltan játszottak. Mindenki pályára léphetett és bizonyíthatott, ezért sok tanulsággal is szolgált a találkozó. Láttam, mi van rendben, és mi nincs. Volt esélyünk a győzelemre, de elkövettünk egy-két hibát, pedig a svédek semmivel sem leptek meg. A kisebb hibák persze a felkészülés jelenlegi szakaszában szinte törvényszerűek. Hétfőn Partillében újabb variációkat próbálunk ki.

ÖSSZEFOGLALÓ


A jövő héten kezdődő Európa-bajnokságra való felkészülés jegyében a magyar válogatott Svédországgal csapott össze Jönköpingben. Bodó Richárd góljával kezdődött a találkozó, majd két Palicka-védés után fordítottak a svédek. A játékrész végéig egyik csapat sem tudott egygólosnál nagyobb előnyre szert tenni, és bár szinte mindig a hazaiak szerezték meg a vezetést, a magyar válogatott rendre egyenlített.

VÉLEMÉNYEK
BODÓ Richárd: „Hasznos, jó meccs volt, főleg a második félidő elején játszottunk pontosan, gólerősen. Mikler sokat tett a jó eredményért. A végén hiányzott a játékunkból egy csipetnyi rutin.”
MIKLER Roland: „A svédek semmivel sem leptek meg, és még jobb eredményt érhettünk volna el, ha a védekezésünk agresszívabb, támadóbb. Huszonkilenc gólt lőttünk, a támadójátékunkra egy szavam sem lehet. Hétfőn innen folytatjuk.”
BARTÓK Donát: „Hála istennek, sikeresen tudtam beszállni a meccsbe. Társaim is segítettek, a legtöbbet Császár és Lékai. Elkövettem egy csúnya technikai hibát, de utána igyekeztem korrigálni.”

A mieinknél kis túlzással minden mezőnyjátékos betalált az első félidőben, aki pályán volt támadásban, valamint Mikler Roland is „betett a közösbe" jó néhány védést. A szünetben eggyel mentek a svédek, miután Bartók Donát a dudaszó pillanatában kozmetikázta az eredményt (16–15).

A fordulás után három perccel máris egyenlített a magyar együttes, Bánhidi Bence duplázott. Válogatottunk védekezése is feljavult, aminek meg is lett az eredménye: a 37. percben Balogh Zsolt átlövése után már két góllal vezetett a Vranjes-csapat. Sőt! Öt perccel később már három lett közte, Mikler védése után Vilovszki Uros volt eredményes a kontrából.

A félidő derekán azonban megtorpant a magyar válogatott, vagy ha úgy tetszik, feljavult a svédek játéka. Ennek következményeként az 54. percre kiegyenlítettek a hazaiak, Jim Gottfridsson zúdított a hálóba, miután Dzsamali Iman átlövése a kapufán csattant a túloldalon. A hajrá öt perce nagy izgalmakat hozott, valamint hat gólt egyenlő elosztásban. Az utolsó fél percben a svédek vezettek, de Vranjes időkérése után Hornyák Péter egyenlített. Kristján Andersson is időt kért, de játékosai elrontották utolsó támadásukat, így Fekete Dávidnak még volt lehetősége belőni a győztes gólt, de Tobias Thulin óriási bravúrral védett.

Vranjes így döntetlennel (29–29) mutatkozott be magyar kapitányként, míg a találkozón mindhárom újoncunk (Fekete Dávid, Országh Ádám és Bartók Donát) gólt szerzett.

A magyar válogatott hétfőn is összecsap Svédországgal, majd rövid itthoni „kitérő” után csütörtökön utazik el Horvátországba, ahol szombaton megkezdi szereplését az Európa-bajnokságon Dánia ellen.

Ancsin Gáborék közel álltak a győzelemhez
Ancsin Gáborék közel álltak a győzelemhez

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

A magyar válogatott izgalmas végjáték után tehát döntetlent ért el a svédek ellen, akikkel legközelebb hétfő este 19.00 órakor ismét találkozik.

60. perc: A végén még egy félpályás lövés a kapunk mellé, de vége! Szép eredmény a döntetlen.

60. perc: 18 másodperc van hátra. Ekberg lövését Mikler védi, a túloldalon pedig Fekete ziccert ront, marad a döntetlen!

60. perc: Svéd időkérés!

60. perc: Kapus nélkül vagyunk, Hornyákra játssza ki a szélre a figurát a válogatott és a füredi szélső egyenlíteni is tud! 29–29!

60. perc: Hét a hat ellen fogunk játszani.

60. perc: Magyar időkérés.

59. perc: Gottfridsson tarthatatlan, Vilovszkival szemben el tudja lőni talpról, 29–28...

59. perc: Letelt a kiállítás, egál a létszám a hajrára.

58. perc: Gottfridsson hatodik góljára Balogh gyorsan válaszol, 28–28.

58. perc: Lékai ismét a pályán, még egy percig előnyben vagyunk: Feketének játssza le Lékai, de Thulin ezt is védeni tudja...

57. perc: Balogh gólja után Henningssont küldik ki két percre a bírók.

56. perc: Ekberg balkezes cunderével vezetnek a svédek, de Balogh góljával egyenlítünk, 27–27

55. perc: Bodó bejátszása után Bánhidi harcol ki hetest. Jön Császár. Thulin véd...

55. perc:Időkérés nálunk.

54. perc: Dzsamali lő zúgó kapufát. Az elmúlt percekben nem ülnek úgy az átlövéseink...Bezzeg a svédeknél... Gottfridsson a kilencesről felugorva lő a bal alsóba... 26–26

53. perc: Dzsamali hatékony védekezése dacára végül a Gottfridssonra kijátszott figura után 25–26!

52. perc: Ancsin kerül egy testcsel után lövőhelyzetbe, ám mellé dobja. A túloldalon Jeppson lövését Mikler védi bravúrral. Aztán Császár betörésből talál be, 24–26!

51. perc: Hetes a svédeknek. Jön Borbély, de Ekberg ezt is belövi, 24–25!

50. perc: Ancsin lövéséből a labda fölé száll és beleragad a labdafogó hálóba...

49. perc: Szabálytalan zárás miatt elveszik tőlük a labdát. Császár bejátszása után Vilovszki nem tud kapura lőni, a bírók nem látnak szabálytalanságot, aztán a második félidő első gyors leindítása után kettőre csökkentik a különbséget, 23–25!

48. perc: Császár lövését Thulin lábbal hárítja. Ők jönnek.

47. perc: Mikler újabb védése után támadhatunk a négygólos vezetésért. Ancsin lövését blokkolják.

46. perc: Svéd időkérés.

46. perc: Bodó bejátszása után Vilovszki beállóból nem hibázik, 22–25

45. perc: Bodóra jön ki a gyors figura, a labda meg a kapufáról.

44. perc: Nagy játék végén Ekberg lő szemtelen gólt: beállóból pattint a felugró Mikler alatt a kapuba, 22–24.

43. perc: Wanne a szélről eredményes, válaszként Császár átlövésből az, 21–24!

42. perc:
Mikler véd ismét! A svédeknél meg Tobias Thulin véd, illetve most éppen nem, mert Vilovszki ziccerből mattolja, 20–23. Ráadásul a bírók még egy kétpercest is kiosztanak.

41. perc: Kapus nélkül támadunk hátrányban. Bodó ágyúz fölé, még fél percig hátrányban.

40. perc: Bánhidi kap egy kétpercest. Ekberg gyorsan ziccert ront.

39. perc: Gottfridsson passza után Ekberg eredményes a szélről, 20–22!

38. perc: Mikler újabb remek védése után Bodó újabb góljával már három a különbség! 19–22

37. perc: Belül védekezés miatt hetes a svédeknek, jön Borbély Ádám, de nem tudja védeni Ekberg büntetőjét, aztán Balogh nagy lövésével 19–21.

36. perc: Ekbergnek játsszák le a jobb szélre a svédek, de ő a kapufát találja el, Vilovszki meg összeszedi a kipattanót. Két jó passzal szétziláljuk a svéd falat, a lyukba Bodó tört be és először megyünk kettővel, 18–20!

35. perc: Balogh szép egyéni akciója után 18–19!

34. perc: Ligetvári jó védekezése után ismét támadhatunk, Bánhidi kap jó bejátszást, és vezetünk! Tíz másodpercig... Gottfridsson egyenlít, 18–18!

33. perc: Mikler lábbal védi Jakobsson lövését. Bodó le a szélre Feketének, ott az egyenlítés, 17–17!

32. perc: Bodó védekezik határozottan Nilssonnal szemben – azaz felborította a hetes vonalnál...

31. perc: Jakobsson találatával indul a második félidő. Aztán nálunk a labda, most Balogh Zsolt a jobbátlövőnk és Fekete is a pályán. Bánhidi egyenlít Balogh remek bejátszása után, 17–16.

31. perc: A svédek kezdik a játékot, ők vezethetik az első támadást.

1. FÉLIDŐ

30. perc: Szünet.

30. perc: Lagergren lövését Mikler védi, ám a kipattanót Zachrisson gyűjti és lövi be, amire a dudaszó pillanatában válaszol Bartók, 16–15.

29. perc: Végre sikerül elkapni a gyors svéd indítást! Dzsamali lövése után hetes kapunk, amit Országh vált gólra, 15–14!

28. perc: Bartók emberrel együtt is eredményes, de Gottfridsson gyorsan válaszol, 15–13.

27. perc: Dzsamali újabb óriási bombát helyez el a svéd kapuba, amire gyorsan jön a válasz, 14–12

26. perc: Zachrisson hibája után Országh kap rosszul labdát, és az elöl ragadt svéd szélsőhöz kerül az indítás, ő meg nem most ront, 13–11.

25. perc: Elszórjuk a labdát, Zachrisson meg gyors indítás után kettőre növeli a különbséget. 12–10. Dzsamali balátlövőből a rövidbe bombáz,12–11.

24. perc:

Magyar időkérés.

23. perc: Jeppsson újra eredményes, megint átlövésből, 11–10.

22. perc: Bartók lövése begurul, Palicka meg belegabalyodik a hálóba, 10–10.

21. perc: Tollbring a szélről, Mikler véd. A vezetésért támadhatunk, ám Lékai lövését védi Palicka, aztán Jeppsson passza után Zachrisson eredményes a jobb szélről, 10–9.

20. perc: Jeppsson a kilencesről felugorva, Miklernek nem volt szerencséje, 9–8. Válaszként Ancsin villan, 9–9.

19. perc: Svéd időkérés!

19. perc: Gyors leindítás végén Lékai egyenlít, 8–8!

18. perc: Bődületes gólok párharca: Jakobsson löketére Bodó felel – 10 méterről a jobb felsőbe bombáz, 8–7.

17. perc: Zachrisson vág be egy kipattanót Mikler védése után, amire Ancsin nagy bombagóllal válaszol, 7–6!

16. perc: Lékai jó passza után Bánhidi kerül ziccerbe, Palicka bravúrral hárít. Itt már a közönség is felhördült – eddig elég langyos a hangulat...

15. perc: Mikler védése az egyik oldalon, Palickáé a másikon. Lékai lőtt pontatlanul.

14. perc: Lukas Nilsson most pontosabb, 6–5. Bodó elkapkodva lő, Palicka véd. megint ők támadnak.

13. perc: Jó védekezés után még fél percig előnyben támadhatunk. Juhászhoz kerül le a labda a bal sarokba, és ő a szélről be is húzza, 5–5! Ezzel le is telt az előnyünk.

12. perc: Kapus nélkül a svédek, így egyenlő létszámban a csapatok. Jól blokkoljuk Nilsson talpról eleresztett lövését.

11. perc: Bodó egy szép csellel tisztára játssza magát, de lőni nem tud, megállítja a svéd fal. Lagergrent ki is szórják két percre az izlandi bírók.

10. perc: Lékai Máté gyorsan egyenlít, 4–4! Tollbring újabb hetest vált gólra, ezzel 5–4.

9. perc: Svéd labdaszerzés után Tollbring lódul meg és gyorsan bevágja, 4–3!

8. perc: Juhász egy kipattanó után egyenlít, 3–3.

7. perc: Hetest kapnak a svédek Tollbring be is vágja, 3–2!

6. perc: Nem sokáig volt nálunk a labda, megint jöhetnek a svédek. Egy jó labdaszerzés után Bodó újra eredményes 2–2!

5. perc: Megint Bodó lő, de Palicka védeni tud. Egy szép figura végén Lagergren kanyarodik a kapu felé, 2–1.

4. perc: Bánhidi határozott védekezése után egyenlítenek a svédek, Gottfridsson volt az. 1–1.

3. perc: Egy jó svéd blokk – Bodót blokkolták – után Mikler újabb védést mutat be, ismét mi támadhatunk. Palicka védése után nem tudnak gyorsan leindítani.

2. perc: Nálunk Mikler Tollbring lövését védi a szélről, aztán labdát szerzünk.

1. perc: Bodó lövésével nálunk az előny, 0–1.

1. perc: Mi kezdünk.

A svédek a hagyományos sárga felsőben és kék nadrágban játszanak majd, mi pedig tiszta pirosban.

A svédeknél Palicka kezd majd a kapuban.

...majd a svéd.

Szólnak a himnuszok, elsőként a magyar...

Köszöntjük olvasóinkat! A csapatok már a pályán, egyesével szólították be a játékosokat.

ÉRDEKESSÉGEK

Az Európa-bajnokságot 2018. január 12. és 28. között rendezik meg Horvátországban. A magyar válogatott a varasdi D-csoportban (ebben a sorrendben) Dániával, Spanyolországgal és Csehországgal találkozik. A kvartettből az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe.

A két csapat legutóbb a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában találkozott, akkor 22–14-es skandináv siker született, a mieink legutóbb 2009-ben, a horvátországi világbajnokság középdöntőjében győzték le a svédeket (31–30). Ellenfelünk a 2016-os Eb-n a 7., a riói olimpián 11., a tavalyi vb-n a 6. helyen végzett.

Örökmérleg: 18 magyar győzelem, 2 döntetlen, 19 svéd siker

A magyar csapatban három újonc, Bartók Donát, Fekete Dávid és Országh Ádám is bemutatkozhat a svédek ellen, a mérkőzéseken először lép pályára a nemzeti csapat kapitányaként Schuch Timuzsin.

A magyar válogatott a svédek ellen játssza első – és hétfőn a második – mérkőzését is 2018-ban. Az első találkozón debütál a magyar kispadon az új szövetségi kapitány, a Veszprém edzője, Ljubomir Vranjes, aki játékosként a svéd válogatottban szerepelt, nem is rosszul, hiszen háromszor Európa-bajnoknak és egyszeres világbajnoknak mondhatja magát, ráadásul Sydneyből van egy olimpiai ezüstérme is.

„Október végén találkoztam a válogatott tagjaival először, de szerencsés vagyok, hiszen a Veszprémből és a Szegedből nagyon sok játékost ismerek, és amúgy sincs túl sok légiós. Nincs két világklasszis játékosunk minden posztra, de meglepetéseket így is tudunk okozni. Pozitívan állok a tornához, de amiatt kicsit ideges vagyok, hogy sok sérültünk van. Januárig még van idő, remélem, addig többen is felépülnek. Ha nem, akkor egy-két varázstrükköt is be kell vetnem” – latolgatta az Eb-szereplés magyar esélyeit a kapitány még decemberben.

Az NSO Tv-nek a kapitány elmondta: számára nem jelent problémát, hogy hazája ellen mutatkozik be a magyar válogatott kispadján.


A Császár Gáborral és Balogh Zsolttal készült interjúnk az alábbi videón tekinthető meg:

A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE
KAPUSOK:BORBÉLY Ádám (Wisla Plock – Lengyelország), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐK:HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE)
JOBBÁTLÖVŐK:ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo – Németország)
IRÁNYÍTÓK:CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
BEÁLLÓK:BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya), VILOVSZKI Uros (Székelyudvarhelyi KC – Románia)
BALÁTLÖVŐK:BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), DZSAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
BALSZÉLSŐ:FEKETE Dávid (CYEB Budakalász)
Szövetségi kapitány:Ljubomir VRANJES

A SVÉD VÁLOGATOTT KERETE:
Kapusok: Andreas PALICKA (Rhein-Neckar Löwen, német), Tobias THULIN (Önnereds HK)
Jobbszélsők: Niclas EKBERG (THW Kiel, német), Mattias ZACHRISSON (Füchse Berlin, német)
Jobbátlövők: Johan JAKOBSSON (IK Sävehof), Albin LAGERGREN (IFK Kristianstad)
Irányítók: Jim GOTTFRIDSSON (Flensburg-Handewitt, német), Linus ARNESSON (Bergischer HC, német)
Beállók: Jesper NIELSEN (PSG Handball, francia), Fredric PETTERSSON (Fenix Toulouse, francia)
Max DARJ (Bergischer HC)
Balátlövők: Lukas NILSSON (THW Kiel), Simon JEPPSSON (Flensburg-Handewitt), Philip HENNINGSSON (IFK Kristianstad)
Balszélsők: Jerry TOLLBRING (Rhein-Neckar Löwen), Hampus WANNE (Flensburg-Handewitt)
Szövetségi kapitány:
Kristján ANDRÉSSON

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (2018. január 12–28., Horvátország)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Split): Horvátország, Svédország, Szerbia, Izland
B-csoport (Porec): Franciaország, Fehéroroszország, Norvégia, Ausztria
C-csoport (Zágráb): Németország, Macedónia, Montenegró, Szlovénia
D-csoport (Varasd): Spanyolország, Dánia, Csehország, MAGYARORSZÁG
A csoportok első 3-3 helyezettje jut a középdöntőbe.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ EB-N
2018. január 13., 20.30: Dánia–Magyarország (Tv:M4 Sport)
2018. január 15., 18.15: Magyarország–Spanyolország (Tv:M4 Sport)
2018. január 17., 18.15: Csehország–Magyarország (Tv:M4 Sport)

A középdöntő mérkőzésnapjai: 2018. január 19., 21., 23. és 24.
Az elődöntő mérkőzésnapja, és az 5. helyért: 2018. január 26.
Döntő, 3. helyért: 2018. január 28.

A középdöntő helyszínei: Zágráb, Varasd

Az elődöntő, a döntő és a helyosztók helyszíne: Zágráb
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik