HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.01.18 22:12 Frissítve: 2018.01.19 10:00

Férfi kézi: „Ha mindig kapitányt cserélünk, sohasem jutunk egyről a kettőre”

Három vereség és egy autóbusznyi csalódott játékos érkezett haza Horvátországból, a férfi kézilabda Európa-bajnokság helyszínéről. A válogatott tagjai útközben is a korai Eb-búcsú okait keresték. A Digi Sport híradójának nyilatkozó Ljubomir Vranjes az első két mérkőzésen látott pozitívumokat, míg Balogh Zsolt szerint óriási hiba lenne rögtön megvonni a bizalmat a szövetségi kapitánytól.

HIRDETÉS
Balogh Zsolt bizalma töretlen Ljubomir Vranjes iránt (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 

„Szerettünk volna sokkal jobb helyezést elérni, a csoportból való továbbjutás nem volt magas célkitűzés, és el kellett volna érnünk. Mondhat bárki bármit, mondhatja, hogy csúnya eredményt értünk el, ám aki látta a mérkőzéseket, nem vitathatja el tőlünk, hogy megtettünk mindent és meg akartunk halni a pályán. Hogy közben hibáztunk, az szomorú, de az száz százalék, hogy mindenki nyerni akart mindegyik meccsen és maximálisan odatette magát” – nyilatkozta a Sport 24-nek a szegediek válogatott játékosa, Balogh Zsolt.

Mikler Roland szerint túlságosan is görcsös volt a csapat. „Mindenki a csehek elleni mérkőzéstől várta azt, hogy átlépünk egy picit ezen az árnyékon, hogy »nem sikerült, de mindig ott voltunk«, s majd most megmutatjuk, hogy sikerülni fog. És ez akkora görcsbe ment bele, hogy ennek sajnos nem lett jó vége” – fogalmazott a kapus.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSAINK
Ljubomir Vranjes: Ezek a játékosaink vannak...
Mikler: Mint kés a vajon jöttek át rajtunk
Vereség a csehektől, pont nélkül búcsúztunk az Eb-től 

A tapasztalt játékosok feladata nem volt könnyű, hiszen a nehéz helyzetekben vezérré kellett volna előlépniük. „Rajtunk volt a felelősség, hogy megadjuk a stabil alapot a csapatnak, hogy majd mellénk biztosan felzárkóznak a fiatalok, és akkor lendületbe jövünk együtt. Sajnos ezt nem tudtuk megadni, és ez engem személy szerint nagyon bánt” – tette hozzá a Veszprémben védő Mikler.

Az első nagy tornáján debütáló Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány azonban elégedett volt a srácok küzdeni akarásával és hozzáállásával. „A szerdai eredménnyel nem vagyok elégedett. Az első két mérkőzésen viszont sok pozitívumot láttam. A dán meccset kielemezve a spanyolok ellen már jobban teljesítettünk. Sokat fejlődtünk ezeken a találkozókon. A csehek elleni első félidőben viszont nem voltunk elég jók, de nem tudom, miért. Azzal egyikünk sem elégedett. Nem voltak jobbak nálunk. Mi nem játszottunk elég jól” – fogalmazott a klubedzőként Veszprémben is tevékenykedő szakember.

Kérdés, sokkal többet talán nem is lehetett volna elvárni a csapattól a nemrég lezajlott generációváltás után? „Nagyon az út elején járunk, és ez látszott a teljesítményünkön is, mert nagyon nagy hullámok voltak a játékunkban pozitív és negatív tekintetben is. S amikor jön egy pici negatív hullám, akkor a csapat úgy érzi, hogy katasztrófa történt – ez is azért van, mert kevés a nemzetközi tapasztalat elég sokunknál” – mondta Mikler.

A bizalom nemcsak a játékosoknak fontos, hanem a szövetségi kapitánynak is. A Magyar Kézilabda-szövetség viszont Ljubomir Vranjest is okolja a kiesésért. „Csalódást okozott Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány bemutatkozása is” – írja közleményében a szövetség. A játékosok azonban kiállnak a kapitány mellett.

„Három év alatt ő már a harmadik kapitány, és három teljesen más stílusú edzőnk volt. De ha minden sikertelenség után edzőt cserélünk, akkor soha nem jutunk egyről a kettőre. Valamelyik edzőnek bizalmat kell szavazni, időt kell neki adni, nem létezik varázspálca. Ha eredményt akarunk elérni, akkor valakinek bizalmat kell szavazni, és be kell nyelni azt, hogy esetleg lesznek eredménytelenebb világversenyek is” – összegzett Balogh Zsolt.

Az európai szövetség csütörtökön közzétette a 2019-es férfi világbajnokság európai selejtezőinek kalapbeosztását. A magyar válogatott az Európa-bajnoki 14. helye miatt csak a második kalapba került, így pokoli nehéz ellenfelet is kaphat a január 27-i sorsoláson.

A Dániában és Németországban rendezendő vb-nek a két házigazda mellett biztos résztvevője a címvédő Franciaország és az Eb leendő győztese. Ha az Európa-bajnokságot e három ország egyike nyeri, akkor a kvótával még nem rendelkezők közül legjobb helyezésű együttes szerez részvételi jogot.

A jövő januári világbajnokságon a selejtezős párharcok győztesei lehetnek ott. A mérkőzésekre június 8–10. és 12–14. között kerül sor.

A VB-SELEJTEZŐ KALAPBEOSZTÁSA
*1. kalap:
Csehország, Fehéroroszország, Horvátország, Izland, Macedónia, Norvégia, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovénia
2. kalap: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Hollandia, Litvánia, MAGYARORSZÁG, Montenegró, Oroszország, Portugália, Románia
*Az első kalapból kikerül a horvátországi Európa-bajnokság győztese.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.15 13:03:47

Kézilabda nemzetisport.hu

A magyar válogatott a csoportban Hollandiával, Horvátországgal és Spanyolországgal találkozik.

2018.11.14 22:47:25

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

NS-VÉLEMÉNY. Ők is csak emberek – tele kételyekkel, belső vívódásokkal.

2018.11.12 00:42:24

Kézilabda nemzetisport.hu

2018.11.11 16:06:23

Kézilabda nemzetisport.hu

Félidőben még a Skjern vezetett, mégis háromgólos szegedi siker született a BL-ben.

2018.11.11 14:13:47

Kézilabda nemzetisport.hu

A szünetben már hét góllal vezetett a román sztárcsapat, ennek ellenére az FTC továbbjutott.

HIRDETÉS
HIRDETÉS