Hoki-vb: a bennmaradásunk már biztos – búcsúznak a lengyelek

Vágólapra másolva!
2018.04.28. 14:36
null
A lengyelek a mieink után a kazahoktól is kikaptak, ezzel elszálltak (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
A Papp László Budapest Sportarénában zajló divízió 1/A jégkorong-világbajnokság ötödik, azaz utolsó fordulójában Kazahsztán 6–1-re legyőzte Lengyelországot. Ezzel eldőlt, hogy a lengyelek végeznek az utolsó, kiesést jelentő helyen, így a magyar válogatott biztosan bennmarad. Továbbá az is biztossá vált, hogy a mieink már csak abban az esetben juthatnak fel a világelitbe, ha három pontot szereznek a britek ellen és Szlovénia nem nyer a rendes játékidőben Olaszország ellen.

 

Sosem látott izgalmakat hozott a héten a Papp László Budapest Sportarénában a divízió 1/A-világbajnokság, amely utolsó játéknapja előtt még öt csapatnak volt esélye a feljutásra.

Közéjük tartozott az elitből tavalyelőtt kieső, de tavaly a másodosztályban is ragadó Kazahsztán, amely a nap első meccsét játszotta Lengyelországgal, amelynek az idén a feljutásra már nem maradt esélye, ellenben a bennmaradásra igen.

De nem sokáig.

Ahhoz ugyanis, hogy a „lengyel barátainknak” legyen még sanszuk a divízió1/A-ban maradásra, a rendes játékidőben kellett volna nyerniük az eurázsiaiak ellen, ehelyett negyedóra alatt eldőlt, hogy pont fordítva lesz.

Mert ugyan 12:02-nél még kimaradt Alihan Aszetov büntetője – Przemyslaw Odrobny kapus hatalmas bravúrral, már fekve piszkált bele a lövésbe, ami így a botos kesztyűjéről a felső kapuvasra és onnan fölé pattant –, ám 18 másodperccel később Roman Sztarcsenko már kilőtte a bal sarkot; 1:14-gyel később pedig Pavel Akolzin is… A kettő között akadt még egy üres kapus helyzet és még egy kapuvas is, azaz totális fölényben játszottak a kazahok, csoda, hogy mindössze 14:9 volt a kapura lövési mutató az első szünetben, és 2–0 a részeredmény.

A második harmadban Sztarcsenko fórgóllal gyorsan bebiztosította a győzelmüket, amit semmi sem fenyegetett, mert Krzysztof Zapala ugyan 3–0-nál szépített, és ebben a szakaszban 14:5 volt a lövés a lengyeleknek, viszont amíg ők kihagyták az emberelőnyeiket és a közepes helyzeteiket, addig Sztarcsenko újabb fórból bevégezve a mesterhármasát, elintézve, így 4–1-gyel kezdődött a finálé.

Természetesen abban is a kazahok találtak be, név szerint ezúttal Ivan Kucsin – a biztonság kedvéért Sztarcsenko begyűjtötte az egyik asszisztot –, akik a végét egyre növekvő létszámfölényben pörgethették le, mert a kieső lengyeleknél elszakadt a cérna: előbb Krystian Dziubinski kapott öt perc plusz végleges fegyelmit szúrásért, majd Mateusz Bryk két percet akasztásért, végül a honosított John Murray ugyancsak két percet testre ütésért, mindezt 1:16-on belül, négy-öt perccel a dudaszó előtt...

Az egymás hegyén-hátán lévő emberelőnyökből Sztarcsenko beütötte a saját negyedik, csapata hatodik gólját, ugyanakkor a vb 15 mérkőzéséből a 13. után továbbra is öt csapatnak van esélye a feljutásra, azaz Kazahsztán sem lehet nyugodt, mert a sorsa a hátralévő meccsek függvénye is, akárcsak a miénk: ha Szlovénia a rendes játékidőben nyer Olaszország ellen, akkor már nem juthatunk fel, hanem maradunk a divízió 1/A-ban.

Magyarország feljut az elitbe, ha:
– Nagy-Britannia ellen nyer a rendes játékidőben, miközben Szlovénia nem nyer a rendes játékidőben Olaszország ellen
Mire a mérkőzésünk elkezdődik, Magyarország biztosan lemarad az elitről, ha:
– Szlovénia a rendes játékidőben győz

JÉGKORONG
DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNA

5. FORDULÓ
Kazahsztán–Lengyelország 6–1
(2–0, 2–1, 2–0)
Gól: Sztarcsenko (13., 25., 40., 60. – a másodikat és a harmadikat emberelőnyből, a negyediket kettős emberelőnyből), Akolzin (14.), Kucsin (47.), ill. Zapala (28.)

AZ ÁLLÁS
1. Kazahsztán 5 3 2 18–10 +8
9
2. Nagy-Britannia 4 3 1 13–13 0 9
3. Olaszország 4 2 2 11– 8 +3 6
4. Szlovénia42212–11+16
5. MAGYARORSZÁG 4 2 2 7–11 –4 6
6. Lengyelország 5 1 4 11–19 –8
3
A MÉRKŐZÉSEK
1. FORDULÓ
Április 22., vasárnap
Nagy-Britannia–Szlovénia 3–1
MAGYARORSZÁG–Kazahsztán 0–3
Lengyelország–Olaszország 1–3
2. FORDULÓ
Április 23., hétfő
Szlovénia–Lengyelország 2–4
Olaszország–MAGYARORSZÁG2–3
Április 24., kedd
Kazahsztán–Nagy-Britannia 6–1
3. FORDULÓ
Április 25., szerda
Olaszország–Kazahsztán 3–0
Nagy-Britannia–Lengyelország 5–3
Szlovénia–MAGYARORSZÁG 4–1
4. FORDULÓ
Április 26., csütörtök
Lengyelország–MAGYARORSZÁG 2–3
Április 27., péntek
Kazahsztán–Szlovénia 3–5
Olaszország–Nagy-Britannia 3–4
5. FORDULÓ
Április 28., szombat
Kazahsztán–Lengyelország 6–1
Szlovénia–Olaszország 16.00
MAGYARORSZÁG–Nagy-Britannia 19.30
FELJUTOTT:
KIESETT: Lengyelország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik