Kassai Viktor nem vezet több mérkőzést az Eb-n

Vágólapra másolva!
2012.06.20. 14:37
null
Kassai Viktor számára két mérkőzés adatott az Eb-n (Fotó: Reuters)
Nem vezet több mérkőzést Kassai Viktor a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon, adta hírül a marca.com, amit később több hírügynökség (a német dpa és SiD) is megerősített. A magyar bíró mellett Velasco Carballo, Wolfgang Stark és Björn Kuipers számára sem jut több feladat az Eb-n. Az információt percekkel később Pierluigi Collina az UEFA játékvezetői bizottságának képviseletében hivatalosan is megerősítette.

Collina – mint a játékvezetőkért felelős UEFA-funkcionárius – az angol–ukrán mérkőzésen (1–0) történtekről is szót ejtett.

„A labda áthaladt a vonalon. Balszerencsés döntés volt” – mondta az olasz a varsói sajtótájékoztatón. Szerinte az emberi hiba benne van a játékban, majd hozzátette, az Európa-bajnokságon ez a harmadik ilyen eset volt, és a korábbi két szituációnál jó döntés született. „A harmadik döntés sajnos rossz volt.”

Kassai az első fordulóban az Olaszország–Spanyolország találkozón (1–1) fújta a sípot, kedden pedig az Anglia–Ukrajna mérkőzést (1–0) dirigálta. A magyar játékvezető az előbb közmegelégedésre, visszhang nélkül tevékenykedett, ám tegnapi teljesítményével jelentősen rontott a megítélésén. Pedig korábban azon kevesek között emlegették a nevét, akire az egyik elődöntőt, de akár a döntőt is rábízták volna.

A Franciaország–Spanyolország negyeddöntőn az olasz Nicola Rizzoli kezében lesz az irányítás – érdekes, hogy a 2006-os világbajnokság nyolcaddöntőjében ugyancsak itáliai játékvezető, Roberto Rosetti figyelt a szabályok betartására a pályán. Akkor a franciák 3–1-re győztek.

A Kassain kívül hazaküldött játékvezetők közül Velasco Carballónak a Dánia–Németország meccsen (1–2) nem volt különösebben nehéz dolga, ám a Lengyelország–Görögország nyitó mérkőzésen (1–1) egyéb ítéletek miatt egy túl szigorúan kiosztott piros lapért (Papaszthatopulosz) és egy 16-oson belüli kezezés elnézéséért támadták – nem éppen alaptalanul.

Wolfgang Stark is két mérkőzést vezetett: a Lengyelország–Oroszország találkozóval (1–1) nem volt különösebb gondja – bár szakértők szerint a teljesítménye nem volt meggyőző –, ellenben a Spanyolország–Horvátország meccsen (1–0) több téves ítélete is akadt, sőt a horvátok számon kértek rajta egy büntetőt – Sergio Ramos nem csak a horvát fanatikusok szerint állította meg szabálytalanul Mario Mandzukicot az első félidő végén.

Björn Kuiperst a Horvátország–Írország találkozó (3–1) hajrájában egy meg nem adott büntetőért vonták kérdőre az írek, ellenben az Ukrajna–Franciaország mérkőzésen (0–2) a holland jól bíráskodott, sőt hozott egy példaértékű döntést is, amikor a villámlás miatt öt perc elteltével időlegesen félbeszakította a játékot.

AZ ANGOL GYŐZELEM ÉS A JÁTÉKVEZETŐI HIBA
A NEGYEDDÖNTŐ BÍRÓKÜLDÉSE
Csehország–Portugália: Howard Webb (angol)
Németország–Görögország: Damir Skomina (szlovén)
Spanyolország–Franciaország: Nicola Rizzoli (olasz)
Anglia–Olaszország: Pedro Proenca (portugál)
ŐK MARADTAK MÉG

A hazaküldött és a negyeddöntőben lehetőséget kapó játékvezetők mellett négy további team kaphat még feladatot az Eb-n. Az elődöntő két játékvezetője gyakorlatilag bizonyosan a francia Stéphane Lannoy, a skót Craig Thomson, a török Cüneyt Cakir és a svéd Jonas Eriksson közül kerül ki. Utóbbi kicsit kakukktojásnak tűnik a bennmaradottak között, mert nem igazán nyújtott meggyőző teljesítményt az Eb-n, ugyanakkor Lannoy és Cakir az Eb-döntőre is „odaérhet” – ha csak, az Euro 2008-hoz (Roberto Rosetti) hasonlóan, nem egy olyan sípmester kapja az utolsó meccset, aki a negyeddöntőben is dirigált.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik