Capello jobban járt volna az olaszokkal?

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2010.06.10. 20:14
null
Capello nagy respektet vívott ki Angliában, de az igazi megmérettetés csak most következik (fotó: Action Images)
A dél-afrikai világbajnokságon tizenkét olyan szövetségi kapitány lesz, aki nem hazája nemzeti tizenegyét irányítja, hanem külföldiként próbálkozik sikerre vezetni egy válogatottat. A „hazájában senki nem lehet próféta” elve a labdarúgásra nem igaz: még soha nem volt olyan kapitány, aki idegen nemzet kispadján vb-aranynak örülhetett volna – ezúttal Fabio Capellónak van a legnagyobb esélye erre.

Lehet, hogy Fabio Capello jobban járt volna az olasz válogatottal? A szövetségi kapitányi munkát először az angol válogatottnál vállaló olasz edző egyike annak a tizenkét szakembernek, aki azzal a céllal vág neki a dél-afrikai seregszemlének, hogy külföldiként először vezessen végső győzelemre egy válogatottat.

NSO VB-ADATBANK
Június 11-én a Dél-Afrika–Mexikó nyitó mérkőzéssel megkezdődik a 2010-es labdarúgó-világbajnokság, és egy hónapra mindenki a futball legnagyobb seregszemléjére figyel. Tegyék meg Önök is, a Nemzeti Sport Online foci-vb-adatbankja segítségével: csapatprofilok, játékosadatlapok, statisztikák, mezek, stadionok, válogatottbemutatók, beharangozó sorozatok, letölthető szurkolói szoftver – minden, amit a világbajnokságról tudni kell! 

Ez egyébként még soha, senkinek nem sikerült, legutóbb Luiz Felipe Scolari járt közel hozzá, aki brazilként a negyedik helyig vezette a portugálokat 2006-ban, de Guus Hiddink munkássága talán még látványosabb volt 2002-ben dél-koreai kapitányként.

Reális esélye ezúttal is csak Capellónak van, hogy külföldiként megdicsőüljön, a többiek alighanem már egy elődöntő esetén is hatalmas ünneplésben részesülnének. Hogy a feladat nem lehetetlen azt azonban bizonyítja Otto Rehhagel 2004-es példája, amikor igaz nem vb-, de Eb-győzelemig vezette a görögöket. S Rehhagel most is ott van Dél-Afrikában.

A német labdarúgás nemzetközi befolyását talán a Nationalelf erejénél is jobban bizonyítja, hogy Rehhagel és Joachim Löw mellett egy harmadik német, Ottmar Hitzfeld is komoly feladathoz jutott a világbajnokságon, Svájcot irányítja. Ő ugyan tiszteletbeli helvét, hiszen a határ mentén született és edzői pályafutását is ott kezdte, de legnagyobb sikereit német csapatok, a Borussia Dortmund és a Bayern München élén érte el.

Ezzel egyébként – az argentinok mellett – a németek adják a legtöbb szövetségi kapitányt a vb-n. Diego Maradona mellett Marcelo Bielsa és Gerardo Martino is egy-egy dél-amerikai válogatottat, a chileit, illetve a paraguayit irányítja.

Érdekesség, hogy a svédek Lars Lagerbäck (Nigéria) és Sven-Göran Eriksson (Elefántcsontpart) révén úgy is két kapitánnyal képviseltetik magukat, hogy a válogatottjuk elbukott a selejtezőn. A földrészen zajló világesemény miatt nem is kicsi a nyomás rajtuk, hiszen a közvélemény legalább csoportból való továbbjutást vár az általuk irányított gárdáktól, akárcsak a francia Paul Le Guentől Kamerunban.

A névsort a holland Pim Verbeek (Ausztrália), a szerb Milovan Rajevac (Ghána), a kolumbiai Reinaldo Ruelda (Honduras) és a brazil Carlos Alberto Parreira (Dél-Afrika) teszi teljessé.

Utóbbi mellett természetesen nem lehet szó nélkül elmenni, és nemcsak azért, mert a vendéglátó csapatot irányítja, hanem mert ő az egyetlen világbajnok (Brazília, 1994) a „légiós” edzők közül.

„Vakmerő dolog lenne azt mondani, hogy esélyünk van megnyerni a világbajnokságot, de azt bizton állíthatom, hogy mindenre felkészültünk. Azért küzdünk majd, hogy a dél-afrikai emberek büszkék legyenek, azaz minden egyes ellenfelünket nagy harcra késztessük. Ez az, amit át akartam adni a játékosaimnak, és ők megértették ezt” – mondta Parreira.

A dél-afrikai szurkolók alighanem tisztában vannak az erőviszonyokkal. Egy felmérés szerint mindössze 14 százalékuk hisz benne, hogy a Bafana Bafana megnyerheti a világbajnokságot. Brazíliára 37 százalékuk tippelt, s alighanem nemcsak azért, mert a hazaiakat külföldi edző irányítja...

A tornának otthont adó kontinenst egyébként – annak ellenére, hogy a hat válogatott közül ötnél is külföldi kapitány dirigál – két, a fölrészen született szakember is képviseli: az algériai Rabah Szadan mellett a Portugáliát irányító Carlos Queiroz, utóbbi tudniillik Mozambikban látta meg a napvilágot.

KÜLDFÖLDI SZÖVETSÉGI KAPITÁNYOK A VB-N
VÁLOGATOTT SZÖVETSÉGI KAPITÁNY NEMZETISÉG
Anglia Fabio Capello olasz
Ausztrália Pim Verbeek holland
Chile Marcelo Bielsa argentin
Dél-Afrika Carlos Alberto Parrerira brazil
Elefántcsontpart Sven-Göran Eriksson svéd
Ghána Milovan Rajevac szerb
Görögország Otto Rehhagel német
Honduras Reinaldo Rueda kolumbiai
Kamerun Paul Le Guen francia
Nigéria Lars Lagerbäck svéd
Paraguay Gerardo Martino argentin
Svájc Ottmar Hitzfeld német

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik