Milovan Rajevac

Vágólapra másolva!
2010.06.10. 17:19
A szerb Milovan Rajevac nagy meglepetésre lett 2008-ban a ghánai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, hiszen sokan azt várták, hogy a biztos vb-résztvevő nemzeti csapat kispadjára egy híresebb, elismertebb és rutinosabb mester ül.

Rajevac mögött nem áll fényes labdarúgó karrier, de hátvédként megfordult egy-két jugoszláv első osztályú csapatban, játszhatott UEFA-kupa-döntőben és a „plávi" olimpiai gárdában. Átruccant az amerikai terembajnokságba is három idény erejéig, itt Tóth Zoltánnal egy csapatban bajnoki címet szerzett. Svédországban is megfordult, az FC Lunds Beko gárdáját erősítve. 1989-ben vonult vissza az FC Szlobodából, 35 évesen.

 

Milovan Rajevac
nemzetisége:
szerb
születési helye: Csajetina
ideje: 1954.01.02.
pozíciója: szövetségi kapitány

klubja:
játékosként:

Borac Csacsak, Crvena zvezda, Vojvodina, FC New York Arrows, FC Lunds Beko, Szloboda Uzsice
edzőként:
Szloboda Uzsice, Boracs Csacsak, Crvena zvezda, Vojvodina, FC Srbija, FV Progres Frankfurt, FK Zseleznyik, Guoan, al-Szadd

sikerei:

játékosként: UEFA-kupa-döntős (1979), az amerikai terembajnokság győztese (1982)
edzőként: szerb-montenegrói bajnok(2004), Szerb-montenegrói Kupa-győztes (2004), ANK-ezüstérmes (2010), vb-résztvevő (2010), az Év edzője Szerbiában (2007)

Azonnal elkezdett edzősködni a Boracs Csacsaknál az első osztályban, majd egy újabb svédországi kitérőt (FC Srbija) követően a Szlobodát vitte vissza a legjobbak közé Szerbiában. Németországban, az FV Progres Frankfurtnál idegenlégióskodott egy sikertelent, mielőtt vissza nem tért a szerb-montenegrói élvonalba, az FK Zseleznyik keretei közé. Természetesen nem bírta egy helyen huzamosabb ideig, nemsokára már Kínában dolgozott az FC Guoannál, mint Milovan Gyorics, majd Ljubko Petrovics asszisztense.

Az al-Szaddnál a legendás Bora Milutinovics segítőjeként tevékenykedett, majd ugyanebben a beosztásban hazatért a Crvena zvezdához. Kétszer beugróként, mint főnök is ülhetett a kispadon. A Vojvodinához már első emberként igazolt, sikerült is megmentenie a csapatot a kieséstől, sőt, egészen a harmadik helyre kapaszkodott fel legénységével.

A Borac Csacsakot az UEFA-kupa kvalifikációs szakaszába jutatta, majd nem kis csodálkozást kiváltva rá esett a ghánai szövetség vezetőinek választása, amikor új szövetségi kapitányt kerestek. Szinte mindenki szkeptikusan állt munkásságához, ám alaposan rácáfolt mindenkire: könnyedén kivezette a válogatottat a világbajnokságra, rendet tett a sokszor káoszba forduló „Fekete Csillagok" háza táján, majd az Afrikai Nemzetek Kupája döntőjében csak minimális különbséggel szenvedett vereséget tizenegye Egyiptomtól – ráadásul nem is a legjobb összeállításban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik