Súlyemelés: Dobos Imre elnök még lát esélyt a kvótára, de készpénznek ne vegyük…

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.04.11. 15:58
Ha másban nem, a sportdiplomáciában még bízik Dobos Imre… (Fotó: Földi Imre)
A phuketi világkupa utolsó, férfi ólomsúlyú viadalát az örmény Varazdat Lalajan nyerte meg, Nagy Péter sérülés miatt visszalépett. Nagy és Mitykó Veronika sem az eredményével, sem a rangsorban előle vélhetően kiesőknek köszönhetően nem harcolja ki az olimpiai kvótát, Dobos Imre, az MSSZ elnöke viszont még mindig bízik…

Sok szót nem érdemes vesztegetni az olimpiai kvalifikációs versenyidőszakot lezáró phuketi világkupa záró viadalára, a férfi +109 kilósok vetélkedésére: a 35-ös mezőnyben mindössze húszan értek el összetett eredményt. Többen eleve visszaléptek, így a világot évek óta uraló grúz Lasa Talahadze és Nagy Péter is, aki az elmúlt hetekben sokat bajlódott a térdével, Thaiföldön pedig a válla is „közbeszólt”.

Térjünk is rá a lényegre, vagyis hogy állunk a kvótaeséllyel?

Többször leírtuk már a valós helyzetet, amit ezúttal sem hagyunk rejtve (lásd keretes írásunkat is!), mintegy reagálva Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő-szövetség elnökének az M1 aktuális csatornának tett nyilatkozatára. Az MTI így foglalta össze az elnök mondandóját:
„»Az első körben, az eredmények alapján nincsen magyar résztvevő« de sok olyan ország akad, amelynek versenyzői az összes súlycsoportban szereztek kvalifikációt, márpedig a játékokon egy nemzet legfeljebb három sportolót indíthat mindkét nemnél. Az elnök szerint elsősorban Mitykó Veronikának van »nagyon jó esélye«, aki a thaiföldi világkupán, a párizsi olimpiára selejtező sorozat utolsó állomásán, kedden a 87 kilogrammos súlycsoportban ötödik lett, a tavaly szeptemberi világbajnokságon pedig 11. volt. Dobos Imre úgy látja, hogy a magyar emelő a huszadik hely környékén van, »de onnan legalább tízen ki fognak esni«, és majd eldől, hogy ez mit jelent a kvalifikáció szempontjából. Úgy fogalmazott, hogy a plusz 109 kilósok között érdekelt Nagy Péter elől – aki Phuketben sérülés miatt csütörtökön nem tudott emelni – ugyancsak várhatók kiesések, azaz ő is előrébb léphet. A sorozat zárultával az egyes nemzeti szövetségek eldöntik, hogy kiket indítanak, a nemzetközi szövetség összesíti ezeket, és azután határoz a megüresedő helyek, a felszabaduló kvóták elosztásáról. Dobos Imre bizakodásának adott hangot, megjegyezve, hogy »sportdiplomáciában nem vagyunk gyengék«.”
Ne mulasszuk el megjegyezni, a phuketi vk előtt mindkét érdekelt magyar csak a 24. helyet foglalta el a kvalifikációs rangsorban, és egyikük sem tudott előbbre lépni – vagyis túl sokan állnak előttük, hogy a biztos kvótát jelentő 10. helyet ajándékba kapják. Ezért írtuk feljebb, hogy megalapozott reményt az előlük kiesők sem adnak, merthogy tízen szinte biztos nem lesznek létszám felettiek saját szövetségük választása alapján. És azt se felejtsük, a kötelezően optimista Dobos Imre az egyik tévéstúdióban korábban azt is „megjósolta”, hogy sokan az olimpiai részvételre hajtóknak kötelezően előírt phuketi vk-ra sem fognak nevezni, ám tévedett: csak ketten-ketten nem indultak a mieinket a +102 (Nagy Péter), illetve +81 kilósok (Mitykó Veronika) rangsorában megelőző emelők közül. 

Ami pedig a sportdiplomáciát illeti… Nem kérdés, az elnök úr alapvetően ebben véli megcsillanni a reményt, viszont nem nevezte néven a „célszemélyt”, aki természetesen nem más, mint Ádámfi Attila, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség öt alelnökének egyike. Dobos Imre most neki dobta oda a forró labdát…

A ranglista az olimpiai kvótára pályázó emelők bármelyik kvalifikációs viadalon elért legjobb eredménye szerint áll össze, országonként egy versenyzőt figyelembe véve. A rangsor alapján az öt-öt férfi (61, 73, 89, 102,+ 102 kg) és női súlycsoportban (49, 59, 71, 81, + 81 kg) tízen-tízen biztosan kvótát szereznek, illetve ha egy kontinens nem képviselteti magát a top tízben, a rangsorban legjobb versenyzője indulási jogot kap, vagy ha mind az öt földrész ki van pipálva az elitben, a 11. helyezett mehet Párizsba. A rendezőnek garantált számú kvóta jár (2-2 súlycsoportban 1-1), a maradék indulási jogot a nemzetközi szövetség (IWF) osztja ki az univerzalitás jegyében – ám az itt figyelembe vett speciális szempontok miatt kétséges, hogy mi, magyarok utolsó esélyként tekinthessünk rá. Fontos, hogy nemzetenként csak három kvóta használható fel, ezért reményt adhatna, hogy egyes országok éppen a két magyar súlycsoportjából hívnák vissza „létszám feletti” versenyzőjüket, csakhogy túl sokan állnak a mieink előtt a ranglistán, hogy 11.-ként becsusszanjanak az olimpiára. 
Amit a kvalifikációs rangsorról tudni kell

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS RANGSOR

A PHUKETI VK ELŐTT
Magyar érdekeltségű súlycsoportok
Férfiak
+102 kg (109 és +109 kiló együtt)
1. Lasa Talahadze (grúz) 474 kg
…10. Murakami (japán) 421
…24. Nagy Péter 381

Nők
+81 kg (87 és +87 kiló együtt)
1. Li Ven-ven (kínai) 315 kg
…10. Pérez Reveron (venezuelai) 265
…24. Mitykó Veronika 220 
A hivatalos (alap)rangsorra egy-két hetet, a végleges sorrendre legalább öt hetet várni kell. Azoknak a nemzeti szövetségeknek, amelyek a maximálisan felhasználható 3 kvótánál többet szereztek, május 15-ig kell értesíteniük az IWF-et az általuk választott 3 súlycsoportról, illetve versenyzőről.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik