Vívás: Erőt demonstráltak a fiúk – Boczkó Gábor

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2024.02.24. 21:36
Boczkó Gábor (Fotó: Árvai Károly)
A nápolyi korosztályos kontinensviadalról érkezett Heidenheimbe Boczkó Gábor szövetségi kapitány, így a helyszínen segíthette férfi párbajtőrcsapatunkat – a világkupa-viadal aranyérme és a párizsi kvóta megszerzése után pedig nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

 

– Ez egy hosszú és nehéz nap volt, de csodás eredménnyel, gratulálunk!
A visszafogottabb egyéni szereplés után rendezni kellett a sorokat. Péntek este átbeszéltünk mindent, azt pedig tudtuk, bármi is történik szombaton, hosszú nap vár ránk, hiszen már a harminckettő között pástra kellett lépniük a fiúknak. Folyamatosan figyelni kellett, kontrollálni és irányítani a versenyt és persze a történéseket, így nagyon elfáradtak estére.

– Leginkább mentálisan volt megterhelő a nap?
– Úgy mindenképpen. Látva és észlelve, mi zajlik a többi páston, közben meg magunkra figyelve és arra, mikor lesz biztos a kvóta: tudtuk, hogy nem állunk rosszul, ám a versenynek csak az utolsó szakaszában mondhattuk ki, hogy megvan az olimpiai indulás joga. Folyamatosan nyomás és kényszer alatt vívtak a srácok, de éppen az volt a lényeg, s erről is beszélgettünk péntek este, hogy fejben végig koncentráltnak kell maradniuk.

– Bár azt mondja, érzékelték, mi zajlik a többi páston, mégis, mennyire tudták kizárni a fiúk, mi történik a terem más részeiben?
Ezért voltunk mi, segítők ott a fiúk körül – fontos volt, hogy ha lehet, csak magukra figyeljenek. A nap folyamán többször is elhangzott, hogy nulla nulla van, a következő tusra figyelj, semmi másra! Mind a négy fiú nagyon jól vívott, és ki is vívták magukat.

 

– Bár menet közben kiderült, hogy megvan a csapatkvóta, nem álltak meg: „csak azért is” érzésből jött ki ez az arany?
A kvalifikációs időszak során leginkább az 5–8. helyek valamelyikén végzett a csapat, egy vk-bronz volt közte. És persze az Európa-bajnoki győzelem, ám a krakkói siker óta nem nyertek versenyt a fiúk. Ismerjük a mondást, miszerint a megvert kutya megismeri a gazdáját, fontos a vívásban is, hogy erőt demonstráljunk – ezt megtették a fiúk.

– Kairóban is nagyszerű eredménynek örülhettünk, hogyan értékeli a tőröző Dósa Dániel vk-bronzát?
Itt, Heidenheimben is végig követtük a kairói versenyt, s bár bíztam Daniban, nem gondoltam volna, hogy ekkorát dob, pláne egy olyan nehéz ágon, mint ami neki jutott szombaton. Sokszor látni, hogy a lehetőségek kapujában vagy éppen egy erősebb ellenféllel szemben összeomlik valaki, Dani viszont remekül vívott, nagyszerű eredmény ez a vk-bronz.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik