Vívás: Boczkó szerint három csapatunk olimpiai kvalifikációja gyakorlatilag biztos

Vágólapra másolva!
2023.11.13. 14:57
null
Boczkó Gábor előzetesen négy csapat kijutásában bízott, megítélése szerint ezt kicsit távolra került (Fotó: Török Attila, archív)
A vívóknál három csapat kiemelkedően jó helyen áll az olimpiai kvalifikáció szempontjából – Boczkó Gábor szövetségi kapitány erről is beszélt a Kossuth Rádióban.

 

A szövetségi kapitány kiemelte: a három csapat, amely a világbajnokság után jó helyen állt a kvalifikációs rangsorban – azaz a férfi és női kard, illetve a férfi párbajtőr –, még jobban megerősítette helyét.

„Gyakorlatilag akkor nem jutnának ki a csapataink, ha nem indulnának el a következő három kvalifikációs versenyen, egyértelmű, hogy ez nem történik meg” – fogalmazott. Hozzáfűzte, innentől az a fontos, hogy a lehető legelőkelőbb pozíciót foglalják el a rangsorban, mivel ez alapján lesz a negyeddöntők sorsolása.

„Nem mindegy, hogy európai, amerikai vagy ázsiai zónából kapjuk a csapatot, amellyel vívunk a legjobb négyért” – tette hozzá.

Rámutatott: a tokiói ötkarikás játékok előtt a női tőrcsapatnak sikerült „csodát végrehajtania”, ezúttal a nőknél a tőrözők és a párbajtőrözők esetében „ez még kivitelezhető”, ehhez dobogóra kell állniuk.

Előzetesen négy csapat kijutásában bízott, ez „kicsit távolra került”. Dósa Dániel részleges bokaszalag-szakadása miatt nem tudott a férfi tőrcsapat rendelkezésére állni hétvégén, így „teljesen elszálltak az esélyeik”, ugyanakkor egyéniben Dósa még közel van a kijutáshoz.

Az október elején csuklóműtéten átesett párbajtőröző Kun Anna Legnanóban sérülése miatt nem tudott vívni csapatban. Egyéniben bal kézzel vívott, ez a szövetségi kapitány szerint „túl mély víz volt ahhoz, hogy működni tudjon”, ugyanakkor az indulásért járó néhány pont is jól jöhet a végelszámolásnál. Egyéniben ő, tőrben Pásztor Flóra áll kijutó helyen arra az esetre, ha csapatban nem sikerül a kvótaszerzés.

Kitért a kardozó Márton Annára, aki idén valószínűleg nem fog pástra állni, mivel a csapatban megnyert világbajnokság után két elkerülhetetlen műtététen is átesett, amelyek során fixálták, „kicsit rendberakták” a térdét. Boczkó tudomása szerint minden rendben volt a beavatkozásoknál, bízik benne, hogy a soron következő, februári csapatversenyre teljesen egészséges lesz.

Előre tekintve hangsúlyozta, az olimpiáig sűrű lesz a naptár, hiszen versenyek, edzések, edzőtáborok várnak a vívókra.

„Pihenés nincs, ezért volt fontos az elég erős alapozás, mivel kemény és hosszú szezon vár ránk, erre fel kellett készülnünk fizikailag is” – mondta a szövetségi kapitány.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik