Hegymászás: Klein Dávid már a Sisapangma alaptáborában

Vágólapra másolva!
2018.04.23. 16:31
null
Klein Dávid már a Sisapangma alaptáborában
Megérkezett a 8027 méter magas Sisapangma alaptáborába Klein Dávid, aki pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül szeretne feljutni a föld tizennegyedik legmagasabb hegyére.

 


A magyar sportember március végén indult Budapestről, s a Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Sisapangma keretében előbb a 6476 méter magas Mera Peak megmászásával akklimatizálódott, majd április 11-én Katmanduban csatlakozott egy nemzetközi csapathoz. Két olasz hegymászó, Sebastiano Valentini és Mario Vielmo, illetve a bolgár Bojan Petrov a 2016-os Annapurna-expedíció során már mászott Klein Dáviddal, aki – szintén oxigénpalack használata nélkül – első magyarként ért fel a 8091 méter magas csúcsra.

A csapat elérte az alaptábort, amelyet a megszokottnál feljebb, 5600–5700 méteren épített. A magyar mászó a tervek szerint az úgynevezett „Inaki útvonalon" halad majd felfelé, hogy elkerülje a megszokott útvonal egyik legveszélyesebb szakaszát, a 8000 méter fölött húzódó hegygerincet, amelyen a szeles idő következtében már most hóátfúvásos részek alakultak ki. Az emelkedést így is nehezíti, hogy a nyolcezres hegyeken megszokott körülményekkel ellentétben a Sisapangmán idén nincsenek kihelyezve rögzített kötelek, így azok elhelyezése is Klein Dávidék feladata.

Apró kellemetlenség, hogy az alaptáborban töltött első napon egy teherhordó jak átvágtatott Klein Dávid sátrán, amely szerencsére csupán javítható sérüléseket szenvedett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik