Rögbi-vb: szenzációs fidzsi diadal a kétszeres világbajnok ellen – videók

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.09.17. 20:49
null
Fidzsi harci tánc a vasárnapi mérkőzés előtt (Fotó: Getty Images)
Dél-Afrika válogatottja átgázolt Románián a Franciaországban zajló rögbi-világbajnokságon: a remek erőben lévő címvédő 76–0-ra nyerte meg a vasárnap délutáni bordeaux-i mérkőzést. Kora este a Fidzsi-szigetek 22–15-re legyőzte a kétszeres világbajnok Ausztráliát – a szakportálok máris történelminek nevezik a saint-étienne-i meccset –, míg a játéknap zárásaképp Anglia 34–12-re verte Japánt.

AUSZTRÁLIA–FIDZSI-SZIGETEK 15–22

Az első félidő egyetlen célját az ausztrál Mark Nawaqanitawase érte el, de ezen kívül nem sok mindennek örülhettek az ausszik, hiszen Simione Kuruvoli négy büntetőjével a fidzsi csapat vezetett. És hol volt még a vége?! A második negyven perc elején Josua Tuisova egy ausztrál labdavesztésből indulva befejezett egy fidzsi akciót, Kuruvoli a jutalomrúgást is a helyére küldte – már 19–8 oda!

A fidzsi csapat a négy évvel ezelőtti vb-n is vezetett egyórányi játékidő elteltével Ausztrália ellen, akkor egypontnyi volt az előnye, és nem tartott ki a végéig. Most viszont Frank Lomani egy büntető értékesítésével tovább keserítette az ausztrálokat, akik a hátralévő időben csak csökkenteni tudták a különbséget, eltüntetni nem – a Fidzsi-szigetek válogatottja 69 év után először, összességében harmadszor legyőzte Ausztráliát!

ÖSSZEFOGLALÓ

A fidzsiek bevallottan a negyeddöntőbe jutást tűzték ki célul, a walesiek elleni nyitó vereség után most mindenképpen győzniük kellett álmuk életben tartásáért – megtették, nem mellesleg 15 egymást követő vereségért vágtak vissza az ausztráloknak. A kapitánya, a sérült Will Skelton nélkül kiálló Ausztrália is kapott egy pontot a szoros vereségért (köszönhetően Lomani büntetőrontásának a legvégén), de visszacsúszott a csoport harmadik helyére, és fennáll a veszélye annak, hogy története során először a csoportkörben fejezi be vb-szereplését.

Az sem kizárt persze, hogy Lomani hajrábeli rontása végül nagyon sokba kerül majd a fidzsieknek… Nagy izgalmak várhatók még a C-csoportban!

FIDZSI ÖRÖM A LEFÚJÁS UTÁN

DÉL-AFRIKA–ROMÁNIA 76–0

A dél-afrikaiak 14 helyen változtattak az egy héttel ezelőtti kezdőcsapatukon, de ez semmiféle zavart nem okozott soraikban: a címvédő játékosai a 11. percben már negyedszer jártak a román célterületen, azaz megvolt a bónusz pontjuk, és összesen 12 céllal zárták a mérkőzést – miközben ellenfelük, amely amúgy stabil résztvevője a világbajnokságoknak, egyetlen pontot sem tudott összekaparni magának.

Volt dolguk a statisztikusoknak is: Cobus Reinach az első 24 percen belül három célt ért el, ez minden idők második leggyorsabb világbajnoki mesterhármasa – a leggyorsabb is az övé, négy évvel ezelőtt a Kanada elleni meccs első 21 percében érte el. A románok elleni egyoldalú mérkőzésen egyébként nemcsak ő, hanem Makazole Mapimpi is mesterhármast ért el.



ANGLIA–JAPÁN 34–12

Noha az angol válogatott a második mérkőzését is megnyerte, és most már – szemben az argentinok elleni nyitánnyal – ötpontos akciója is volt, sem a sajtó, sem a szurkolótábor nem elégedett a „vörös rózsások” játékával. Egyelőre sok a hiba, nyögvenyelősek a támadások.

A Japán elleni meccs első félidejének egyetlen célelérése Lewis Ludlam nevéhez fűződött. A második játékrész elején, a büntetőket addig is biztos lábbal értékesítő Macuda Rikija újabb hárompontosával Japán feljött egy pontra (13–12), de Courtney Lawes egy szerencsés céllal gyorsan meglódította az angolokat, majd a célterületre ért Freddie Stewart is egy pazar rúgott passzal, végül, az utolsó akció végén Joe Marchant is megtette ezt – azzal lett meg az angolok bónusz pontja.

RÖGBI
VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
B-CSOPORT, BORDEAUX

Dél-Afrika–Románia 76–0 (33–0)
Az állás: 1. Írország 10 pont (2 mérk.), 2. Dél-Afrika 9 (2), 3. Skócia 0 (1), 4. Tonga 0 (1), 5. Románia 0 (2)
C-CSOPORT, SAINT-ÉTIENNE

Ausztrália–Fidzsi-szigetek 15–22 (8–12)
Az állás: 1. Wales 10 pont (2 mérk.), 2. Fidzsi-szigetek 6 (2), 3. Ausztrália 6 (2), 4. Grúzia 0 (1), 5. Portugália 0 (1)
D-CSOPORT, NIZZA

Anglia–Japán 34–12 (13–9)
Az állás: 1. Anglia 9 pont (2 mérk.), 2. Szamoa 5 (1), 3. Japán 5 (2), 3. 4. Argentína 0 (1), 5. Chile 0 (2)

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívnak, minden kvintettből az első kettő jut be az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntő október 14–15-én, az elődöntő 20–21-én, a bronzmérkőzés 27-én, a döntő október 28-án lesz.
A csoportbeosztás
A-csoport: Új-Zéland, Franciaország, Olaszország, Uruguay, Namíbia
B-csoport: Dél-Afrika, Írország, Skócia, Tonga, Románia
C-csoport: Wales, Ausztrália, Fidzsi-szigetek, Grúzia, Portugália
D-csoport: Anglia, Japán, Argentína, Szamoa, Chile
A győzelemért 4 pont jár, a döntetlenért 2. Az egy mérkőzésen elért legalább négy cél egy bónusz pontot ér, és ugyancsak egy bónusz pont jár annak a vesztes csapatnak, amelyik hét vagy kevesebb ponttal kap ki.
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3), Dél-Afrika (3 – címvédő), Ausztrália (2), Anglia (1)
AZ ELSŐ FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A dél-afrikai Cobus Reinach megállíthatatlan volt (Fotó: Getty Images)
A dél-afrikai Cobus Reinach megállíthatatlan volt (Fotó: Getty Images)

A 3. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA
• Szeptember 20., szerda

A-CSOPORT, NIZZA
17.45:
Olaszország–Uruguay
• Szeptember 21., csütörtök
A-CSOPORT, MARSEILLE
21.00:
Franciaország–Namíbia
• Szeptember 22., péntek
D-CSOPORT, SAINT-ÉTIENNE
17.45:
Argentína–Szamoa
• Szeptember 23., szombat
B-CSOPORT, SAINT-DENIS
21.00:
Dél-Afrika–Írország
C-CSOPORT, TOULOUSE
14.00:
Grúzia–Portugália
D-CSOPORT, LILLE
17.45:
Anglia–Chile
• Szeptember 24., vasárnap
B-CSOPORT, NIZZA
17.45:
Skócia–Tonga
C-CSOPORT, LYON
21.00:
Wales–Ausztrália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik