The Chance: Jakab Dávid továbbjutott, meglepetésként El Clásico

Vágólapra másolva!
2012.08.23. 22:03
null
Jakab Dávid (balra) bejutott a legjobb 52 közé<br />
A szerdai pihenőt követően az utolsó tesztelésre szánt nappal folytatódott a Nike által patronált The Chance tehetségkutató. A világdöntő százfős mezőnyét egy esti banketten megrostálták: a továbbjutók 52 fős mezőnyében ott találhattuk az egyik magyart, Jakab Dávidot, akit utolsóként szólítottak fel a pódiumra. Honfitársának, Nagy Leventének viszont nem sikerült bekerülni az elődöntős mezőnybe. A bankett minden résztvevő számára tartogatott meglepetést: előbb a Chelsea brazil sztárja, David Luiz gratulált a továbbjutóknak, majd gyalog testületileg átvonulhattak a szomszédos Camp Nouba, ahol megtekintették  Barcelona–Real Madrid spanyol Szuperkupa döntő első mérkőzését.

Érdekes volt a csütörtöki nap a La Masián, hiszen a fiatalok két részre szakadtak. Mármint a kiválasztás előtt. Akadt ugyanis, akinek a szünnapra szervezett program nagyon tetszett, másnak viszont éppen ellenére volt: ő pihenni akart, készülni a csütörtökre, nem pedig a tűző mediterrán napon lenni órákon át. A százak útja viszont egy volt, csütörtökön délelőtt még egyszer utoljára.

JAKAB DÁVID: NAGYON REMÉLTEM, HOGY SIKERÜL
„Az öltözőben edzés előtt felszabadult volt a hangulat, úgy érzem, hogy ma volt a legjobb, sokat nevettünk, persze közben rákoncentrá- lunk a napi feladatunkra – mondta Jakab Dá- vid. – A mai napon a játékra helyezték a hang- súlyt, ma is jól sikerült teljesítenem, remény- kedtem benne, hogy első lépésként bekerülök az ötvenkettő közé. Nem mertem biztosra mondani, de nagyon reméltem, hogy sikerül. Nagyon hajtok a pénteki meccsen, hogy mehessek még egy kört, és ott lehessek a szombati döntőben a Mini Estadiban.”

Az öltözőben a szokásosnál is oldottabb, egyben feszültebb is volt a hangulat. Ez volt az utolsó alkalom, hogy együtt edzhettek a világdöntő résztvevői, holnaptól 48-an már csak nézők lehetnek. Így az utolsó lehetőségük volt, hogy bizonyítsák a képességeiket az őket folyamatosan vizslató szakemberek előtt. Az együtt töltött napok – különösen a szerdai szünnap és a csapatépítő program – azonban megtette a pozitív hatását. Egyre jobb lett a kommunikáció az egymást három napja ismerők között. Az öltözői viccek pedig oldották kicsit a feszültséget.

A harmadik napon újra más pályán volt jelenése a csoportoknak, így a három edzésen végül mind a hat térfélen megfordultak, tekintve, hogy az edzések felénél cseréltek. Mielőtt szétvált volna a százas csoport, az őket irányító szakemberekkel közösen átkarolták egymás vállát az egyik kezdőkörben, ez a napindító sokaknak egyben a búcsúja is lesz.

NAGY LEVENTE: ÉREZTEM, HOGY NEM LESZ ELÉG
„Én éreztem egy kis feszültséget az edzés előtt magunkon, mégis ez volt az utolsó gyakorlás az első kiválasztás előtt, de voltak olyanok, akik viccekkel próbálták meg oldani a hangulatot. Viszont mindenki tudatában volt annak, hogy lehet, utoljára edzett itt a Chance-en a La Masián – adott bepillantást az öltözői kulisszatitkokba Nagy Levente. – Az egymás közötti játékon is nagyobb akarást éreztem, százszázalékosan odatette magát mindenki, de ez természetes, én is nagyon hajtottam az utolsó közös edzésen. Úgy éreztem, hogy az elmúlt két naphoz képest jóval többet tudtam nyújtani, de a három napomat egészében nézve úgy voltam vele, hogy még mindig nem lesz elég ahhoz, hogy bekerüljek a kiválasztottak közé. Végülis minden így történt, és annak ellenére, hogy belül számítottam arra, hogy kiesek, eléggé letörtem.”

A két magyar passzolgatással kezdhette a napot, a percek multával egyre távolabb kerültek egymástól, majd jöhetett a nyolcas cica, két zavaróval. De a kinti emberek is 10-15 másodpercenként megváltoztatták a széleken a helyüket, úgyhogy állandó mozgásban volt a társaság. A futball sérülésveszélyes játék, ezt mindenki tudja, a tehetségkutató mexikói győztese pedig személyesen is átélhette. A cicázásnál maradt a földön, majd miután percekig mozdulatlanul feküdt, hordágyon hagyta el a pályát, kora délután pedig már begipszelt lábbal láthatták őt viszont a társai. Így számára ilyen sajnálatos módon ért véget legelőször a tehetségkutató...

A térfélcsere után kapura lövési gyakorlatok következtek, záporoztak a labdák a kapu mögötti részre, veszélyeztetve a sajtósokat – az egyik cseh operatőr kamerájával hat méterről „nézett" bele egy életerős löketbe –, de a magyarok legalább a pontosabban célzók közé tartoztak. Ezután már csak a kétkapus játékon volt a sor, amelyen megjelentek füzetükkel, valamint a játékosok beazonosítására szolgáló adatlapjaikkal a kiválasztást végző trénerek. Mert az edzők csak az adott gyakorlatok levezénylésével lettek megbízva, a véleményezést meghagyták a pályákat folyamatosan körbejáró kollégákra.

A két magyart is soraiban tudó csapat előbb saját csoportbeli ellenfelét győzte le, majd a másik térfélről megkapta az ottani nyertest. Így először találkozhattak edzésen ismeretlen arcokkal, miközben ők még inkább összeértek. Ennek így már közel meccshangulata volt. Nagy Levente támadóként vette ki a részét a játékból, néha „eltűnt" ugyan, de amikor hozzá került a labda, akkor jó helyen volt.

Jakab Dávid ellenben befutotta a pályát, sokat mutatta magát, viszont honfitársán kívül két exhibicionista fiatalt is maga mellett tudhatott, akik szerették egyedül megoldani a dolgokat, így sokszor légüres térbe került. Leginkább akkor jutott labdához, amikor szerzett magának, az irányító becsületére váljon: ezúttal szerelési képességeit is elő kellett vennie. A kétszer másfél óra lepergett, a három nap értékelésénél, gondolva az első kiválasztásra, az egyik magyar tehetség bizakodó volt, a másik kevésbé.

A világdöntő százfős mezőnyét egy esti banketten megrostálták: a továbbjutók 52 fős mezőnyében ott találhattuk az egyik magyart, Jakab Dávidot, akit utolsóként szólítottak fel a pódiumra. Honfitársának, Nagy Leventének viszont nem sikerült bekerülni az elődöntős mezőnybe. A bankett azonban minden résztvevő számára tartogatott meglepetést: előbb a Chelsea brazil sztárja, David Luiz gratulált a továbbjutóknak, majd gyalog testületileg átvonulhattak a szomszédos Camp Nouba, ahol megtekintették Barcelona–Real Madrid spanyol Szuperkupa döntő első mérkőzését.

A tehetségkutató pénteken az elődöntőkkel folytatódik, az 52 fiatalt négy csapatra osztották, ők játszanak egymással kétszer harminc percet. Holnap ismét kiválasztás lesz, a mezőny megfeleződik, a versenyben maradt 26-nak pedig szombaton a döntőben lesz jelenése, ahol már kimondottan jó eséllyel pályáznak a fődíjra, a négyhetes tanulmányútra 2013 januárjában. A szombati találkozót a Camp Nou mellett lévő Mini Estadiban rendezik meg, amelyre a belépés ingyenes lesz, illetve a Barcelona Tv élőben közvetít róla.

JAKAB DÁVIDOT SZÓLÍTOTTÁK UTOLJÁRA
NAGY LEVENTE: "MEGÉREZTEM, HOGY NEM FOGOK BEKERÜLNI"
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik