Veszélyes manőverek az elittagságért – Football Benchmark-riport a Barcelonáról

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.02.27. 11:21
A Barcelona gazdaságilag és futballeredmények terén is instabil az utóbbi években (Fotók: Getty Images, Imago Images, Football Benchmark)
A nemzetközi labdarúgás üzleti információinak adatbázisa, a Football Benchmark (FB) legfrissebb riportjában a kontinens nyolc topligájának – Anglia, Spanyolország, Németország, Olaszország, Franciaország, Portugália, Hollandia, Törökország – 2022–2023-as bajnokait mutatja be, összehasonlítva és elemezve üzleti, illetve pénzügyi eredményeiket a legfontosabb teljesítménymutatók alapján. Sorozatunkban a bajnokokra vonatkozó elemzéseket tesszük közé – másodikként a gazdasági hullámvasúton ülő Barcelona kerül terítékre.

 
Ahhoz, hogy a Barcelona előző idényéről képet kapjunk, érdemes felidézni a klub közelmúltjának két fontos elemét. Először is a Lionel Messi-éra utolsó éveit (2017–2021), amely során az argentin klasszis a sporttörténet egyik legértékesebb szerződését aláírva közel 600 millió eurót keresett, amit viszont már ő sem tudott visszatermelni a rendszerbe – ráadásul a Barca még mindig fizet neki, mert miként azt Joan Laporta elnök múlt nyáron elismerte a Cadena SER-nek, a klub fizetésképtelensége miatt 2025-ig törleszt Messinek. 

Másodszor pedig az egyesületet egy évtizeden át vezető két korábbi presidente, Sandro Rosell (2010–2014) és Josep Maria Bartomeu (2014–2020) finoman szólva is kétes ügyei alapjaiban rengették meg a Barcelona pénzügyi stabilitását. Nem véletlen, hogy a klub Joan Laporta visszatérése ellenére sem volt képes visszaszerezni Messit a Paris Saint-Germaintől, az pedig jó ideje köztudomású, hogy a Barcelona az átigazolási időszakokban kénytelen rendre megküzdeni az UEFA Financial Fair Play szabályzatával. 

Sergio Busquets FC Barcelona Farewell
Joan Laporta elnöknek varázsolnia kell 
Fotó: URBANANDSPORT



Miként az a Football Benchmark riportjából is kiderül, az egyesület 2022 nyarán tizenkilencre húzott lapot, és extra tranzakciókból szerzett bevételekből, mondhatni erőn felül erősítette meg a labdarúgócsapat keretét, hogy visszatérjen a sportsikerek – és a belőlük fakadó természetes bevételek – útjára, ám a terv csak részlegesen valósult meg. Merthogy a Barca ugyan négy év után visszaszerezte a La Liga koronáját, ráadásul a 27. bajnoki címet imponáló fölénnyel hódította el (a Real Madrid tíz, az Atlético Madrid tizenegy ponttal zárt mögötte), csakhogy Európában fájó pofonokba szaladt bele. Jóllehet, a sorsolás nem könnyítette meg a dolgát, így is nehezen emésztették meg a szurkolók, hogy a Bajnokok Ligája csoportkörében a Bayern München és az Internazionale mögött harmadikként végzett a gárda, majd az Európa-liga rájátszásában kiesett a Manchester Uniteddel szemben. 


Ezek után lássuk tételesen a Barcelona gazdasági mutatóit az FB riportja szerint! A klubnak sikerült visszatornásznia a működési bevételeit a 800 millió eurós küszöbig, ami figyelemre méltó, 26 százalékos emelkedést jelent az előző idényhez képest, azonban még távol áll attól az abszolút iparági csúcstól (839 millió euró), amit éppen a Barcelona produkált a 2018–2019-es évadban. 

A növekedés egyik fő hajtóereje, hogy a mérkőzésnapi bevételek elképesztő, 72 százalékos emelkedést mutatnak, és nominálisan majdnem elérik a 200 millió eurót. A Barca átlagosan 80 ezer nézővel számolhatott minden mérkőzésén, ennél jobb mutatót csak a Borussia Dortmund tud felmutatni a nagy európai klubok közül. Arról nem is beszélve, hogy története során először az egyesület több mint egymillió belépőt értékesített az idény során. 

 



A közvetítési jogokból származó bevétel – a pillér három komponense közül egyedüliként – csökkenést mutat az előző idényhez képest, annak ellenére, hogy a spanyol színtéren jól teljesített a csapat. A mínusz 14 százalék (ami így is 216 millió eurót hozott a konyhára) elsősorban az említett halovány európai kupaszereplésnek köszönhető.

A legnagyobb európai kluboknál érvényes trendnek megfelelően a kereskedelmi bevételek (395 millió euró) teszik ki a teljes működési bevétel csaknem felét (49 százalékot), ami viszont igazán jó hír a Barcelonának, hogy az összeg 43 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A szponzori bevételek majdnem elérték a 200 millió eurós küszöböt, míg a Barca Stores árbevétele meghaladta a 100 millió eurót. A kereskedelmi növekedéshez jelentősen hozzájárult az új, 70 millió eurós szerződés a Spotify-jal, amely a mezszponzorációt és a stadion névhasználati jogát érintette.

Sajtóértesülések szerint ez utóbbi komponens jelenleg mindössze 5 millió eurót termel a Barcelonának, de a stadionfelújítás befejeztével körülbelül 20 millió euróra ugrik majd. Kulcsfontosságú szerződést kötött a klub a Nike-val is még 2018-ban, amely éves szinten 105 millió eurós bevételt jelent, és amely a második legértékesebb beszállítói megállapodás a futball világában, az örök rivális Real Madrid és az Adidas 120 millió eurós üzlete után. 

 

 


A bevételi oldal diadalmenete után rá kell térni a költségekre is – ezen a téren bizony jelentős veszély fenyeget. Jóllehet Lionel Messi 2021-es távozásával nagy megtakarítással számolhatott a Barcelona, a teljes működési költség mégis új csúcsra, 990 millió euróra kúszott fel a 2022–2023-as idényben, amelyből a személyi jellegű költségek 639 millió eurót tettek ki. Nem véletlen, hogy az irdatlan bértömeg miatt a Barca személyi költségeinek a működési bevételekhez viszonyított aránya elérte a 80 százalékot, szemben az egy évvel korábbi 72 százalékkal. Ez az a pont, ahol mindig meg kell jegyezni, hogy az UEFA ajánlása 70 százalékban állapítja meg a személyi költség/bevétel arányának felső küszöbét. És hogy mitől ez a bődületes növekedés? Amiért tizenkilencre lapot húztak a nyári átigazolási időszakban, tehát az olyan játékosok szerződtetése (de még inkább fizetése), mint Robert Lewandowski, Raphinha, Jules Koundé, Franck Kessié, Andreas Christensen és Marcos Alonso. 

Robert Lewandowski bére nagy teher a büdzsének



Az igazi csapdahelyzet viszont az, hogy a szoros költségvetés mellett extra, tulajdonképpen egyszeri bevételekből finanszírozta az erősítést a katalán óriás. Papíron szenzációs adózás utáni nyereséget (303.7 millió eurót) könyvelhetett el a klub, ez az eredmény azonban elsősorban azoknak a rendkívüli tranzakcióknak köszönhető, amelyek összesen mintegy 793 millió eurós pozitív számviteli hatást gyakoroltak a könyvelésre. Merthogy a Barcelona a saját tőkének tekinthető szellemi és fizikai tulajdonát értékesítette: a 2021-ben eladott 10 százalék után a jövőbeni hazai tévés közvetítési jogok további 15 százalékát adta el a Sixth Street nevű cégnek, valamint pénzzé tette a klub tartalomgyártó egysége, a Barca Studios 49 százalékát, amelyet a Socios.com és az Orpheus Media vett meg. Nem kell különösebb közgazdasági ismeret annak belátására, hogy az egyesület leszalámizása nem tarthat örökké. 

 


Márpedig a most futó idényben megint csak gyülekeznek a fellegek a klub felett: a csapat sportszakmai válságba került, a vezetőedző, Xavi már biztosan távozik az évad után, és ugyan még sok van hátra a bajnokságból, inkább az a kérdés, sikerül-e benn maradni a BL-indulást jelentő négy között, mint az, hogy összejön-e a címvédés – utóbbira aligha van esély. A BL-ben legalább ismét eljutottak a kieséses fázisba a katalánok, a jó szereplés sokat lendítene a morálon és a büdzsén, mert a Camp Nou 2026-ig tartó felújítsa miatt a Montjuic Stadionban játszott meccseken látszik, hogy távolról sem hozzák a legendás saját aréna (néző)számait.

(A következő részben: SSC Napoli)

Óriásdaruk, teherautók, konténerek az építési területen… (Fotó: Imago Images) 
Rohamtempóban zajlik a Camp Nou felújítása (Fotó: Imago Images) 

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. február 24-i lapszámában jelent meg.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik