Jelen állás szerint a Roma és a Dortmund kapná a két extra BL-helyet

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.04.12. 12:22
A Roma és a Dortmund is közelebb került a BL-szerepléshez (Fotó: uefa.com)
A Bajnokok Ligája, az Európa-liga és az Európa-konferencialiga negyeddöntőinek odavágói után frissült az országok koefficiens alapján számolt rangsora. Az egyik extra BL-hely szempontjából kedvező helyzetben vannak az olaszok, míg a másikért nagy csata zajlik Németország és Anglia között. Eközben Csehország a skótokat megelőzve a tizedik helyre ugrott, ezzel automatikus helyet szerezve a BL csoportkörében.

Az együtthatós rangsort a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és az Európa-konferencialiga küzdelmei során szerzett pontok alapján határozzák meg. Pont jár a selejtezőben elért teljesítményért, a különböző szakaszokba jutásért, valamint természetesen a mérkőzéseken elért döntetlenek és győzelmek után is. Az egy bajnokságban szereplő klubok által szerzett összes együtthatói pontot összeadják, majd ezt az eredményt elosztják az adott bajnokságból az adott szezonban Európában szereplő klubok számával.

A 2024–2025-ös idényben debütál a BL új, 36 csapatos formátuma. Ennek következtében a rangsor első két helyezettje pluszhelyet kap a következő idényben. Az UEFA honlapján közzétett aktuális állás szerint Olaszországé (18.428 pont) és Németországé (16.785 pont) a két pluszhely, majd Anglia (16.750 pont) következik. Az olasz csapatok közül a Roma győzött a szintén olasz Milan ellen, az Atalanta nyert Liverpoolban, míg a Fiorentina döntetlent játszott a Viktoria Plzen otthonában. Ráadásul az El-ben biztosan lesz olasz csapat a legjobb négy között, ami további pontokat jelent.

A németek mérlege egy döntetlen (Arsenal a Bayern München ellen – BL), egy vereség (Dortmund az Atlético Madrid ellen – BL) és egy győzelem (Leverkusen a West Ham ellen – El). Az öt talpon maradt angol csapat közül csak egy, az Aston Villa tudott nyerni, ráadásul a West Ham német csapattól szenvedett vereséget. Az olaszok már a jövő heti visszavágókon biztossá tehetik az extra BL-helyet, ehhez a Fiorentina győzelme (és ezzel továbbjutása), valamint az Atalanta továbbjutása szükséges.

 Az olasz bajnokságban a Roma, a németeknél a Dortmund az ötödik jelenleg, mindkét csapat tehet még azért a nemzetközi kupaporondon, hogy az extra helyhez segítse országát.

Nem csak az élmezőny izgalmas. A Viktoria Plzen gól nélküli döntetlent játszott a Fiorentinával, ennek köszönhetően Csehország megelőzte Skóciát az összesített lista tizedik helyén. Mivel skót csapat már nincs versenyben egyik sorozatban sem, ez azt jelenti, hogy a skótok elvesztették az automatikus BL-helyüket. A változás a következő idényre még nincs hatással, viszont a 2025–2026-os idényben a cseh bajnok automatikusan a BL-főtáblára jut, míg a skót bajnokság első helyezettje a rájátszás utolsó körében vívhatja ki a főtáblás szereplést, írja a The Guardian.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Paris Saint-Germain (francia)–Barcelona (spanyol) 2–3
Atlético Madrid (spanyol)–Borussia Dortmund (német) 2–1
Arsenal (angol)–Bayern München (német) 2–2
Real Madrid (spanyol)–Manchester City (angol) 3–3

EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
AC Milan (olasz)–AS Roma 0–1 (G. Mancini 17.)
Liverpool (angol)–Atalanta (olasz) 0–3 (Scamacca 38., 60., Pasalic 83.)
Bayer Leverkusen (német)–West Ham United (angol) 2–0 (J. Hoffman 83., Boniface 90+1.)
Benfica (portugál)–Olympique Marseille (francia) 2–1 (Rafa 16., Di María 52., ill. Aubameyang 67.)

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Olympiakosz Pireusz (görög)–Fenerbahce (török) 3–2 (Fortunisz 8., Jovetics 32., Chiquinho 57., ill. Tadics 68. – 11-esből, Kahveci 74.)
Viktoria Plzen (cseh)–Fiorentina (olasz) 0–0
FC Bruges (belga)–PAOK (görög) 1–0 (Vetlesen 6.)
Aston Villa (angol)–Lille OSC (francia) 2–1 (Watkins 13., McGinn, 56., ill. B. Diakité 84.)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik