Csillagos ötös! A Benfica szemkápráztató játékkal jutott a legjobb nyolc közé a BL-ben

Vágólapra másolva!
2023.03.07. 20:50
null
Goncalo Ramos (pirosban) remek gólt szerzett az első félidő hosszabbításában (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, az idegenbeli sikert követően hazai pályán 5–1-re verte meg a Benfica az FC Bruges-t, és könnyedén jutott be a legjobb nyolc közé.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
BENFICA (portugál)–FC BRUGES (belga) 5–1 (2–0)
Lisszabon,Estádio da Luz.Vezette:Umut Meler (török)
BENFICA:Vlakhodimosz – Bah (Gilberto, 63.), António Silva (Verissimo, 88.), Otamendi (Morato, 74.), Grimaldo – Florentino, Chiquinho (David Neres, 63.) – Aursnes, Joao Mário (Joao Neves, 74.), Rafa Silva – Goncalo Ramos.Vezetőedző:Roger Schmidt
BRUGES:
Mignolet – Clinton Mata (Odoi, 62.), Mechele, Sylla – Buchanan, C. Nielsen, Vanaken (Rits, 75.), Sowah (Nusa, 75.), Meijer – Lang (Onyedika, a szünetben), Jaremcsuk (Jutgla, 62.). Vezetőedző: Scott Parker
Gólszerző:Rafa Silva (38.), Goncalo Ramos (45+2., 57.), Joao Mário (71. – 11-esből), David Neres (77.), ill. Meijer (87.)
Továbbjutott: a Benfica, kettős győzelemmel, 7–1-gyel

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem sok kérdés maradt a Benfica és az FC Bruges második mérkőzésére a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, miután a portugálok idegenben 2–0-ra megverték a belgákat.

A sima győzelem ellenére a lisszaboni gárda a saját pályáján sem bízta a véletlenre a továbbjutás sorsát. Ennek már a második percben megvolt a jele, ám Joao Mario gólját les miatt érvénytelenítette a videobíró. A hazaiak a 38. percben törték meg a jeget, Rafa Silva nagyszerű ellentámadás végén jobb külsővel lőtt az alsó sarokba.

Még az első félidőben, a hosszabbításban is betalált a Benfica – a katari világbajnokságon Cristiano Ronaldót a portugálok kezdőjéből kiszorító Goncalo Ramos ügyes cselek után nagy erővel bombázott a jobb alsóba. A kétgólos előny azt jelentette, hogy összesítésben már négy góllal vezetett a Benfica.

Amely a nagy különbség ellenére sem lassított, szűk egyórányi játék után Ramos másodszor is bevette Mignolet kapuját. A 71. percben Joao Mário tizenegyesből csak megszerezte a maga gólját, hat perccel később pedig a csereként pályára lépő David Neres is beköszönt.

A becsületgól azért összejött az FC Bruges-nek, Bjorn Meijer állította be az 5–1-es végeredményt. A Benfica összesítésben 7–1-re ütötte ki a belga gárdát.

 

PERCRŐL PERCRE

90+1. perc: VÉGE! Sima Benfica-győzelem, sima portugál továbbjutás! Köszönjük a figyelmüket!

90. perc: Egy perc a hosszabbítás!

88. perc: Cserélt a Benfica, Verissimo érkezett António Silva helyére.

87. perc: GÓÓÓL! Szépségtapasz a belgáknak! Nielsen passza után Meijer ballal, kapásból a bal felsőbe lőtt. 5–1!

84. perc: Grimaldo passza után Rafa Silva 17 méterről tekerte a kapu mellé a labdát.

Joao Mário ötödik büntetőjét lőtte be ebben a BL-sorozatban. Ez új rekord a Bajnokok Ligája történetében.

GÓÓÓÓL! Érvényes a találat! Joao Neves passzolt Nereshez, aki betört a 16-oson belülre és 12 méterről a bal alsó sarokba lőtt. 5–0!

77. perc: Neres lőtte ki a bal alsó sarkot, de a partjelző lest intett! Elsőre nem tűnt annak...

75. perc: A belgák is kettőt cseréltek, Vanaken helyére Rits, Sowah helyére Nusa állt be.

74. perc: Kettőt cserélt a Benfica, Joao Mário helyére Joao Neves, Otamendi helyére Morato állt be.

Joao Mário (labdával) történelmet írt (Fotó: AFP)
Joao Mário (labdával) történelmet írt (Fotó: AFP)

71. perc: GÓÓÓÓL! Joao Mário higgadtan a bal alsó sarokba gurított, Mignolet jobbra vetődött. 4–0!

70. perc: BÜNTETŐ! Gilberto tolta el Sylla mellett a labdát a 16-oson belül, a védő pedig hátulról buktatta őt.

63. perc: Kettőt cserélt a Benfica is, Chiquinho helyére Neres, Bah helyére Gilberto állt be.

62. perc: Kettőt cserélt a Bruges, Mata helyére Odoi, Jaremcsuk helyére Jutgla érkezett.

61. perc: Bal oldali beadás után Nielsen előbb Chiquinhoba lőtte a labdát, majd az ismétlést a kapu fölé bombázta.

57. perc: GÓÓÓÓÓÓL! Aursnes passza után Grimaldo az alapvonal közeléből passzolt középre, az érkező Goncalo Ramos pedig hat méterről a jobb alsó sarokba lőtt. 3–0!

48. perc: Meijer buktatta hátulról Bah-t, sárga lap.

47. perc: Egy beadást követően Joao Mário kapásból lőtt 12 méterről a kapu mellé.

A szünetben cserélt a Bruges, Onyedika érkezett Lang helyére.

46. perc: Folytatódott a játék.

45+3. perc: Vége az első félidőnek! Ha voltak is nyitott kérdések a továbbjutást illetően, Ramos gólját követően már biztosan nincsenek.

45+2. perc: GÓÓÓÓL! Micsoda játék volt! Joao Mário passza után Goncalo Ramos két ember mellett is elvitte a labdát, majd 10 méterről, jobbal a jobb alsó sarokba lőtt. 2–0!

45. perc: Kettő perc lesz a hosszabbítás.

45. perc: Grimaldo végezte el 18 méterről a megítélt szabadrúgást, de a középre tartó labda csemege volt Mignolet számára.

43. perc: Sylla buktatta Bah-t a 16-os előterében, sárga lap.

Rafa Silva külsővel vette be Mignolet kapuját (Fotó: AFP)
Rafa Silva külsővel vette be Mignolet kapuját (Fotó: AFP)

38. perc: GÓÓÓÓL! Vezet a Benfica! Joao Márió a saját térfeléről indította bal szélen kiugró Goncalo Ramost, aki a 16-os magasságából középre ívelt, Rafa Silva pedig egy testcselt követően 10 méterről, jobb külsővel a jobb alsó sarokba lőtt. 1–0!

30. perc: Vanaken a 16-os vonaláról végzett el szabadrúgást, de a sorfal mellett helyezkedő Grimaldoban elakadt a labda.

Otamendi továbbjutás esetén ki kell hagyja majd a következő mérkőzést, eltiltás miatt.

29. perc: Otamendi buktatta Buchanant a 16-os előterében, sárga lap.

22. perc: A megítélt szabadrúgást Grimaldo 18 méterről lőtte a kapu fölé a labdát.

20. perc: Lang rúgta meg Otamendit, sárga lap.

20. perc: Grimaldo az alapvonal közeléből tette vissza a labdát a kapu elé, Joao Mário8 méterről vette célba a bal alsó sarkot, azonban Meijer a gólvonalon állva tisztázni tudott.

17. perc: Jaremcsuk csúszott rá nyújtott lábbal Chiquinho sarkára, sárga lap.

15. perc: Joao Márió lépett ki a leshatáron, majd visszagurított Florentinonak, aki 10 méterről a kapu mellé lőtt.

7. perc: Bizonytalankodott a belga védelem, Sylla ért utoljára a labdába, de Mignolet résen volt és megakadályozta, hogy öngól szülessen.

3. perc: Jött is belgák válasza, Vanaken fejelt az ötösről a kapu mellé.

Az akció kezdetén a kiugró Ramos lesen volt, így hiába a szép mozdulat, a találat érvénytelen.

2. perc: Máris betalált a Benfica! Joao Mário!!Bah az alapvonal közeléből tette vissza a labdát a kapu elé, Joao Mário pedig sarokkal húzta a kapuba a labdát! DE!

A mai nap másik mérkőzése a Chelsea–Borussia Dortmund összecsapás kis csúszással kezdődik. Azt a találkozót ITTkövethetik majd.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a belgák indították útjára a labdát.

A hazai játékosok a kezdés előtt a szurkolók elé vonultak és köszöntötték őket.

Pályán a csapatok. A Bruges feketében, a Benfica a megszokott piros-fehér összeállításban lép pályára.

ELŐZMÉNYEK

Mint azt már megjegyeztük a Benfica a Famalicao elleni 2–0-s sikerrel hangolt a mai mérkőzésre, a Bruges azonban rossz szájízzel utazhatott Lisszabonba, hiszen pénteken az Oostende otthonában 3–0-s vereséggel zárt.

Az előzetes hírekkel ellentétben Bah ott van a Benfica kezdőjében, és a hétvégi bajnokit sérülés miatt kihagyó Chiquinho is bevetésre kész. A portugálok pontosan ugyanazt a kezdőt küldik pályára, amely Belgiumban is kezdett.

Kényelmes helyzetben van a Benfica. A portugál együttes a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első mérkőzésén 2–0-ra nyert az FC Bruges otthonában, így megnyugtató előnnyel várhatja a keddi, hazai visszavágót. A csapat formája is bizakodásra ad okot, legutóbbi kilenc tétmérkőzéséből nyolcat megnyert, és fölényesen vezeti a portugál bajnokságot. A nyolcaddöntő első mérkőzésén Bruges-ben sokkal jobban játszott, mint ellenfele, így a portugál szurkolók joggal várják, hogy a csapat kettős győzelemmel jut a nyolc közé, ami egyébként igencsak kifizetődő lenne.

Az idény eleje óta 61.04 millió eurót kasszírozott a nemzetközi kupaporondon a csapat, a negyeddöntőbe kerülés további 10.6 milliót jelentene, így túlszárnyalná a tavalyi – klubrekordot jelentő – 65.4 milliót. Sőt, a Benfica célba veheti a Porto csúcsát, mert a portugál klubok közül utóbbi gyűjtötte a legtöbb pénzt a Bajnokok Ligájában egy idényen belül, a 2018-2019-es évadban 79.2 millió eurót tehetett zsebre.

A további pénzszerzésben a gárda segítségére lehet Rafa Silva. A 25-szörös portugál válogatott csatár az ősszel kiválóan játszott, a Benfica legjobbja volt, minden sorozatot figyelembe véve 11 gólt és hat gólpasszt jegyzett. Ám januárban megsérült, három találkozót ki kellett hagynia, most kezdi visszanyerni a formáját. Joggal várják a szurkolók, hogy az idény hátralévő részére a csapata élére álljon, a Bajnokok Ligája mostani idényében négy gólt és egy gólpasszt jegyez.

Alexander Bah kedden biztosan nem növeli góljai és gólpasszai számát, a hátvéd ugyanis sérülés miatt kihagyja a találkozót. Julian Draxler és Mihailo Risztics játéka kérdéses, egyikük sem tudott hétfőn teljes értékű edzésmunkát végezni. Jó hír viszont Ro­ger Schmidt vezetőedzőnek, hogy bár Chiquinho és Goncalo Guedes sérülés miatt kihagyta a hétvégi, Famalicao (2–0) elleni bajnokit, portugál hírek szerint kedden ismét számíthat rájuk a szakvezető.  

A két csapat belgiumi mérkőzését hiába kezdte jobban a Bruges, a Benfica a második félidőben két gólt is szerzett, így fél lábbal már a legjobb nyolc között érezheti magát. Annak a mérkőzésnek az összefoglalójátITTolvashatják.

Köszöntjük Önöket! Hamarosan kezdődik a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágói közül a Benfica–FC Bruges összecsapás. Tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik