Atlétikai vb: a sprinter, aki célfotóval lett világbajnok és olimpiai bajnok

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.08.06. 10:50
null
Célfotó kellett a döntéshez: Gail Devers (félig takarásban) hajszálnyival megelőzte Merlene Otteyt az 1993-as vb-döntőben<br />(Fotó: Getty Images)
„Láss csodát!” – biztat az augusztus 19-én kezdődő 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság szlogenje. Reményeink szerint a budapesti kilenc versenynap élmények sorát hozza majd mind az új stadion lelátóin helyet foglalók, mind az év legnagyobb sporteseményét a közvetítések révén világszerte figyelemmel kísérő atlétikabarátok számára. Hogy milyenekre gondolunk? A vb rajtjáig felelevenítjük az elmúlt negyven év legnagyobb, legkülönlegesebb, legmaradandóbb világbajnoki teljesítményeit – mai epizódunkban azt, ahogyan Gail Devers célfotóval előzte meg Merlene Otteyt az 1993-as vb 100 méteres döntőjében. Aztán három évvel később, az atlantai olimpián újra megtette…

1993. AUGUSZTUS 16., STUTTGART

Gail Devers karrierjének első éveit megkeserítette autoimmun betegsége, illetve a vele járó, további egészségkárosodás kockázatát hordozó temérdek kezelés. Az amerikai sprinter a 25. évében járva, 1991-ben szerezte meg első világbajnoki érmét, egy ezüstöt 100 gáton, na de aztán…!

A következő évben, a barcelonai olimpián új dimenzióba került a pályafutása. A 100 méter döntője nagy diadalt hozott, Devers – egy századdal, célfotóval megelőzve a jamaicai Juliet Cuthbertet – aranyérmes lett! Öt nappal később a fő számában, 100 gáton érett a duplázás, csakhogy az utolsó gáton, vezető pozícióban felbukott, szabályosan bezuhant a célba (12.75) – de csak ötödik helyezettként…

AZ 1992-ES 100 MÉTERES DÖNTŐ

AZ A BIZONYOS BUKÁS AZ UTOLSÓ BARCELONAI GÁTBAN

A megrendítő esés természetesen nem törte ketté pályafutását; egy esztendő elteltével következett a mostani rövid cikkünk apropójául szolgáló stuttgarti 100 méteres döntő, amelyet a legkiélezettebb világbajnoki finálék egyikeként őriz az emlékezet. Devers (10.82) megint célfotóval szorított a második helyre egy jamaicai klasszist, ezúttal Merlene Otteyt! (Utóbbi néhány nappal később élete első egyéni világbajnoki címével vigasztalódott 200 méteren.)

A 100 MÉTER 1993-AS STUTTGARTI FINÁLÉJA

A kirívóan hosszú, festett körmeiről is ismert Devers volt az első nő, aki egyszerre birtokolta a 100 méter olimpiai és világbajnoki címét. És ezúttal nem maradt el a duplázás sem: négy nappal a klasszikus sprint után megnyerte a 100 gátat is, amely a későbbiekben további két vb-aranyat (1995, 1999) és egy -ezüstöt (2001) hozott számára. Egy váltóbeli arany és ezüst teszi teljessé az amerikai klasszis tekintélyes, nyolc vb-érmes kollekcióját.

Nem a világbajnokság jelentette a kulisszát, mégsem hagyhatjuk említés nélkül a két kortárs futófenomén egy további párharcát sem: az 1996-as atlantai olimpián – szinte hihetetlen! – megismétlődött a célfotós eredményhirdetés. Ezúttal 10.94 másodperc alatt robogott végig a szokás szerint pazarul rajtoló Devers és a hagyományoknak megfelelően a táv második felében felzárkózó Ottey a 100 méteres távon, és a technika megint az amerikait hozta ki győztesnek.

A NŐI 100 MÉTER ATLANTAI FINÁLÉJA

A kezdet nehézségeit a sors nemcsak hatalmas csatákban kiharcolt győzelmekkel, hanem hosszú karrierrel is ellensúlyozta: Devers 37 évesen is képes volt fedett pályás vb-aranyérmet nyerni 60 síkon – éppen Budapesten, 2004-ben –, és szülés után visszatérve, 40 évesen is tudott 7.86-tal nyerni 60 gáton a nagy presztízsű New York-i Millrose Gamesen.

Ami a kései utódokat, az idei toplisták legjobbjait illeti, 100 méteren a jamaicai Shericka Jackson (10.65) vezet, 100 gáton az amerikai Nia Ali (12.30) áll az első helyen – mindketten jártak már az idén Magyarországon, Jackson 200-on nyert, Ali 100 gáton másodikként végzett a Gyulai Memorialon.

A KÉT VERSENYSZÁM A BUDAPESTI VILÁGBAJNOKSÁGON
NŐI 100 MÉTER
Előfutamok: augusztus 20. Elődöntő: augusztus 21. Döntő: augusztus 21.
NŐI 100 MÉTER GÁT
Előfutamok: augusztus 22. Elődöntő: augusztus 23. Döntő: augusztus 24.

A VILÁGBAJNOKSÁG TELJES IDŐRENDJE ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik