Kerekes Gréta bomba formában várja a vb-t

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.02.28. 08:54
Kerekes Gréta Glasgow-ban is arra tör, hogy ismét nyolc másodpercen belül érjen célba 60 m gáton (Fotó: Szabó Miklós)
A pénteken kezdődő fedett pályás világbajnokságra utazó tíztagú magyar csapat egyik legjobb formában lévő atlétája Kerekes Gréta. Nemrég női 60 méter gáton hosszú idő után legyőzte Kozák Lucát, s ereje teljében várja a vb-t.

– Milyen célokkal és esélyekkel utazik Glasgow-ba?
– Szeretném ismét nyolc másodpercen belül megállíttatni az órát, meglátjuk, ez mire lesz elég – mondta Kerekes Gréta a Nemzeti Sportnak. – Erős a mezőny, de ehhez a versenyhez is úgy állok, ahogy a fedett pályás szezon többi versenyéhez. Mindegy, ki fut mellettem, nem azon múlik a szereplésem, csak magammal foglalkozom. A tavalyi fedett pályás Eb-re sem úgy utaztam ki, hogy esélyes vagyok a döntőre, aztán borult a papírforma. Az aznapi forma dönt.

– Skóciába sorozatban három győzelemmel a háta mögött utazik, nagyszerű téli időszakának köszönhetően az olimpiai kvalifikációs ranglistán is feljött a 42. helyről a kvalifikációt jelentő 28. pozícióba. Berlini sikerére egyenesen azt írta a posztjában: „Valóra vált álom”.
– Az atlétika ünnepe a berlini verseny, óriási hangulattal és tizenkétezer emberrel a lelátókon. Már harmadszor kaptam meghívást, először példaképemmel, Sally Pearsonnal futhattam egy mezőnyben, akkor Baji Balázs nyert itt. Az egész aréna őt ünnepelte, óriási élmény volt az is. Végigfutott a fejemben, hogy mi lenne, ha megnyerném, ez a tavalyi negyedik helyem után most sikerült. A belgrádi verseny ehhez hasonlóan Silver-besorolású volt, így az is nagyot lökött rajtam a világranglistán. Az országos bajnokság pedig mindig presztízskérdés, itthon szerintem a 60 méter gát a legerősebb versenyszám. Legutóbb 2019-ben tudtam legyőzni Kozák Lucát, elég jó érzés, hogy most ismét sikerült.

– Mi a különbség az öt évvel ezelőtti és a mostani Kerekes Gréta között?
– Nagyon sok negatív dolgon mentem keresztül a köztes időszakban. Viszont ami nem öl meg, az megerősít, mindig sikerült felállnom belőlük. Sokkal tapasztaltabb sportoló vagyok, jobban kezelem a nehéz helyzeteket, érett, felnőtt nővé váltam, a saját magam 2.0-s kiadásává. Ahogy azt a legtöbb élsportolótól halljuk, a siker nem csak az enyém, sok ember áll mögöttem. Megtaláltam azokat az embereket, akik előrevisznek, jó kis stábot alkotunk. Az edzéssel töltött időnél is többet vesznek igénybe az olyan plusztevékenységek, mint a gyógytorna, az akupunktúra és a rehabilitáció más módszerei.

Kerekes Gréta (Fotó: Szabó Miklós)

– Mekkora lökést adott a pályafutásának a tavalyi budapesti vébé? Jöttek új szponzorok?
– Új szponzorok nem jöttek, sajnos az atlétika itthon nem eléggé felkapott sportág hozzá. Viszont életre szóló élményt adott, hogy részt vehettem a sporttörténelmi eseményen, átélhettem azt a szeretetet, amit a magyaroktól kaptam. Van egy kis hiányérzetem, mert a 100 méter gáton kisebb sérülés miatt nem tudtam kihozni magamból, ami bennem volt, de a váltó kárpótolt, hiszen országos csúcsot futottunk.

– Öt évvel ezelőttről szép emlékek fűzik Glasgow-hoz is. Hogyan emlékszik vissza a fedett pályás Eb-re, amelyen ötödik lett?
– Az volt életem első döntője felnőtt-világ­eseményen, örök emlék. A papírforma alapján a határon táncoltam, hogy fináléba jussak. Hidegrázós élmény volt, amikor az elődöntő után kiírták, hogy automatikusan kvalifikáltam a döntőbe.

– A rövid gátfutás nagyon megerősödött az elmúlt években, sorra dőlnek meg a világcsúcsok 60-on és 100-on is. Ön szerint mi a robbanásszerű fejlődés kiváltója?
– Mivel a női gát nem annyira magas, ezért sokan rájöttek, hogy jobban tudnak érvényesülni itt, mint a sprintszámokban. Jóval többen kezdték el kipróbálni, s többen meg is maradtak. Ha látok egy másik európai gátast, mennyire jó időkre képes, akkor én is elgondolkodom rajta, hogy képes lehetek hasonlóra. Hazai szinten is ugyanez: amikor nekem nem ment, Kozák Luca ezüstérmes lett az Európa-bajnokságon. Ha neki sikerült, akkor nekem is sikerülhet – gondoltam. Örülök neki, hogy a fiatalok közül Tóth Anna is egyre közelebb van hozzánk, kell az utánpótlás.

– Az ön erőssége látszólag a hatvan méter, míg Kozák Lucáé a száz. De ki nyerne nyolcvan méteres gátfutásban?
– Ez sokáig így volt, de már nem úgy futom a hatvanat, mint korábban. Összeállt a ritmus, már nem a rajtom a legerősebb pontom, hanem gátról gátra egyre jobban gyorsulok, mint egy igazi százas. Szerintem szorosabb lenne a nyolcvan, de a száz gát is, mint az elmúlt néhány évben. Remélem, az idén százon is meglepetést tudok szerezni.

FEDETT PÁLYÁS VILÁGBAJNOKSÁG, GLASGOW (MÁRCIUS 1–3.)
A magyar csapat: Molnár Attila (400 m), Vindics Balázs (800 m), Szeles Bálint (60 m gát), Takács Boglárka (60 m), Kéri Bianka (800 m), Kerekes Gréta és Kozák Luca (60 m gát), Bánhidi-Farkas Petra és Lesti Diana (távolugrás), Szűcs Szabina (ötpróba)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik