Atlétika: a sportszakmai igazgató hét-kilenc fős magyar csapattal számol a vb-n

Vágólapra másolva!
2024.02.07. 09:28
Kozák Luca vb-re kijutást érő helyen áll a világranglistán (Fotó: Szabó Miklós)
Scheidler Géza, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) sportszakmai igazgatója szerint hét-kilenc fős is lehet a magyar csapat a március 1. és 3. között Glasgowban sorra kerülő fedett pályás atlétikai világbajnokságon. 

„Önmagában a fedett pályás versenyek mindig előremutatóak az adott szabadtéri időszakra, nem az év csúcsversenyeit jelentik. Itt általában mindenki mérlegel, hogy az ő felkészülése szempontjából adott évben az a fedett pálya segítő jellegű vagy inkább kihagyja azt a versenyt. Emellett azt is tudni kell, hogy a fedett pályás versenyek lebonyolítása sokkal rövidebb, nincs annyi selejtező, illetve előfutam, így sokszor egyből döntőt rendeznek, éppen ezért a kvalifikáció is sokkal nehezebb. Ez az ügyességi számokban nagyon komolyan észrevehető és számunkra is szűkebb keresztmetszetet jelent” –  mondta MTI-nek Scheidler Géza.

Hozzátette, jelenleg három versenyző – a gátas Kozák Luca és Kerekes Gréta, valamint és a többpróbázó Krizsán Xénia – áll kijutást érő helyen a világranglistán és további három atlétának reális esélye van a kvalifikációra, így a szakember szerint akár hét-kilenc fős is lehet majd a magyar küldöttség.

Scheidler azonban megjegyezte, nehéz megállapítani az erőviszonyokat, nincs nagy rálátása a mezőnyre, és azt sem lehet tudni, hogy az ellenfelek a felkészülés mely szakaszára koncentrálnak. Ha a győzelemre esélyes atléták közül többen is hiányoznak majd a mezőnyből, akkor az elvárások a helyezésekben is megnőnek a versenyzőknél. Az eredményeket viszont a felkészülés haladásához érdemes majd viszonyítani.

A 400 méteren már olimpiai kvótával rendelkező, országos csúcstartó Molnár Attiláról elmondta, hogy a tavalyi fedett pályás eredményei alapján nincs kijutást érő pozícióban, de képes lehet a 45.9 másodperces szintidő teljesítésére.  

„Az országos bajnokság nagy presztízzsel bír, egy nagyon jó pályán, Nyíregyházán kerül megrendezésre. Az ob-val zárul a fedett pályás vb kvalifikációs periódusa, így ott mindenki a legjobb formáját szeretné majd mutatni. Bízom benne, hogy országos csúcsoknak is örvendezhetünk majd, és több számban is komoly verseny várható” – nyilatkozott Scheidler Géza a jövő hétvégén sorra kerülő versennyel kapcsolatban.

A szakvezető kitért rá, hogy változtak az elnevezések a sportágban, erről pedig a tavalyi budapesti világbajnokságon döntött a nemzetközi szövetség (WA). Novembertől a pálya hossza alapján különböztetnek meg versenyeket, a korábbi fedett és a szabadtéri viadalok helyett, a 400 méternél kisebb pályák a rövid pályás elnevezést kapták. ezeken szintén lehet rekordokat felállítani.

Az egyenes futásoknál, mint a 60 méteres sík- és gátfutás, illetve az ügyességi számokban (ugrások, dobások) viszont egyáltalán nem tesz különbséget a szabályzat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik