Xabi Alonso nem, de akkor ki lesz Jürgen Klopp utódja a Liverpoolnál?

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2024.03.30. 12:19
Xabi Alonso kiesett a képletből, de arra még nem tudjuk a választ, hogy ki lesz Jürgen Klopp utódja a Liverpool kispadján... (Fotók: Getty Images, montázs: Dócs Ákos)
Mint ismert, a Liverpool korábbi játékosa, a Leverkusen sztáredzője, Xabi Alonso pénteken bejelentette, hogy a következő idényben is marad jelenlegi csapatánál. Nos, ennek minden bizonnyal Münchenben és Liverpoolban sem örültek, de a két gigásznak tovább kell lépnie. Cikkünkben utóbbira koncentrálunk, utánajárva, kivel járnának a legjobban a „vörösök”.

 
AZ ELSŐ SZÁMÚ JELÖLT KIESETT

Péntek délután a teljes nemzetközi sportsajtó attól volt hangos, hogy Xabi Alonso bejelentette: a következő idényben is ő lesz a Bayer Leverkusen vezetőedzője. A még mindig csak 42 esztendős baszk tréner ebben az idényben egészen pazar munkát végez a „gyógyszergyáriak” élén, hiszen csapata nyolc fordulóval a vége előtt 10 pontos előnnyel vezeti a Bundesligát, ott van az Európa-liga negyeddöntőjében és a Német Kupa elődöntőjében – tehát minden esélye megvan még a triplázásra. Az eredményei, a taktikai sokszínűsége, a megnyerő személyisége, a több mint kiváló játékosmúltja és a kora miatt a teljes vezetőedzői piac legvonzóbb „portékája” lett, a Bayern München és a Liverpool is szívesen szerződtette volna, ám ő úgy döntött, folytatni szeretné a munkát jelenlegi csapatánál. Felvetődik, hogy miért, ám a „vörösök” szempontjából ez lényegtelen, őket csak egy kérdés foglalkoztatja: ki lesz az idény végén távozó Jürgen Klopp utódja? Cikkünkben az esélyeseknek, a piacon elérhető legjobb opcióknak járunk utána, de előtte még feltárjuk, ki hozza meg ezt a döntést az angol sztárklubnál. 

ŐK DÖNTIK EL, KI LESZ KLOPP UTÓDJA 

Nos, a Liverpool modernkori sikertörténete nem csak Kloppnak (és persze a játékosoknak) köszönhető, a máig működő klubstruktúra alapjait a 2010-ben érkező tulajdonosi kör, az FSG (Fenway Sports Group) fektette le. Az amerikai multinacionális sportholdingkonszern az évek során rengeteg jó anyagi és személyi döntést hozott, aminek köszönhetően a klub ismét Anglia egyik legsikeresebbike lett. A hihetetlenül magas százalékban beváló átigazolásokért évekig Michael Edwards sportigazgató felelt, Kloppot pedig senkinek sem kell bemutatni. Nos, Edwards jó ideje távozott a klubtól, amit bizony megérzett a Liverpool, s most, hogy a német menedzser is kicsekkol, az FSG úgy döntött, vissza kell hívnia a 44 éves sportvezetőt. Edwards nagyobb hatalmat, széleskörű döntési jogkört kért a klub tulajdonosaitól, amit meg is kapott, így március elején eldőlt, hogy visszatér a Liverpoolhoz mint futballszakmai igazgató. Az ő beosztottja lesz az új sportigazgató, a Bournemouthtól elcsábított Richard Hughes. Nos, ők ketten felelnek majd azért, ki váltja Kloppot a „vörösök” kispadján, de lássuk a jelölteket!  

RÚBEN AMORIM

Rúben Amorim remekül alkalmazkodik az adott körülményekhez (Fotó: Getty Images)

Az elmúlt 24 órában szinte az összes Liverpoolhoz közeli forrás arról számolt be, hogy a még mindig csak 39 esztendős portugál szakember a klub első számú opciója Xabi Alonso „kiesésével”. Rúben Amorim neve évek óta ott kering a topklubok látókörében, ami nem csoda, tekintve a Sporting CP-nél végzett munkáját. A lisszaboni születésű tréner 2017-ben fejezte be játékos-pályafutását, majd egyből vezetőedzőnek tanult, s már 2019 végén megkapta az SC Braga kispadját. Ott olyan kiemelkedő munkát végzett, hogy mindössze négy hónappal később, kivásárlási ár ellenében (!) lecsapott rá a Sporting, amelynél azóta is dolgozik. A lisszaboniakkal négy idény alatt két ligakupát, egy portugál Szuperkupát és egy bajnoki címet nyert, s jelenleg is vezeti hazája bajnokságát. 

Mellette szól, hogy remekül alkalmazkodik a körülötte folyamatosan változó kerethez, az anyagi korlátokhoz és a Portugáliában nem éppen alacsony mértékű nyomáshoz, ráadásul innovatív, taktikailag modern felfogású szakember, aki kora miatt is biztosíték lehet arra, hogy hosszú évekig el tudja látni a menedzseri pozíció feladatait a Liverpoolnál. Mi szól ellene? Nos, a topszinten szerzett rutin hiánya mellett a jól bevált, bejáratott, labdadominanciára épülő játékrendszere, a 3–4–3, amiben néhány szerepkört jelentősen át kellene variálnia, ha megérkezik a „vörösökhöz”. Persze nem elképzelhetetlen, hogy a Liverpool három belső védővel és két felfutó szárnyvédővel, befelé mozgó szélsőkkel játszon, a keretminőség, a jelenlegi klasszisok alkalmazkodási képessége megvan hozzá, de ehhez az átálláshoz több átigazolásra is szüksége lenne a klubnak. A másik opció, hogy ő alkalmazkodik – ez sincs kizárva. 

ROBERTO DE ZERBI 

A „futballhipszterek” kedvence (Fotó: Getty Images)

A szurkolók vágyálma? Természetesen a Liverpool-drukkerek jelentős százaléka korábbi játékosuk, Xabi Alonso visszatérését szorgalmazta volna Klopp távozásával, de azóta a legtöbb szurkolói X-oldalon az olasz edzőzseniért kampányolnak. Még mindig csak 44 éves, futballzseni, a PL-ben bizonyító szakember… – de ne rohanjunk ennyire előre! Roberto De Zerbi több kisebb olasz klub irányítása utána 2018 nyarán vette át a Serie A-ban szereplő Sassuolo irányítását, és elképesztően látványos, modern támadójátékot valósított meg rövid idő alatt. A fiatal tehetségektől hemzsegő, lendületes focit játszó, kimunkált támadásépítéssel operáló klub egyhamar a „futballhipszterek” kedvencévé vált, csakúgy, mint a feltörekvő olasz szakember. A 2021-es idény végén távozott, hogy kissé meglepő módon a Sahtar Donecknél folytassa. Ukrajnában tovább fejlesztette magát, ezúttal a labdadomináns játék előnyeit is magába szívhatta, ám a kaland mindössze 30 meccsig tartott az orosz–ukrán háború  kirobbanása miatt. Sokáig nem maradt munka nélkül, 2022 szeptemberében csapott le rá a Graham Pottert (a Chelsea kivásárlása miatt) elvesztő Brighton, amely már régóta figyelte a munkáját. 

Nos, a Premier League legokosabban működő klubjától ekkor sokan visszaesést vártak, ám De Zerbi játéka elsöprő erővel csapott le a PL-re – taktikai finomságait, támadásépítési technikáit rengeteg edző kezdte el másolni, még Pep Guardiola is elismerte, hogy sok ötletet merített az elképzeléseiből. Az olasz tréner az El-indulást érő 6. helyre hozta be a liga egyik legkisebb fizetési büdzséjével rendelkező Brightont, hogy aztán a nyári átigazolási időszakban elveszítse legjobb játékosait. A most futó idényben egy minőségében jóval gyengébb, kulcsemberek folyamatos sérülésétől gyötört kerettel dolgozik, ám így is ott áll a tabella nyolcadik helyén, az El-ben pedig csoportgyőztesként a nyolcaddöntőig jutott. Nem csoda tehát, hogy a Liverpool is érdeklődik iránta, de lássuk az előnyöket és a hátrányokat. 

De Zerbi taktikai géniusza egyértelműen megérett egy topcsapatra, a kérdés csak az, mennyit kockáztatnának vele Edwardsék. Az olasz szakember valódi nyomás, „elváráscunami” alatt még nem dolgozott, az ő játékrendszere is három belső védős támadásépítési sémát követel meg, ráadásul egyelőre az angolja sem tökéletes, ami okozhat problémákat, főleg Liverpoolban. Persze az előnyeiből is sok van, hiszen ahogy már említettük, bizonyított a PL-ben, ismeri a keretet (ha csak ellenfélként is), játéka modern, „nagycsapatos”, direkt és gyors, ami remek alapja lehet a csapat további fejlődésének. Ráadásul a minőségi keret arra is biztosíték lehet, hogy az eddigi csapatainál állandó problémának bizonyuló kontravédekezés, labdavesztés után visszarendeződés szintet lép.  

JULIAN NAGELSMANN

Topszinten is bizonyított, mégis fiatal, feltörekvő, ambiciózus edző (Fotó: Getty Images)

A fogadóirodáknál immár ő a poszt betöltésének harmadik legnagyobb esélyese, viszont egyelőre nem lehetett róla hallani, hogy a liverpooli vezetőség komolyan érdeklődne iránta. Julian Nagelsmann egyértelműen korunk egyik legnagyobb edzőtehetsége, aki mögött már nyolcéves topligás rutin van, pedig még mindig csak 36 esztendős. A Hoffenheimnél videóelemző és asszisztens is volt, majd az U19-esek irányítása után átvette a felnőttcsapat gardírozását, és elképesztő sikereket aratott az intenzív letámadásra, direktségre, labdaszerzésekre épülő játékával. Szinte magától értetődő volt, hogy a presszingen alapuló iskola zászlóshajója, az RB Leipzig csap le rá, amely majd valódi topmenedzsert farag belőle. Így is lett, Nagelsmann két idényen át irányította a lipcseiket, történelmi sikerre, 2020-ban Bajnokok Ligája-elődöntőig vezette őket, miközben a Red Bull-filozófiát vegyítette saját, modern gondolkodású elképzeléseivel. Ezek után az sem volt meglepő, amikor 2021 nyarán a Bayern München 20 millió euró feletti (!) összegért kivásárolta szerződéséből, hogy a következő években alakítsa saját képére a müncheni alakulatot. Nos, ebből, bárhogy nézzük is, fiaskó lett, de utólag jól látszik, nem feltétlenül Nagelsmann miatt. 

A Bayern Münchennél hiába nyert bajnoki címet és két német Szuperkupát, 2023 tavaszán annak ellenére menesztették, hogy a BL-nyolcaddöntőből kiverte a PSG-t, a bajnokságban pedig második helyen állt, ám minden mutatóban jobban teljesített, mint az akkor éllovas Borussia Dortmund. A müncheniek azóta újra edzőt keresnek (ez sokat elmond akkori döntésükről), ő pedig egy rövidebb pihenő után a német válogatott szövetségi kapitánya lett, de szerződését csak a 2024-es hazai Európa-bajnokság végéig írta alá, utána újra klubedző szeretne lenni. Ezek alapján érthető, miért kerülhet ő is a Liverpool látóterébe, hiszen egy már topszinten is bizonyító, mégis fiatal, feltörekvő, ambiciózus edzőről beszélünk. Ellene szól, hogy egyáltalán nem ismeri az angol közeget és a Premier League-et (egyébként Amorim sem), s kérdés, mennyire passzolna a kerethez, ám az intenzív letámadásra épülő játék megmaradna, még ha nem is olyan mértékű direktséggel, ahogyan azt a Klopp-csapattól az elmúlt években megszoktuk. 

SZAVAZÁS

Ki lesz Jürgen Klopp utódja a Liverpoolnál?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

VALAKI MÁS? 

 A közösségi médiában elképesztő nevek is felvetődnek a liverpooli kispad kapcsán, de bátran kijelentjük: a klublegenda Steven Gerrard, az Atléticót hosszú évek óta irányító Diego Simeone és a Romától nemrég távozó José Mourinho sem fogja átvenni a „vörösök” irányítását. A nyártól szabad Thomas Tuchel, Xavi duó és a régóta csapat nélküli Zinédine Zidane, Antonio Conte páros is csak azért kerülhet be bármilyen párbeszédbe, mert állás nélküliek, realitása azonban nincs ezeknek a választásoknak. Van azonban egy ritkán emlegetett név, aki személyiségben és edzői filozófiában is remek Klopp-helyettes lehetne, de az ő szerződtetésével is sok dominónak le kellene dőlnie. Ő nem más, mint a Brentfordot irányító Thomas Frank, aki évek óta végez magas színvonalú munkát a Premier League egyik legalacsonyabb költségvetésű klubjánál, miközben játéka nem sokban tér el a Liverpoolétól, hiszen intenzív letámadásra, agresszív labdaszerzésekre, hosszú labdákra, direkt és gyors támadásépítésekre alapoz, akárcsak világsztár német kollégája. Nos, ők jöhetnek még szóba – van, akit kihagytunk?   

A magyar válogatott csapatkapitánya több alkalommal elmondta már, hogy Jürgen Klopp nagyban motiválta liverpooli szerződésekor, ám akkor is a „vörösöket” választotta volna, ha tudja, csak egy idényt dolgozhat a német sztármenedzserrel. Nos, Szoboszlai hónapok alatt a klub egyik fontos láncszemévé, a kezdőcsapat alapemberévé vált, attól tehát nem kell félnie, az új edző érkezésekor lesz-e számára hely, de kérdés, kivel járna a legjobban. Amorim jó eséllyel háromvédős rendszerében minden bizonnyal a két belső középpályás kreatívabbik felét alkothatná, ám nem tudni, Alexis Mac Allisterrel kellene-e ezért „megverekednie”, vagy ketten együtt játszanának egy amolyan dupla hatosban. De Zerbi játékrendszerében egyértelműen a csatár mögötti tízes/támadó nyolcas szerepköre jutna válogatott középpályásunknak, amiben ismét közelebb kerülne a kapuhoz, miközben a letámadásban ugyanúgy fontos szerep hárulna rá. Nagelsmann-nál hasonló lehetne a helyzet, bár nem elképzelhetetlen, hogy ő gyakran variálná Szoboszlai Dominik szerepkörét. Mindent összevetve ezek közül az opciók közül jelenleg (!) Roberto De Zerbi tűnik a legjobb opciónak klasszisunk számára. 
KIVEL JÁRNA A LEGJOBBAN SZOBOSZLAI DOMINIK? 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik