A labdaszedő, az orvos, Uefalona – Mourinho top 10 kifogása

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.08. 09:57
null
Mourinho általában nem rejtegeti a véleményét (Fotó: AFP)
A jelenleg az angol élvonalbeli Manchester Unitedet irányító José Mourinho sosem rejtette véka alá a véleményét, így jó néhány emlékezetes nyilatkozat kötődik a nevéhez. Az FC Portónál, a Chelsea-nél, az Internél és a Real Madridnál is dolgozó portugál szakember tíz legérdekesebb és legszórakoztatóbb kifogását a goal.com gyűjtötte össze.

1. Mourinho 2014-ben, a Chelsea menedzsereként a Newcastle-től elszenvedett vereséget követően a labdaszedőkkel elégedetlenkedett, eközben még a tehenek is előkerültek.

„Tehenet is rakhatnál a pálya közepére. Akkor megállna a játék, mert ott egy tehén a pályán. Azért mégsem csinálhatsz meg bármit a labdarúgásban. Ha tíz emberrel kell védekezned, tedd őket a gólvonalra, parkold le a buszt, de a futballnak szüksége van egy labdára. Nem kettőre vagy nullára. Tedd meg, amit kell a győzelemért, de azért ne mindent. Néha nem volt labda, ez megtörte a csapatom lendületét.”

2. A portugál Louis van Gaalt követte a Manchester United élén, elődjének csapatával azonban nem volt teljesen megelégedve.

„Az elképzeléseim eltérnek Van Gaalétól, nehéz helyzet csak úgy megváltoztatni egy csapat dinamikáját. Könnyebb lenne, ha húsz új játékossal a nulláról kezdhetném.”

3. 2015-ben a Queens Park Rangers stadionjában a világításra panaszkodott, majd a hazai közönség is meglepte.

„A fényekért felelős ember ugyanolyan állapotban volt, mint a közönség: egyaránt aludt. Húsz percig tartott neki azt megérteni, hogy sötét van, míg nekem harminc percig tartott felismerni, hogy a stadion nem üres. Csak akkor fogtam fel, hogy tele van a stadion, amikor betaláltunk.”

4. Mourinho a Chelsea csapatorvosával, Eva Carneiróval is összebalhézott. Az emlékezetes incidens Eden Hazard sérülését és ápolását követően kezdődött.

„Ha be kell menned a pályára segíteni egy játékosnak, akkor biztosnak kell lenned, hogy neki nagy problémája van. Én tudtam, hogy Hazard-nak nem volt igazi baja. Ütközött, és nagyon fáradt volt. Az orvosi csapat nyolc egészséges mezőnyjátékossal hagyott engem egy rögzített helyzet utáni ellentámadásnál, így amiatt aggódtunk, hogy nincs elég játékosunk.”


5. Állandó témát nyújtanak Mourinhónak a pályák.

„A pálya rossz és veszélyes volt” – mondta a portugál, miután John Terry bokasérülést szenvedett a Maccabi Tel-Aviv elleni mérkőzésen.

Nem volt szégyenlős a híres Wembley gyepét sem kritizálni az elmúlt években. „A pálya katasztrofális volt, túl lassú, ezen az időjárás sem segített” – nyilatkozta 2015-ben a londoniak trénereként az Arsenallal szemben elveszített Szuperkupa-meccset követően.

Egy évvel később ugyanezt a pályát hibáztatta Marouane Fellaini gyenge hátra passza miatt, amellyel a Leicester egyenlített az MU ellen. „Azt hiszem, ez a lassú pálya hibája volt. Mielőtt elkezdődött a meccs, megnéztem a talajt, és azt gondoltam, bajban vagyunk, mert mi gyors pályát akarunk.”

Korábban a Real Madrid edzőjeként a Santiago Bernabéu Stadion gyepét sem kímélte: „Nem játszottunk jól, de elégedett vagyok. A csapat fáradt volt egy olyan együttes ellen, amelynek nincs vesztenivalója – és egy krumpliföldön játszottunk.”

6. Tudatlan és alkalmatlan riporterek mindenhol.

„Ha nem ért a labdarúgáshoz, nem kellene mikrofonnak lennie a kezében” – mondta egyszer a BBC riporterének.

Hasonlóan beszélt egy újságíróval 2016 decemberében, az Everton elleni pontvesztést követően: „Azt hittem, többet tudsz a labdarúgásról, mint amit csinálsz, mert a válasz egyértelmű. Az Everton nem játszik szép futballt. A stílusa egyszerű. Williams is egyszerű. Amikor veszítenek, fokozzák az egyszerűségüket. Ha van egy játékosod, aki két méter magas, csak hozd be.”


7. Jamie Redknapp Mourinho játékstílusát kritizálta, ezt a portugál nem hagyhatta szó nélkül.

„Beszélj Jamie Redknapp-pel, ő majd mindent elmond. Ez a győzelemről szól – Jamie Redknapp, aki briliáns focielme, mindent meg tud magyarázni…”

8. Uefalona, vagyis miért mindig az FC Barcelonát segítik a bírók a Bajnokok Ligájában.

„Ha elmondanám az UEFA-nak, mit is gondolok és érzek igazán, a pályafutásom azonnal véget érne. Helyette csak feltennék egy-két kérdést, amelyekre, remélem, egy nap választ kapok: Miért? Miért? Miért Övrebö? Miért Busacca? Miért De Bleeckere? Miért Stark? Minden elődöntőben ugyanaz történik. Egy fantasztikus csapatról beszélünk, szóval miért van erre szüksége? Miért? Nem tudom, hogy ez amiatt van, mert az UNICEF támogatja őket, vagy amiatt, mert jó fiúk. Nem értem. Nekik van erejük, nekünk nincs esélyünk.”

9. Az Internazionale trénereként is volt balhéja a média képviselőivel.

2009-ben az Inter 3–3-as döntetlent játszott a Romával. Mourinhót Mario Balotelli műeséséről kérdezték a találkozót követő sajtótájékoztatón, a portugál azonban válasz helyett „szellemi prostituáltaknak” nevezte a média helyszínen tartózkodó képviselőit.


10. Mourinho, ha kell, a saját játékosait sem kíméli, ezt a Real Madridnál és a Chelsea-nél is bizonyította.

Azt követően, hogy Gonzalo Higuaín megsérült, és Karim Benzemát kellett csatasorba állítani, így nyilatkozott a Real Madrid vezetőedzőjeként.

„Ha nem tudok kutyával vadászni, akkor macskával fogok. Azonban egy kutyával jobban tudsz vadászni. Viszont ha nincs kutyád, és van macskád, akkor macskával vadászol.”

A londoniaknál sem hagyta szó nélkül játékosai gyenge teljesítményét.

„Úgy érzem, hogy elárultak. Négy napot dolgoztam edzéseken emiatt a mérkőzés miatt. Kielemeztem négy helyzetet, amelyekből a Leicester City sok gólt szerez. A négyből két szituációból ellenünk is gólt szereztek, pedig végigvettem ezeket a játékosaimmal, megkérdezhetik tőlük.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik