Dél-Afrika és Argentína játszhat egymás ellen az elődöntőben

TÓTH SÁNDORTÓTH SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2007.10.07. 21:38
A Franciaországban zajló rögbi-világbajnokságon kialakult a másik elődöntő párosítása is, miután Dél-Afrikai Fidzsi-szigeteket, míg Argentína Skóciát verte nagy csatában. A párharc esélyes az afrikai együttes, de a dél-amerikaiak a házigazda franciák legyőzésével már jelezték: felnőttek a legjobbakhoz, hasonló meglepetésre(?) bármikor készen állnak.
Reuters
Reuters

Úgy tűnt, hogy itt nem lesz gondja a toronymagas esélyesnek, Dél-Afrikának, mivel a 14. percben már 8-0-ra vezettek. A Springbok tolongása vitte a labdát, röviden Burger és Os du Randt nyomott, majd du Preez balra nyitott a center Fourie-nak, aki könnyen vitte be harmadik célját a vb-n.

Tíz perc múlva Baikeinuku büntetője után nem mondhatták, hogy Fidzsinek nuku. A 35. percben a dél-afrikai tolongás benyomott egy klasszikus célt: lehúzott bedobás, megtolt csomag; Jon Smit volt a célterületen a labdán. 13-3 a félidőben: nem valami vastag előny, és visszatekintve a szombati meccsekre, elkezdhetett remegni az esélyesebb együttes. A játék egyébként rendkívül szórakoztató volt, sok passzal, de keménységgel. Még jobban megremeghetett volna a Springbok, amikor a 44. percben egy újabb büntetővel egészen feljöttek a szigetlakók.

És maradtak a fidzsi támadások, de Dél-Afrika vitt célt. Megint Smit ásott ki egy labdát, szűk passzal Pietersen indult, majd a kapuba vetődött. Montgomery innen nem hibázhatott, 20-6, jöhet a lazítás? Fidzsi megmutatta, hogy nemcsak elpazarolni tudja az előnyt (mint Wales ellen), hanem be is tudja hozni a hátrányt, ha kell. Rauluni rúgott egy labdát magasan Delasau felé, aki azt össze is szedte a célterületen; a bíró azért megkérdezte videós kollégáját, mi volt? Cél! (A scrum.com nevetségesnek nevezte a játékvezetőt! - csak lássuk a kicsik sanszait).

Két perc múlva pedig (az előzetesen nem nevezett, de a keretbe bekerült) biarritzi robbanó szélső, Bobo is bent volt egy céllal! Rauluni törte át a védők vonalát, mikor lelassult, érkezett Bobo, és ha ő szabadon jön, akkor: cél. Baikeinuku egyszer sem hibázott, már döntetlen volt! Erre azért felneszelt a Springbok is. Előbb Monty lőtt be egy büntetőt, majd egy tolongásból alakítottak csomagot, amiből Juan Smith szakadt ki és vitt célt. 30-20 a 70. percben – ez már jól mutat...na! Na!

Ha a fidzsi szigetlakók nem hoztak volna be már egyszer 14 pont hátrányt is. De hiába jött be a fidzsi cserepad, a dél-afrikaiak nem adták sokszor oda a labdát ellenfelüknek, sőt a meccs lefújása előtt du Preez egy nyílt toli mellett remek passzt a adott Jamesnak, aki a kapuhoz vitte a labdát. Végül az esélyesebb gárda nyert, de a fidzsi válogatott valóban emelt fővel utazhat haza; ez a mérkőzés is (mint a walesiek elleni) jó hírverése volt a rögbinek.

FRANCIAORSZÁG, VILÁGBAJNOKSÁG:

NEGYEDDÖNTŐK
Dél-Afrika - Fidzsi-szigetek37-20
Argentína – Skócia18-13
---- A ---- S
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik