B. Z. utanpotlassport.hu 2021.09.24 19:31 Frissítve: 2021.09.24 19:40

Vízilabda: megvan a női junior-világbajnokságra utazó keret

Varga Tamás szövetségi vezetőedző kihirdette az izraeli junior-világbajnokságra utazó U20-as női vízilabda-válogatott 13 fős keretét.

A felkészülés hajrájába érkezett a magyar női juniorválogatott, amely október 10. és 16. között az izraeli Netanyában vesz részt az U20-as korosztály világbajnokságán.

Varga Tamás keretet hirdetett Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Varga Tamás keretet hirdetett  •  Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

A Varga Tamás szövetségi vezetőedző által irányított nemzeti csapat a héten kedden, szerdán és csütörtökön is edzőmeccset játszott a Szőnyi úton az izraeliekkel, és magabiztosan nyerte meg a találkozókat (sorban: 17−6, 18−7, 15−8). A kétszeres olimpiai bajnok szakember az ellenféllel kapcsolatban elmondta, jobb híján esett a választás a magyaroknál szerényebb játékerőt képviselő izraeliekre, ugyanis erősebbet ellenfelet nem talált a válogatott ebben az időszakban és helyzetben.

Varga Tamás szerint éppen azért sem volt egyszerű dolga a világbajnoki keret kijelölésekor, mert a lányokat nem láthatta igazán éles szituációban teljesíteni. A szűkítésnek ettől függetlenül eljött az ideje. A döntés értelmében a magyar kaput Kakas Krisztina és Neszmély Boglárka őrzi majd Netanyában, Kudella Panna és Petik Panna pedig 2019 után másodszor tagja a vébére utazó juniorválogatottnak. Rajtuk kívül Baksa Vanda, Dömsödi Dalma, Peresztegi-Nagy Kinga, Pőcze Panna, Tátrai Szonja, Telek Dorottya és Valentin Kamilla bizonyíthat a legrangosabb tornán, valamint két legfiatalabbként kivívta a csapattagságot az U17-es Eb-n nemrégiben bronzérmet szerzett Aubéli Tekla és Szegedi Panni is.

Baksa Vanda a válogatott igazi erőssége lehet a vébén Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Baksa Vanda a válogatott igazi erőssége lehet a vébén  •  Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Két évvel ezelőtt az akkor Faragó Tamás irányította válogatott a hetedik helyen zárt a portugáliai Funchal városában rendezett vébén. Akkor a magyar lányokat az egész tornáról kiemelkedő, későbbi győztes oroszok ütötték el az elődöntőtől. A gárdának most sem lesz könnyebb dolga, ráadásul a címvédő riválissal már a csoportban összecsapnak. Mellettük a brazilok és az üzbégek tagjai a D jelű négyesnek.

„Ha az számítana, hogy a lányok mennyire akarnak és mennyire egységesek, akkor biztosan megnyernénk a vébét – mondta Varga Tamás a hazai szövetségnek adott rövid interjújában. – Bizakodó vagyok, viszont szakmailag nem tudok reális értékelést adni, amíg nem láttuk a vébén a konkurens csapatok játékát. A sorsolásunk sem leányálom. Az egyik legerősebb ellenféllel vagyunk egy csoportban, ami még jól is elsülhet, de aztán attól függően, hogy első vagy második helyen jutunk tovább, a négy közé kerülésért a spanyol vagy a holland csapattal játszunk. Ezt az utat kaptuk, ezen kell végigmenjünk. Szeretnénk megnyerni a vébét.”

A magyar válogatott az első mérkőzését október 10-én este 20 óra 30 perctől játssza az üzbégek ellen.

A magyar U20-as vb-csapat:
Kapusok: Kakas Krisztina, Neszmély Boglárka
Mezőnyjátékosok: Aubéli Tekla, Baksa Vanda, Dömsödi Dalma, Kudella Panna, Peresztegi-Nagy Kinga, Petik Panna, Pőcze Panna, Szegedi Panna, Tátrai Szonja, Telek Dorottya, Valentin Kamilla
Szakmai stáb:
Biros Péter - szövetségi kapitány; Varga Tamás - szövetségi edző; Lukács Dénes - edző; Béres Gerely - kapusedző; Tóth Andrea - erőnléti edző; dr. Zamodics Márk - doktor; Szakmáry Attila - masszőr
A világbajnokság csoportbeosztása:
A-csoport: Görögország, Szlovákia, Olaszország, Németország
B-csoport: Dél-Afrikai Köztársaság, Franciaország, Hollandia, Spanyolország
C-csoport: Izrael, Argentína, Szerbia, Peru
D-csoport: Brazília, Magyarország, Oroszország, Üzbegisztán
A magyar válogatott mérkőzései:
Október 10., 20:30: Magyarország−Üzbegisztán
Október 11., 16:00: Brazília−Magyarország
Október 12., 12:00: Magyarország−Oroszország

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.