Vízilabda: hétfőn kezdődik leány ifi vb Belgrádban

Vágólapra másolva!
2018.08.26. 19:46
Címkék
„A negyeddöntő lesz a kulcs, de az az egyik legnehezebb műfaj” – állítja Faragó Tamás, az ifjúsági világbajnokságon Argentína ellen kezdő leány magyar válogatott szakmai munkájáért felelős utánpótlás-igazgató. A tréner szerint ígéretes korosztály állt össze, a célkitűzéssel azonban óvatos: egytől nyolcadik helyig bármi lehet a csapatban.

A válogatott bő kerete. Fotó: Madar Dávid/MVLSZ
A válogatott bő kerete. Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A válogatott bő kerete. • Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A válogatott bő kerete. Fotó: Madar Dávid/MVLSZ
A válogatott bő kerete. Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A válogatott bő kerete.  •  Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

K.T. I. – utanpotlassport.huHétfő délután Argentína ellen száll medencébe a magyar leány ifjúsági válogatott Belgrádban, a korosztályos világbajnokság első csoportmeccsén. A mieinkre Kazahsztán, majd a kvartett rangadójaként az Egyesült Államok vár a folytatásban.

Jó a hangulat” – nyilatkozta már a vb helyszínéről Faragó Tamás az utanpotlassport.hu-nak. „Fejben és fizikálisan is rendben vagyunk, a munkát, amit előre el lehetett, azt elvégeztük. De a java csak most jön: egy ilyen torna tele van meglepetésekkel és igazán úgyis a medencében dől el, milyen volt a felkészülés. Két könnyebbnek ígérkező meccsel kezdünk, a csoport rangadója – és talán az egész torna egyik legnagyobb fokmérője – az amerikaiak elleni, harmadik találkozónk lesz” – tekintett előre a montreali olimpiai bajnok, aki elárulta, a röszkei határátkelőnél extra segítséget is kaptak, mikor megtudták, hogy a világbajnokságra tartó pólócsapatról van szó, soron kívül ellenőrizték és engedték át őket.

„Mindez számomra csak azt mutatja, mennyire szeretik ezt a játékot nálunk és a határ túloldalán, Szerbiában is."

A tréner, aki Petőváry Zsolttal együtt készítette fel a csapatot, színvonalas tornára számít. Faragó Tamás elmondta, az ellenfeleket látva úgy érzi, nemcsak Magyarországon, de a világ több pontján is nagyon jó vízilabda-generáció nőtt bele az ifjúsági korosztályba.

„Miközben a férfiaknál akár a felnőtt, akár az utánpótlástornák élmezőnye egyre inkább a balkáni országokra plusz néhány csapatra korlátozódik, addig a női vízilabdázás tényleg a világról szól. Olyan országok foglalkoznak vele egyre komolyabban, mint Amerika vagy Ausztrália, Kanada és Kína, újonnan pedig Brazília is. Ezen a vb-n is ők lehetnek a legfőbb versenytársaink az európai csapatok mellett.”

Faragó Tamás válogatottjatavaly, az Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett.

„Fejben gyorsabb gondolkodást, játékban gyorsabb és hatékonyabb passzokat várok a lányoktól, mint egy éve tették. Hogy ez mire lehet elég? Nem szeretnék konkrét helyezésekről beszélni. Az a minimum, hogy a negyeddöntőig el kell jutni. Az lesz mindennek a kulcsa. Ugyanakkor egy mentálisan nagyon nehéz műfaj. El kell tudni viselni azt a nyomást, hogy ha nyersz, két lépésre kerülsz a döntőtől, akár első is lehetsz, de ha veszítesz, lehet csak nyolcadikként mész haza” – tette hozzá az utánpótlás-igazgató.

Ha Magyarország megnyeri a csoportját, a lebonyolításnak köszönhetően rögvest a negyeddöntőbe kerül és a szerdai, amerikaiak elleni mérkőzést követően pihenhet egy napot. Ha második vagy harmadik helyen végez, akkor már csütörtökön újabb mérkőzés vár válogatottunkra.

Az elődöntőket szombaton, a döntőt és a végső helyosztókat vasárnap játsszák Belgrádban.

Remélhetőleg, Röszke után, saját határaikon is könnyedén lépnek át lányaink.

A VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:MagyariAlda (POLO SC),PápaiBarbara (UVSE)
Mezőnyjátékosok:
ÁrmaiZita (FTC),DömsödiDalma (Szentes),Faragó Berta (BVSC),HusztiVanda (Dunaújváros),KudellaPanna (Szentes),MuzsnayFanni (FTC),PapMónika (UVSE),PeresztegiNagy Kinga (POLO SC),PetőváryLuca (BVSC),RybanskaNatasa (Szentes),UtassyKata (BVSC )

PROGRAM
Augusztus 27., hétfő:Magyarország–Argentína, 16.30
Augusztus 28., kedd:Kazahsztán–Magyarország, 13.00
Augusztus 29., szerda:Magyarország–Egyesült Államok, 10.20

További korosztályos híreinkVÍZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik