Vízilabda: ahány korosztályos világverseny, annyi magyar érem

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.09.26. 19:11
Címkék
A magyar korosztályos vízilabda-válogatottak négy világ-, valamint két Európa-bajnokságon szerepeltek az idén, és mindegyikről éremmel tértek haza.

Mint arról beszámoltunk, vasárnap este a magyar U19-es fiú vízilabda-válogatott 10–7-re legyőzte a görögöket a korosztály podgoricai Európa-bajnokságának bronzmeccsén, így felállhatott a dobogó harmadik fokára.Mint arról beszámoltunk, vasárnap este a magyar U19-es fiú vízilabda-válogatott 10–7-re legyőzte a görögöket a korosztály podgoricai Európa-bajnokságának bronzmeccsén, így felállhatott a dobogó harmadik fokára.

Vigvári Vince az U19-es Eb-bronzérmes válogatott csapatkapitánya volt Podgoricában Forrás: LEN
Vigvári Vince az U19-es Eb-bronzérmes válogatott csapatkapitánya volt Podgoricában Forrás: LEN

Vigvári Vince az U19-es Eb-bronzérmes válogatott csapatkapitánya volt Podgoricában  •  Forrás: LEN

Nyéki Balázs együttese az elődöntőben a későbbi Eb-győztes szerbek ellen vérzett el ötméterespárbajban, és az aranytól való elesés nem titkoltan nagy csalódottságot keltett a magyar fiúkban. Már csak azért is, mert a gárdát egytől egyik kiváló, sokra hivatott fiatalok alkotják, akik már a felnőttek között is több fronton bizonyítottak, és ha a csapat erősségeit szeretnénk felsorolni, az megegyezne a névsorolvasással. Noha, a játékosok ezúttal nem tudták megmutatni, hogyan kell kiharcolni az Eb-elsőséget, sportemberként jelesre vizsgáztak, hiszen a megélt kudarc után fölálltak a padlóról, és megérdemelten akasztották nyakukba a bronzot. Persze, az Eb-harmadik helyet is megsüvegeli a szurkoló és a szakma egyaránt, a „kudarc” kifejezést csak azért használjuk, mert köztudott, hogy a magyar ígéretek minden nagy tornára a trófeáért utaznak, és nehéz őket kiengesztelni egyéb „ajándéktárgyakkal”.

Az U19-es Eb a hatodik, azaz utolsó volt a sorban, amely a korosztályos pólósok idei világversenyeit illeti. Tavaly ámulattal néztük, hogy a hat világesemény mindegyikén a legjobb négyben szerepelt a magyar utánpótlás-válogatott, ám most még ezt a teljesítményt is sikerült felülmúlniuk a tinédzsereknek, és mindannyiszor érmet szereztek. Az U18-as fiúválogatott Belgrádban a szerbek, az U16-os fiú-, valamint a leányválogatott pedig Görögországban szintén a házigazdák elleni döntőben lett világbajnok, nem mellesleg az U18-as lányok ugyancsak Szerbiában vb-bronzot, az U19-esek Netanyában Eb-ezüstöt ünnepelhettek.

A hazaireménységek dominanciáját számos mutató vagy statisztikai adat igazolta a megméretéseken, és azt a tényt is ízlelgethetjük, hogy például a fiúk három világversenyén egyszer sem győzte le senki a magyarokat a rendes játékidőben, vagy hogy az U18-as fiúválogatott ellen egyetlen csapat sem vezetett egy másodpercig sem a vb-n. Joggal bizakodhatunk, hogyezek a játékosok bátran beépíthetőek lesznek a felnőttválogatottba, hiszen a legutóbbi Eb-n is láttuk, hogy Varga Zsolt szövetségi kapitány ezüstérmes csapatában hogyan állta meg helyét az U19-es kontinensviadalon is játszó Molnár Erik, vagy a tavaly még U20 vb-n szereplő Konarik Ákos és Vigvári Vendel.

További korosztályos hírekVÍZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik