B. Z. utanpotlassport.hu 2022.09.26 19:11 Frissítve: 2022.10.01 19:30

Vízilabda: ahány korosztályos világverseny, annyi magyar érem

A magyar korosztályos vízilabda-válogatottak négy világ-, valamint két Európa-bajnokságon szerepeltek az idén, és mindegyikről éremmel tértek haza.

Mint arról beszámoltunk, vasárnap este a magyar U19-es fiú vízilabda-válogatott 10–7-re legyőzte a görögöket a korosztály podgoricai Európa-bajnokságának bronzmeccsén, így felállhatott a dobogó harmadik fokára. 

Vigvári Vince az U19-es Eb-bronzérmes válogatott csapatkapitánya volt Podgoricában Forrás: LEN

Vigvári Vince az U19-es Eb-bronzérmes válogatott csapatkapitánya volt Podgoricában  •  Forrás: LEN

Nyéki Balázs együttese az elődöntőben a későbbi Eb-győztes szerbek ellen vérzett el ötméterespárbajban, és az aranytól való elesés nem titkoltan nagy csalódottságot keltett a magyar fiúkban. Már csak azért is, mert a gárdát egytől egyik kiváló, sokra hivatott fiatalok alkotják, akik már a felnőttek között is több fronton bizonyítottak, és ha a csapat erősségeit szeretnénk felsorolni, az megegyezne a névsorolvasással. Noha, a játékosok ezúttal nem tudták megmutatni, hogyan kell kiharcolni az Eb-elsőséget, sportemberként jelesre vizsgáztak, hiszen a megélt kudarc után fölálltak a padlóról, és megérdemelten akasztották nyakukba a bronzot. Persze, az Eb-harmadik helyet is megsüvegeli a szurkoló és a szakma egyaránt, a „kudarc” kifejezést csak azért használjuk, mert köztudott, hogy a magyar ígéretek minden nagy tornára a trófeáért utaznak, és nehéz őket kiengesztelni egyéb „ajándéktárgyakkal”. 

Az U19-es Eb a hatodik, azaz utolsó volt a sorban, amely a korosztályos pólósok idei világversenyeit illeti. Tavaly ámulattal néztük, hogy a hat világesemény mindegyikén a legjobb négyben szerepelt a magyar utánpótlás-válogatott, ám most még ezt a teljesítményt is sikerült felülmúlniuk a tinédzsereknek, és mindannyiszor érmet szereztek. Az U18-as fiúválogatott Belgrádban a szerbek, az U16-os fiú-, valamint a leányválogatott pedig Görögországban szintén a házigazdák elleni döntőben lett világbajnok, nem mellesleg az U18-as lányok ugyancsak Szerbiában vb-bronzot, az U19-esek Netanyában Eb-ezüstöt ünnepelhettek.  

A hazai reménységek dominanciáját számos mutató vagy statisztikai adat igazolta a megméretéseken, és azt a tényt is ízlelgethetjük, hogy például a fiúk három világversenyén egyszer sem győzte le senki a magyarokat a rendes játékidőben, vagy hogy az U18-as fiúválogatott ellen egyetlen csapat sem vezetett egy másodpercig sem a vb-n. Joggal bizakodhatunk, hogy ezek a játékosok bátran beépíthetőek lesznek a felnőttválogatottba, hiszen a legutóbbi Eb-n is láttuk, hogy Varga Zsolt szövetségi kapitány ezüstérmes csapatában hogyan állta meg helyét az U19-es kontinensviadalon is játszó Molnár Erik, vagy a tavaly még U20 vb-n szereplő Konarik Ákos és Vigvári Vendel. 

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.

2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.