B. Z. utanpotlassport.hu 2021.10.15 17:47 Frissítve: 2021.10.15 17:50

Vízilabda: a vb-bronzéremért játszhat a női juniorválogatott

A magyar női junior vízilabda-válogatott 13–8-as vereséget szenvedett a görögöktől az izraeli U20-as világbajnokság elődöntőjében, így szombaton a bronzéremért ugorhat vízbe.

Miután a magyar női junior vízilabda-válogatott 13–12-re győzte le az izraeli U20-as világbajnokság negyeddöntőjében a hollandokat, pénteken a görögökkel mérkőzött meg a döntőbe jutásért.

Kikapott a görögöktől, vb-bronzért játszhat a női juniorválogatott Forrás: FINA

Kikapott a görögöktől, vb-bronzért játszhat a női juniorválogatott  •  Forrás: FINA

A görögök, akik számára a szerbeken keresztül könnyű út vezetett a négy közé, egy ötméteresnek és egy átlövésnek köszönhetően korán kétgólos előnybe kerültek, majd három perc elteltével Neszmély Boglárka is bemutatta az első, fontos védését. Bár a másik oldalon eleinte akadozott Varga Tamás együttesének a támadójátéka, a gólcsendet a csapatkapitány, Peresztegi-Nagy Kinga bombája törte meg, majd Dömsödi Dalma kiharcolt büntetőjét Baksa Vanda vágta a kapuba. Válaszként a görögök ziccerig kijátszott akció végén szereztek gólt, ráadásul a negyed utolsó tíz másodpercében is betaláltak (2–4).

A második játékrész küzdelmesen, na, meg Dömsödi pazar csavargóljának hála, látványosan kezdődött. A kétgólos görög előny azonban hamar visszaállt, sőt, ötméteres után három lett belőle. Neszmély védései kellettek, hogy a különbség ne nőjön, a görög kapu előtt viszont kimaradtak a magyar helyzetek. A negyed megint görög góllal ért véget, így a magyar lányoknak azt a bravúrt kellett volna végrehajtaniuk, mint a hollandok ellen: négygólos hátrányból visszajönni (3–7).

A második félidőben fél perc elteltével már öt volt közte, mert a görögök ejtése a kapuban landolt, a másik oldalon pedig a kapufáról kifelé pattant a labda. A hitet Baksa remek bejátszása után Dömsödi centergólja adta vissza a magyar együttesnek, és Peresztegi-Nagy találata éltette az időkérést követően. A görögök azonban megint lőttek kettőt (az elsőt büntetőből), a játékidő pedig fogyott. A magyar csapat is próbálkozhatott ötméteresből, hiszen gyorsan hármat is lőhetett. Az elsőt Peresztegi-Nagy váltotta gólra, a másodikat Baksa a kapufára lőtte, de ahogyan kipattanót megszerezte, szabálytalankodtak vele. Szegedi Panni vágta be az újabb büntetőt. A negyedet azonban bosszantó görög kísérlet zárta: az utolsó másodpercben távoli ejtés kötött ki a magyar kapuban (7–11).

A negyedik nyolc perc Pőcze Panna hatalmas góljával és a becserélt kapus, Kakas Krisztina bravúrjával indult.  Az agresszív magyar védekezés hatásosnak bizonyult, viszont a támadásban több pontatlanság is becsúszott. Másfél perccel az utolsó dudaszó előtt a görögök is betaláltak, ezzel eldöntve a meccs sorsát. Bár már nem osztott, nem szorzott a hellénnek még megúszásból lőttek egyet, így 13–8-ra nyerték meg az elődöntőt. A szombati bronzmérkőzésen a magyar válogatott az olasz–spanyol összecsapás vesztesével találkozik.

NŐI U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, NETANYA
Elődöntő
Magyarország−Görögország 8−13 (2−4, 1−3, 4−4, 1−2)
Gólszerzők: Peresztegi-Nagy 3, Dömsödi 2, Szegedi, Baksa, Pőcze
A magyar U20-as vb-csapat:

Kapusok: Kakas Krisztina, Neszmély Boglárka
Mezőnyjátékosok: Aubéli Tekla, Baksa Vanda, Dömsödi Dalma, Kudella Panna, Peresztegi-Nagy Kinga, Petik Panna, Pőcze Panna, Szegedi Panna, Tátrai Szonja, Telek Dorottya, Valentin Kamilla
Szakmai stáb:
Biros Péter – szövetségi kapitány; Varga Tamás – szövetségi edző; Lukács Dénes – edző; Béres Gerely – kapusedző; Tóth Andrea – erőnléti edző; dr. Zamodics Márk – doktor; Szakmáry Attila – masszőr
A magyar válogatott mérkőzései:
Október 10., 19:30: Magyarország−Üzbegisztán 22−1
Október 11., 15:00: Brazília−Magyarország 5–13
Október 12., 11:00: Magyarország−Oroszország 10–16
Október 13., 18:00: Magyarország−Argentína 19−2
Október 14., 16:30: Magyarország−Hollandia 13−12

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.