Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.05.25 17:22 Frissítve: 2020.05.30 15:03

Vívás: újra edzésben a kadét Európa-bajnok Szemes Gergő

A tőrvívásban február végén kadét Európa-bajnoki címet szerző, 17 éves Szemes Gergővel beszélgettünk az edzések újraindulásának mikéntjéről és az állapotáról.

Legutóbb március végén kerestük meg a tőrvívásban egy hónappal azelőtt kadét Európa-bajnoki címet szerző Szemes Gergőt − a koronavírus-járvány miatt a közeljövő összes utánpótlás-világeseményének eltörlése, -halasztása miatt. A 17 éves versenyző akkor meglehetősen optimistán állt az újrakezdéshez:

Szemes Gergő (balról) a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon Forrás: EFC

Szemes Gergő (balról) a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon  •  Forrás: EFC

„Egyelőre jól bírom a bezártságot, az online oktatás különösen tetszik, bár kicsit furcsa, hogy senkivel nem találkozom. Bízom abban, hogy három hét alatt elmúlik a vészhelyzet, azután gőzerővel készülök az elmaradt vb-re, amelyet a − tervek szerint − június végéig pótolnak.”

Tulajdonképpen nem lőtt nagyon mellé: a kormány kijárási tilalmát enyhítő intézkedései hivatalosan május 4-től léptek életbe − edzéseket és nézők nélküli sportrendezvényeket ekkortól lehet tartani. Az ifjú klubjában, a Ferencvárosban mégsem indulhatott egyből újra a munka: Gergő múlt hétfőn lépett először pástra.

„Felsorakoztak a kérdőjelek a május eleji rendeleteket követően . Eleinte úgy volt, hogy a korosztályos válogatottakkal − tízfős csoportokban − készülhetünk, ez azonban e hónap legvégéig várat magára. Az FTC-ben sem kezdhettünk el rögtön dolgozni, végül ott nyitottak meg előbb a kapuk. Egyébként pozitívan csalódtam magamban: sokkal jobban bírtam az erőnléti edzéseket, mint ahogyan azt vártam. Igaz, a hét végére olyan izomlázam lett, hogy megmozdulni sem bírtam... Ami a vívást illeti: egyszer volt rá lehetőségem, a lábaim nehezen vették fel a ritmust, de egy-két hét múlva ez biztosan rendben lesz” − meséli a fiatal.

Szemes a nyitóhéten négyszer utazott a fővárosba, a folytatásban viszont ezt a számot háromra redukálja:

„Kunszentmiklóson élek, alapesteben három órám megy el az ingázással. Mivel a távoktatás jelenleg is zajlik, jó minőségű internetre van szükségem, a vonaton pedig gyakran megszakad a kapcsolat. Emiatt találtuk ki, hogy a suli végéig elég hetente háromszor járnom − persze a fizikai edzést közben folytatom itthon. Nem tudom elképzelni, hogy ezen a nyáron rendeznek versenyt. Hogy őszinte legyek: nem is nagyon szeretném, mert júliusban olyan vívóruhában küzdeni, mintha kezeslábas lenne rajtam − hihetetlenül meleg. Az áprilisban elhalasztott, Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságot viszont remélem, ősszel bepótolják!”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.