Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.05.25 17:22 Frissítve: 2020.05.30 15:03

Vívás: újra edzésben a kadét Európa-bajnok Szemes Gergő

A tőrvívásban február végén kadét Európa-bajnoki címet szerző, 17 éves Szemes Gergővel beszélgettünk az edzések újraindulásának mikéntjéről és az állapotáról.

Legutóbb március végén kerestük meg a tőrvívásban egy hónappal azelőtt kadét Európa-bajnoki címet szerző Szemes Gergőt − a koronavírus-járvány miatt a közeljövő összes utánpótlás-világeseményének eltörlése, -halasztása miatt. A 17 éves versenyző akkor meglehetősen optimistán állt az újrakezdéshez:

Szemes Gergő (balról) a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon Forrás: EFC

Szemes Gergő (balról) a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon  •  Forrás: EFC

„Egyelőre jól bírom a bezártságot, az online oktatás különösen tetszik, bár kicsit furcsa, hogy senkivel nem találkozom. Bízom abban, hogy három hét alatt elmúlik a vészhelyzet, azután gőzerővel készülök az elmaradt vb-re, amelyet a − tervek szerint − június végéig pótolnak.”

Tulajdonképpen nem lőtt nagyon mellé: a kormány kijárási tilalmát enyhítő intézkedései hivatalosan május 4-től léptek életbe − edzéseket és nézők nélküli sportrendezvényeket ekkortól lehet tartani. Az ifjú klubjában, a Ferencvárosban mégsem indulhatott egyből újra a munka: Gergő múlt hétfőn lépett először pástra.

„Felsorakoztak a kérdőjelek a május eleji rendeleteket követően . Eleinte úgy volt, hogy a korosztályos válogatottakkal − tízfős csoportokban − készülhetünk, ez azonban e hónap legvégéig várat magára. Az FTC-ben sem kezdhettünk el rögtön dolgozni, végül ott nyitottak meg előbb a kapuk. Egyébként pozitívan csalódtam magamban: sokkal jobban bírtam az erőnléti edzéseket, mint ahogyan azt vártam. Igaz, a hét végére olyan izomlázam lett, hogy megmozdulni sem bírtam... Ami a vívást illeti: egyszer volt rá lehetőségem, a lábaim nehezen vették fel a ritmust, de egy-két hét múlva ez biztosan rendben lesz” − meséli a fiatal.

Szemes a nyitóhéten négyszer utazott a fővárosba, a folytatásban viszont ezt a számot háromra redukálja:

„Kunszentmiklóson élek, alapesteben három órám megy el az ingázással. Mivel a távoktatás jelenleg is zajlik, jó minőségű internetre van szükségem, a vonaton pedig gyakran megszakad a kapcsolat. Emiatt találtuk ki, hogy a suli végéig elég hetente háromszor járnom − persze a fizikai edzést közben folytatom itthon. Nem tudom elképzelni, hogy ezen a nyáron rendeznek versenyt. Hogy őszinte legyek: nem is nagyon szeretném, mert júliusban olyan vívóruhában küzdeni, mintha kezeslábas lenne rajtam − hihetetlenül meleg. Az áprilisban elhalasztott, Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságot viszont remélem, ősszel bepótolják!”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.

2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.