K. B. utanpotlassport.hu 2021.01.19 08:48 Frissítve: 2021.01.19 08:51

Vívás: Somody Soma az utánpótlás-vb hangulatába is belekóstolna

Az MTK Budapest 16 éves párbajtőrvívójával, Somody Somával beszélgettünk a rendhagyó évadban tapasztaltakról; bízik az utánpótlás-világversenyek rendezésében, és reméli, a legalább negyeddöntőig juthat az Európa-bajnokságon.

Jól szerepel az ősszel rajtolt évadban az MTK Budapest 16 éves párbajtőrvívója, Somody Soma: a korosztálya eddigi öt válogatóversenyéből kettőt megnyert, egyszer pedig ezüstérmes lett, így magabiztosan vezeti a hazai kadétranglistát. Érdekesség, hogy eközben a juniorok mezőnyében nem teljesít meggyőzően: öt Magyar-kupa-fordulón csupán kétszer menetelt a nyolcaddöntőig.

Somody Soma magabiztosan vezeti a kadétranglistát Forrás: MTK Budapest

Somody Soma magabiztosan vezeti a kadétranglistát  •  Forrás: MTK Budapest

„Általában az U20-asok között is szoros asszókat vívok. Keszthelyi Zsombor, Kovács Gergely, Nagy Marcell és Osman-Touson Maruán kiemelkedik, de ha őket elkerülöm, bárki mellett labdába rúghatok. Pozitív, hogy általában ellenük is kiélezett asszókat szoktam vívni, és ebből sokat meríthetek. A tizenkettedik helyen állok a ranglistán, azaz még épp utazhatnék a junior-világkupaversenyekre, amelyekről azonban egyelőre nincs információnk. A Magyar-kupa-sorozatot a kilátástalanság miatt meghosszabbították, így még egy viadalon pástra kell lépnünk. Nagyon hiányoznak már a nemzetközi versenyek, azokon általában új impulzusok érnek minket, ráadásul azt is felmérhetjük, milyen erős ellenfelekkel kell szembenéznünk a világ- és az Európa-bajnokságon. Esetemben ez most különösen fontos lenne, hiszen a tavalyi riválisaim közül a legtöbben már a juniorok eseményén bizonyítanak” − magyarázza Somody Soma.

A tavalyi, poreci Európa-bajnokság nem úgy jött össze neki egyéniben, ahogyan azt szerette volna, egészen elképesztő vereséget szenvedett ugyanis a 64 között: a bolgár Rahim Rasajda 8:1-re elhúzott, onnan állt fel a magyar, és fordított 13:9-re. A végét ugyanakkor elkapkodta, a bolgár átvette az irányítást, és a csatát is behúzta 14:13-ra.

„Érdekes asszó volt, de nem rágódtam rajta sokáig; a csapatversenyre koncentráltam, amelyen aztán bronzérmet nyertünk a srácokkal, és ez kárpótolt. Nagyon úgy fest, hogy az idén biztos a helyem a válogatottban, és szeretnék egyéniben legalább a nyolc közé jutni. Nehéz megítélni, milyen erőt képviselhetünk csapatban, szerintem valamelyest gyengébbek leszünk, mint tavaly. Ha minden igaz, a nemzetközi szövetség törekszik a világversenyek megrendezésére; az Eb-nek Szerbia, míg a vébének Egyiptom adhatna otthont. Soha nem szerepeltem még világbajnokságon, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok, milyen lehet azon is képviselni a magyar színeket.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.02.17 17:50:20

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Két korosztályos futballválogatottunk is felkészülési mérkőzést játszott szerdán: az U19-esek ikszeltek Horvátország ellen, az U17-esek vereséget szenvedtek a románoktól.

2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.