Vívás: Pusztai Liza nélkül is éremesélyes magyar fiatalok

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.31. 16:45
Címkék
Annak ellenére is esélyes egyéniben és csapatban is a junior és kadét leány kardvívó-válogatott a poreci korosztályos Európa-bajnokságon, hogy a felnőtt-világranglista tizenkettedik, még mindig csak 18 éves Pusztai Liza nem vesz részt a viadalon. A vezetőedzővel, Gulácsi Ferenccel beszélgettünk a várakozásairól.

Három hét múlva kezdődikPorecben a junior és kadét vívók Európa-bajnoksága, amelyen kiemelkedő erőt képviselhet a leány kardválogatott. A Gulácsi Ferenc irányította egységben olyan kiválóságok is szerepelnek, mint például a már felnőttegyüttest is megjárt, junior-világbajnok Battai Sugár Katinka vagy az idén remeklő kadétvilágbajnok Szűcs Luca. A keret már csak a kisebbek között változhat:Gulácsi Ferenc irányította egységben olyan kiválóságok is szerepelnek, mint például a már felnőttegyüttest is megjárt, junior-világbajnok Battai Sugár Katinka vagy az idén remeklő kadétvilágbajnok Szűcs Luca. A keret már csak a kisebbek között változhat:

Pusztai Liza nem lesz ott a poreci junior Európa-bajnokságon
Pusztai Liza nem lesz ott a poreci junior Európa-bajnokságon

Pusztai Liza nem lesz ott a poreci junior Európa-bajnokságon

„Sugár, Keszei Kíra és Pápai Zoé helye szinte biztos, a negyedik Fenyősi Zitát viszont megelőzheti még Kovács Zsanett. Jövő hét végén lesz Budapesten a junior országos bajnokság, mindahányan részt vesznek rajta. Ez lesz az utolsó olyan erőpróba, amelyen pontokat gyűjthetnek. Habár a juniorcsapatba Nagy Valentina − a pontjai alapján− is bekerülhetne, nagyon úgy fest, hogy ő feladta ezt az évet. Korábbi edzőjével, Ravasz Etelével nézeteltérése volt, emiatt véget ért a közös munka. Valentina jelenleg nem talált új mestert, ha jól tudom, nem is edz. Nehéz időszakon megy keresztül, amelyen mihamarabb túl kell lendülnie”− meséli Gulácsi.

A szakember szerint a kadétok akár két medált is nyerhetnek Porecben:

„Nem lehet biztosan azt mondani Sugárra, hogy ő a legjobb kadét leány kardvívó Európában, de azt igen, hogy a top háromban van. Bárkit legyőzhet, akár az aranyig is elmenetelhet, de sokan lesznek, akik meg szeretnék állítani, és rengeteg múlik azon, milyen formában van a verseny napján. Évek óta bizonyít, a nagyokkaljó eséllyel akár a tokiói olimpián is ott lehet, amennyiben kvalifkálja magát az együttes. Neki mindenesetre most a korosztályos megméretésekre kell koncentrálnia, érmet remélek tőle. Ami a csapatot illeit: tisztesen helytállna, ha az elődöntőig jutna, onnan pedig már csak egy lépés a dobogó. Rengeteg múlik a sorsoláson. Az oroszokat jó lenne elkerülni. Róluk tudjuk, hogy erősebbek nálunk, de persze ez nem azt jelenti, hogy legyőzhetetlenek. A francia, az olasz és a lengyel egység is veszélyes lehet, de velük szemben mi vagyunk az esélyesek.”

Szűcs Luca első éves juniorként egy arany- és két ezüstérmet, valamint hatodik helyet szerzett a a korosztályos világkupasorozatban− négy versenyből. A csapat ráadásul a legutóbbi, segoviai erőpróbát megnyerte, tehát ebben a kategóriában is optimisták lehetnek a magyarok.

„Az U23-as Magyar-kupa-fordulón már kicsit fáradtnak láttam Lucát, nem lehetünk biztosak abban, hogy odaér a dobogóra Porecben. Nem kérdés, nagy potenciál rejlik benne, ám első ízben azt mondanám, a negyeddöntőbe jutás az elvárható vele szemben. Sugár és Luca vitte a csapatot a hátán Segoviában, ahol hatalmas hullámvölgyek voltak, rengeteg izgalommal. Azt hiszem, ha ugyanilyen szinten teljesítenek a lányok, úgy könnyen odaérhetnek a négy közé. Nem szabad elfelejteni, hogy a felnőtt-világranglista tizenkettedik Pusztai Liza nem lesz ott az Eb-n. Ez olyan, mintha Lionel Messi nélkül játszana a Barcelona...”

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik