Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.01.31 16:45 Frissítve: 2020.02.04 13:58

Vívás: Pusztai Liza nélkül is éremesélyes magyar fiatalok

Annak ellenére is esélyes egyéniben és csapatban is a junior és kadét leány kardvívó-válogatott a poreci korosztályos Európa-bajnokságon, hogy a felnőtt-világranglista tizenkettedik, még mindig csak 18 éves Pusztai Liza nem vesz részt a viadalon. A vezetőedzővel, Gulácsi Ferenccel beszélgettünk a várakozásairól.

Három hét múlva kezdődik Porecben a junior és kadét vívók Európa-bajnoksága, amelyen kiemelkedő erőt képviselhet a leány kardválogatott. A Gulácsi Ferenc irányította egységben olyan kiválóságok is szerepelnek, mint például a már felnőttegyüttest is megjárt, junior-világbajnok Battai Sugár Katinka vagy az idén remeklő kadétvilágbajnok Szűcs Luca. A keret már csak a kisebbek között változhat:

Pusztai Liza nem lesz ott a poreci junior Európa-bajnokságon

Pusztai Liza nem lesz ott a poreci junior Európa-bajnokságon

„Sugár, Keszei Kíra és Pápai Zoé helye szinte biztos, a negyedik Fenyősi Zitát viszont megelőzheti még Kovács Zsanett. Jövő hét végén lesz Budapesten a junior országos bajnokság, mindahányan részt vesznek rajta. Ez lesz az utolsó olyan erőpróba, amelyen pontokat gyűjthetnek. Habár a juniorcsapatba Nagy Valentina − a pontjai alapján − is bekerülhetne, nagyon úgy fest, hogy ő feladta ezt az évet. Korábbi edzőjével, Ravasz Etelével nézeteltérése volt, emiatt véget ért a közös munka. Valentina jelenleg nem talált új mestert, ha jól tudom, nem is edz. Nehéz időszakon megy keresztül, amelyen mihamarabb túl kell lendülnie” − meséli Gulácsi.

A szakember szerint a kadétok akár két medált is nyerhetnek Porecben:

„Nem lehet biztosan azt mondani Sugárra, hogy ő a legjobb kadét leány kardvívó Európában, de azt igen, hogy a top háromban van. Bárkit legyőzhet, akár az aranyig is elmenetelhet, de sokan lesznek, akik meg szeretnék állítani, és rengeteg múlik azon, milyen formában van a verseny napján. Évek óta bizonyít, a nagyokkal jó eséllyel akár a tokiói olimpián is ott lehet, amennyiben kvalifkálja magát az együttes. Neki mindenesetre most a korosztályos megméretésekre kell koncentrálnia, érmet remélek tőle. Ami a csapatot illeit: tisztesen helytállna, ha az elődöntőig jutna, onnan pedig már csak egy lépés a dobogó. Rengeteg múlik a sorsoláson. Az oroszokat jó lenne elkerülni. Róluk tudjuk, hogy erősebbek nálunk, de persze ez nem azt jelenti, hogy legyőzhetetlenek. A francia, az olasz és a lengyel egység is veszélyes lehet, de velük szemben mi vagyunk az esélyesek.”

Szűcs Luca első éves juniorként egy arany- és két ezüstérmet, valamint hatodik helyet szerzett a a korosztályos világkupasorozatban − négy versenyből. A csapat ráadásul a legutóbbi, segoviai erőpróbát megnyerte, tehát ebben a kategóriában is optimisták lehetnek a magyarok.

„Az U23-as Magyar-kupa-fordulón már kicsit fáradtnak láttam Lucát, nem lehetünk biztosak abban, hogy odaér a dobogóra Porecben. Nem kérdés, nagy potenciál rejlik benne, ám első ízben azt mondanám, a negyeddöntőbe jutás az elvárható vele szemben. Sugár és Luca vitte a csapatot a hátán Segoviában, ahol hatalmas hullámvölgyek voltak, rengeteg izgalommal. Azt hiszem, ha ugyanilyen szinten teljesítenek a lányok, úgy könnyen odaérhetnek a négy közé. Nem szabad elfelejteni, hogy a felnőtt-világranglista tizenkettedik Pusztai Liza nem lesz ott az Eb-n. Ez olyan, mintha Lionel Messi nélkül játszana a Barcelona ...”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.