Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.01.31 16:45 Frissítve: 2020.02.04 13:58

Vívás: Pusztai Liza nélkül is éremesélyes magyar fiatalok

Annak ellenére is esélyes egyéniben és csapatban is a junior és kadét leány kardvívó-válogatott a poreci korosztályos Európa-bajnokságon, hogy a felnőtt-világranglista tizenkettedik, még mindig csak 18 éves Pusztai Liza nem vesz részt a viadalon. A vezetőedzővel, Gulácsi Ferenccel beszélgettünk a várakozásairól.

Három hét múlva kezdődik Porecben a junior és kadét vívók Európa-bajnoksága, amelyen kiemelkedő erőt képviselhet a leány kardválogatott. A Gulácsi Ferenc irányította egységben olyan kiválóságok is szerepelnek, mint például a már felnőttegyüttest is megjárt, junior-világbajnok Battai Sugár Katinka vagy az idén remeklő kadétvilágbajnok Szűcs Luca. A keret már csak a kisebbek között változhat:

Pusztai Liza nem lesz ott a poreci junior Európa-bajnokságon

Pusztai Liza nem lesz ott a poreci junior Európa-bajnokságon

„Sugár, Keszei Kíra és Pápai Zoé helye szinte biztos, a negyedik Fenyősi Zitát viszont megelőzheti még Kovács Zsanett. Jövő hét végén lesz Budapesten a junior országos bajnokság, mindahányan részt vesznek rajta. Ez lesz az utolsó olyan erőpróba, amelyen pontokat gyűjthetnek. Habár a juniorcsapatba Nagy Valentina − a pontjai alapján − is bekerülhetne, nagyon úgy fest, hogy ő feladta ezt az évet. Korábbi edzőjével, Ravasz Etelével nézeteltérése volt, emiatt véget ért a közös munka. Valentina jelenleg nem talált új mestert, ha jól tudom, nem is edz. Nehéz időszakon megy keresztül, amelyen mihamarabb túl kell lendülnie” − meséli Gulácsi.

A szakember szerint a kadétok akár két medált is nyerhetnek Porecben:

„Nem lehet biztosan azt mondani Sugárra, hogy ő a legjobb kadét leány kardvívó Európában, de azt igen, hogy a top háromban van. Bárkit legyőzhet, akár az aranyig is elmenetelhet, de sokan lesznek, akik meg szeretnék állítani, és rengeteg múlik azon, milyen formában van a verseny napján. Évek óta bizonyít, a nagyokkal jó eséllyel akár a tokiói olimpián is ott lehet, amennyiben kvalifkálja magát az együttes. Neki mindenesetre most a korosztályos megméretésekre kell koncentrálnia, érmet remélek tőle. Ami a csapatot illeit: tisztesen helytállna, ha az elődöntőig jutna, onnan pedig már csak egy lépés a dobogó. Rengeteg múlik a sorsoláson. Az oroszokat jó lenne elkerülni. Róluk tudjuk, hogy erősebbek nálunk, de persze ez nem azt jelenti, hogy legyőzhetetlenek. A francia, az olasz és a lengyel egység is veszélyes lehet, de velük szemben mi vagyunk az esélyesek.”

Szűcs Luca első éves juniorként egy arany- és két ezüstérmet, valamint hatodik helyet szerzett a a korosztályos világkupasorozatban − négy versenyből. A csapat ráadásul a legutóbbi, segoviai erőpróbát megnyerte, tehát ebben a kategóriában is optimisták lehetnek a magyarok.

„Az U23-as Magyar-kupa-fordulón már kicsit fáradtnak láttam Lucát, nem lehetünk biztosak abban, hogy odaér a dobogóra Porecben. Nem kérdés, nagy potenciál rejlik benne, ám első ízben azt mondanám, a negyeddöntőbe jutás az elvárható vele szemben. Sugár és Luca vitte a csapatot a hátán Segoviában, ahol hatalmas hullámvölgyek voltak, rengeteg izgalommal. Azt hiszem, ha ugyanilyen szinten teljesítenek a lányok, úgy könnyen odaérhetnek a négy közé. Nem szabad elfelejteni, hogy a felnőtt-világranglista tizenkettedik Pusztai Liza nem lesz ott az Eb-n. Ez olyan, mintha Lionel Messi nélkül játszana a Barcelona ...”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.

2021.03.07 14:32:01

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.