Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.01.03 17:55 Frissítve: 2020.01.08 09:15

Vívás: 40 magyar indul a budapesti kard junior vk-n

A junior kardvívók világkupasorozata a budapesti állomásához érkezett; szombaton negyven magyarnak szurkolhatunk a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. A junior fiú kardválogatott mesterével, Navarrete Józseffel beszélgettünk az esélyekről, persze az is szóba került, mekkora presztízse van a budapesti megméretésnek, milyen erős mezőnnyel kell szembenézniük a hazaiaknak.

Szocsi és Sosnowiec után Budapestre érkezik szombaton a junior kardvívók világkupaversenye, amelyet a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendeznek.

Szűcs Luca (balra) is pástra lép a budapesti junior kard-világkupaversenyen Forrás: hunfencing.hu

Szűcs Luca (balra) is pástra lép a budapesti junior kard-világkupaversenyen  •  Forrás: hunfencing.hu

„Az egyik, ha nem a legerősebb viadal a magyar. Gyakorlatilag mindenki itt lesz, aki számít; a fiúk között huszonkilenc ország százötvennégy sportolója, a lányok mezőnyében huszonöt ország százötven versenyzője méri össze a tudását. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy szeretnek ide utazni a küldöttségek, hiszen rendre magas színvonalú a viadal” − mondja a junior fiúválogatott vezetőedzője, a csapatban kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes Navarrete József.

Oroszországban és Lengyelországban egyaránt a dobogó második fokáig küzdötte magát a BVSC-Zugló fiatalja, a kadétvilágbajnok Szűcs Luca. Teljesítményével elsőévesként, fél szezon alatt a korosztályos világranglista kilencedik helyéig repítette magát. Szocsiban a hazai pást előnyét élvező Alina Kljucsnyikova állította meg őt; az orosz itt lesz a fővárosban, Luca akár vissza is vághat neki.

„A poreci Európa-bajnokságot még két vk-verseny előzi meg, ezeken legalább a negyeddöntőig szeretnék menetelni. Ami pedig a kontinensviadalt illeti: ugyanez a cél egyéniben, csapatban viszont meg sem szeretnénk állni a dobogóig!” − mondta honlapunknak korábban a sportoló.

Annyi bizonyos, hogy a magyar hölgyekkel nagyon komolyan kell számolni Budapesten is, és nem csupán Luca miatt. Az erőpróbán résztvevő húsz lány közül többen is szereztek már érmet korosztályos Európa- és, vagy világbajnokságon. Ilyen például Battai Sugár is, aki a legutóbbi két felnőtt-világkupaversenyen (Orléans-ban és Salt Lake Cityben) a tokiói olimpiai kvótáért küzdő alakulat tagja volt.

A fiúk sem panaszkodhatnak; Szocsiban Nagy Kristóf hatodik, Baaken Mátyás hetedik, Sosnowiecben pedig az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztián harmadik lett. Krisztián vezeti egyébként a junior magyar ranglistát, a korosztályos világranglistán pedig a tizenegyedik helyet foglalja el.

„Erős, jó generáció − így Navarrete. − Nem szabad elfelejtenünk, hogy két évvel ezelőtt, a plovdivi kadét Európa-bajnokságon mindenkit maguk mögé utasítottak csapatban. A maximumot lehet várni tőlük Budapesten. Azért merem ezt ilyen bátran kijelenteni, mert vészesen közeleg a kontienstorna, és nagyon közel állnak egymáshoz a ranglistán; hét srác küzd a csapatba kerülésért. Emellett a hazai pálya is motiválja őket, mind a húszan bizonyítani akarnak, a lehető legtöbbet szeretnék kihozni magukból.” 

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.

2021.03.07 14:32:01

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.