Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.01.03 17:55 Frissítve: 2020.01.08 09:15

Vívás: 40 magyar indul a budapesti kard junior vk-n

A junior kardvívók világkupasorozata a budapesti állomásához érkezett; szombaton negyven magyarnak szurkolhatunk a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. A junior fiú kardválogatott mesterével, Navarrete Józseffel beszélgettünk az esélyekről, persze az is szóba került, mekkora presztízse van a budapesti megméretésnek, milyen erős mezőnnyel kell szembenézniük a hazaiaknak.

Szocsi és Sosnowiec után Budapestre érkezik szombaton a junior kardvívók világkupaversenye, amelyet a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendeznek.

Szűcs Luca (balra) is pástra lép a budapesti junior kard-világkupaversenyen Forrás: hunfencing.hu

Szűcs Luca (balra) is pástra lép a budapesti junior kard-világkupaversenyen  •  Forrás: hunfencing.hu

„Az egyik, ha nem a legerősebb viadal a magyar. Gyakorlatilag mindenki itt lesz, aki számít; a fiúk között huszonkilenc ország százötvennégy sportolója, a lányok mezőnyében huszonöt ország százötven versenyzője méri össze a tudását. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy szeretnek ide utazni a küldöttségek, hiszen rendre magas színvonalú a viadal” − mondja a junior fiúválogatott vezetőedzője, a csapatban kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes Navarrete József.

Oroszországban és Lengyelországban egyaránt a dobogó második fokáig küzdötte magát a BVSC-Zugló fiatalja, a kadétvilágbajnok Szűcs Luca. Teljesítményével elsőévesként, fél szezon alatt a korosztályos világranglista kilencedik helyéig repítette magát. Szocsiban a hazai pást előnyét élvező Alina Kljucsnyikova állította meg őt; az orosz itt lesz a fővárosban, Luca akár vissza is vághat neki.

„A poreci Európa-bajnokságot még két vk-verseny előzi meg, ezeken legalább a negyeddöntőig szeretnék menetelni. Ami pedig a kontinensviadalt illeti: ugyanez a cél egyéniben, csapatban viszont meg sem szeretnénk állni a dobogóig!” − mondta honlapunknak korábban a sportoló.

Annyi bizonyos, hogy a magyar hölgyekkel nagyon komolyan kell számolni Budapesten is, és nem csupán Luca miatt. Az erőpróbán résztvevő húsz lány közül többen is szereztek már érmet korosztályos Európa- és, vagy világbajnokságon. Ilyen például Battai Sugár is, aki a legutóbbi két felnőtt-világkupaversenyen (Orléans-ban és Salt Lake Cityben) a tokiói olimpiai kvótáért küzdő alakulat tagja volt.

A fiúk sem panaszkodhatnak; Szocsiban Nagy Kristóf hatodik, Baaken Mátyás hetedik, Sosnowiecben pedig az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztián harmadik lett. Krisztián vezeti egyébként a junior magyar ranglistát, a korosztályos világranglistán pedig a tizenegyedik helyet foglalja el.

„Erős, jó generáció − így Navarrete. − Nem szabad elfelejtenünk, hogy két évvel ezelőtt, a plovdivi kadét Európa-bajnokságon mindenkit maguk mögé utasítottak csapatban. A maximumot lehet várni tőlük Budapesten. Azért merem ezt ilyen bátran kijelenteni, mert vészesen közeleg a kontienstorna, és nagyon közel állnak egymáshoz a ranglistán; hét srác küzd a csapatba kerülésért. Emellett a hazai pálya is motiválja őket, mind a húszan bizonyítani akarnak, a lehető legtöbbet szeretnék kihozni magukból.” 

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.