Vívás: nagy a versengés a junior kardozók között

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.10.20. 13:57
Címkék
Navarrete Józseffel, a junior fiú kardvívó-válogatott vezetőedzőjével beszélgettünk a törölt utánpótlás-világbajnokságról, az első két válogatóverseny eseményeiről, valamint a folytatás tervezett mikéntjéről.

A koronavírus-járvány miatt törölték a vívók Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságát, amely a junior fiú kardválogatottnak különösen nem jött jól, hiszen a Navarrete József vezette együttes(Baaken Mátyás, Nagy Kristóf, Noseda Szabolcs, Rabb Krisztián) a március eleji, poreci korosztályos Európa-bajnokság első helyezettjeként utazhatott volna oda. Navarrete József vezette együttes(Baaken Mátyás, Nagy Kristóf, Noseda Szabolcs, Rabb Krisztián) a március eleji, poreci korosztályos Európa-bajnokság első helyezettjeként utazhatott volna oda.

A junior kardvívók közül nyolcan táboroztak Szilvásváradon
A junior kardvívók közül nyolcan táboroztak Szilvásváradon

A junior kardvívók közül nyolcan táboroztak Szilvásváradon

„Egyértelmű, mindenki csalódott volt, hiszen az Eb-győzelem után kíváncsiak voltunk arra, mire lehetünk képesek a vb-n. Pozitív, hogy aranyérmescsapat összes tagja junior maradt, így jövőre még ütőképesebb egységet alkothatnak. Ezek a srácok már a kadétok között is kétszer nyerték meg a kontinensviadalt, remek generációról van szó tehát, amely akár az Egyesült Államokban is győzhetett volna. A járvány okozta leállást követően, júniusban nyolc sráccal közös összetartást szerveztünk Szilvásváradon; a program kiválóan sikerült, remek négy napot zártunk együtt” – nyilatkozza honlapunknak Navarrete József.

A versenyszezon ősszel rajtolt idehaza, és eddig két válogatóviadalt tudhatnak már maguk mögött a srácok: az elsőn az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztián aratott diadalt, míg a másodikon Nagy Kristófé lett a siker.

„Szerencsések vagyunk: nyolc-kilenc olyan srác van ebben a mezőnyben, akik közül bárkiből lehet válogatott. Az Eb után kisebb-nagyobb kihagyások voltak, de teljesen nem álltak le a fiúk, így az erőnléti állapotuk nem romlott. Mindenki kíváncsi volt arra, miként tér vissza több mint féléves szünet után, ebből adódóan a feszültség is mindvégig érződött. Nagyon hiányzott már nekik a megméretés, örültek a lehetőségnek.”

Egyelőre nem lehet tudni, rendeznek-e junior-világkupaversenyeket télen− Navarrete elmondta, noha a magyarok törekednek arra, hogy a szokásos, fővárosi junior-vk-viadalt megtartsák, úgy néz ki, jóval kevesebb nemzetközi erőpróbán küzdhetnek a válogatottságért a fiatalok. Emiatt jelen állás szerint néggyel több Magyar-kupa-fordulót rendeznének idehaza.

„Fontos, hogy készen álljunk a nemzetközi versenyek elindulására. A lehető legjobb formában kell tartanunk magunkat. A válogatási elvek is változtak: eddig az hazai ranglista első három helyezettjének biztos volt a helye, az a szám eggyel kevesebb, kettő lett.”

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik