K. B. utanpotlassport.hu 2020.10.20 13:57 Frissítve: 2020.10.20 13:59

Vívás: nagy a versengés a junior kardozók között

Navarrete Józseffel, a junior fiú kardvívó-válogatott vezetőedzőjével beszélgettünk a törölt utánpótlás-világbajnokságról, az első két válogatóverseny eseményeiről, valamint a folytatás tervezett mikéntjéről.

A koronavírus-járvány miatt törölték a vívók Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságát, amely a junior fiú kardválogatottnak különösen nem jött jól, hiszen a Navarrete József vezette együttes (Baaken Mátyás, Nagy Kristóf, Noseda Szabolcs, Rabb Krisztián) a március eleji, poreci korosztályos Európa-bajnokság első helyezettjeként utazhatott volna oda.

A junior kardvívók közül nyolcan táboroztak Szilvásváradon

A junior kardvívók közül nyolcan táboroztak Szilvásváradon

„Egyértelmű, mindenki csalódott volt, hiszen az Eb-győzelem után kíváncsiak voltunk arra, mire lehetünk képesek a vb-n. Pozitív, hogy aranyérmes csapat összes tagja junior maradt, így jövőre még ütőképesebb egységet alkothatnak. Ezek a srácok már a kadétok között is kétszer nyerték meg a kontinensviadalt, remek generációról van szó tehát, amely akár az Egyesült Államokban is győzhetett volna. A járvány okozta leállást követően, júniusban nyolc sráccal közös összetartást szerveztünk Szilvásváradon; a program kiválóan sikerült, remek négy napot zártunk együtt” – nyilatkozza honlapunknak Navarrete József.

A versenyszezon ősszel rajtolt idehaza, és eddig két válogatóviadalt tudhatnak már maguk mögött a srácok: az elsőn az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztián aratott diadalt, míg a másodikon Nagy Kristófé lett a siker.

„Szerencsések vagyunk: nyolc-kilenc olyan srác van ebben a mezőnyben, akik közül bárkiből lehet válogatott. Az Eb után kisebb-nagyobb kihagyások voltak, de teljesen nem álltak le a fiúk, így az erőnléti állapotuk nem romlott. Mindenki kíváncsi volt arra, miként tér vissza több mint féléves szünet után, ebből adódóan a feszültség is mindvégig érződött. Nagyon hiányzott már nekik a megméretés, örültek a lehetőségnek.”

Egyelőre nem lehet tudni, rendeznek-e junior-világkupaversenyeket télen − Navarrete elmondta, noha a magyarok törekednek arra, hogy a szokásos, fővárosi junior-vk-viadalt megtartsák, úgy néz ki, jóval kevesebb nemzetközi erőpróbán küzdhetnek a válogatottságért a fiatalok. Emiatt jelen állás szerint néggyel több Magyar-kupa-fordulót rendeznének idehaza.

„Fontos, hogy készen álljunk a nemzetközi versenyek elindulására. A lehető legjobb formában kell tartanunk magunkat. A válogatási elvek is változtak: eddig az hazai ranglista első három helyezettjének biztos volt a helye, az a szám eggyel kevesebb, kettő lett.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.11.27 17:34:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kocsis Evelin szalaggal rontott, aztán kiemelkedő buzogánygyakorlatával bejutott a ritmikus gimnasztikázók junior Eb-jének döntőjébe, melyben így három szerrel lesz érdekelt szombaton.

2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.