Vívás: Borsody Emma junior-világversenyeket akar nyerni

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.11.27. 19:08
Címkék
A laupheimi junior párbajtőr-világkupaversenyen szerzett ezüstérmét követően magasra tette a lécet Borsody Emma: a BVSC-Zugló 19 éves vívója a soron következő korosztályos Európa- és világbajnokságot egyaránt meg szeretné nyeri.

A leány párbajtőrözők a laupheimi junior-világkupaversenyen bizonyítottak a hét végén. Nem is akárhogyan! A legkiválóbb teljesítményt az egyéniben junior-vb-bronzérmes Borsody Emma nyújtotta, aki a második helyen zárt. A BVSC-Zugló vívója a jó csoportkör után sorra nyerte asszóit a 128-as táblán, az elődöntőért a francia Alice Conradot verte 15:10-re. A négy között a korosztály egyik legjobbját, a lengyel Barbara Brychet is felülmúlta 15:12-re. Az aranyérem nem jött össze: a döntőben az orosz Jana Bekmurzova jobbnak bizonyult (6:15), ám a második helyezés nagyszerű teljesítmény.Borsody Emma nyújtotta, aki a második helyen zárt. A BVSC-Zugló vívója a jó csoportkör után sorra nyerte asszóit a 128-as táblán, az elődöntőért a francia Alice Conradot verte 15:10-re. A négy között a korosztály egyik legjobbját, a lengyel Barbara Brychet is felülmúlta 15:12-re. Az aranyérem nem jött össze: a döntőben az orosz Jana Bekmurzova jobbnak bizonyult (6:15), ám a második helyezés nagyszerű teljesítmény.

Plásztán Attila válogatottedző (balról), Borsody Emma és mestere, Kovács Iván Laupheimben Forrás: hunfencing.hu
Plásztán Attila válogatottedző (balról), Borsody Emma és mestere, Kovács Iván Laupheimben Forrás: hunfencing.hu

Plásztán Attila válogatottedző (balról), Borsody Emma és mestere, Kovács Iván Laupheimben  •  Forrás: hunfencing.hu

„Kifejezetten rossz formában voltam, nagyot kellett küzdenem a medálért. Pesszimista hangulatban léptem pástra, előre elkönyveltem, ez nem az én napom. Érdekes, hogy ez a hozzáállás végül eredményre vezetett. Tulajdonképpen az egyetlen szándékom az volt, hogy nálam gyengébb versenyzőtől ne kapjak ki, ennek köszönhetően mindenki ellen fordítottam a végére. Kicsit sem vagyok szomorú az elveszített finálé miatt, a lehető legtöbbet hoztam ki magamból Németországban” – emlékezett vissza a fiatal.

Emma nem először állt pódiumra vk-viadalon: két évvel ezelőtt – szintén a juniorok között – második lett Udinében. A mostani sikert ugyanakkor nagyobb értékűnek tartja:

„Az imént említettek miatt. Ezúttal ugyanis úgy jutottam el az éremig, hogy rossz állapotban voltam, míg Olaszországban a bronzra volt elegendő a kiváló vívás.”

Az ifjú egyébként rengeteg sporttal megismerkedett, mielőtt vívni kezdett. Tizenegy évesen fogott először fegyvert a kezébe:

„Rögtön az elején Kovács Ivánhoz kerültem. Jelenleg is ő foglalkozik velem. Sosem felejtem el, amikor azt mondta a kezdetekkor, hogy talán kicsit későn kezdtem ezt a sportot. Egész jól haladunk azóta, ám a pontosságban és a mentális stabilitásban rengeteget kell még fejlődnöm.”

Borsody tervei nagyon komolyak az új évadban: a korosztályos Európa- és világbajnok szeretne lenni, emellett már a felnőttmezőnyben is megmutatná magát. Ehhez azonban lesz egy-két szava a nála két évvel fiatalabb, kadét kontinens- és világbajnok, már felnőttválogatott Muhari Eszternek is:

„Ez idáig egyszer győztem le, nem sétagalopp küzdeni ellene. Úgy vélem, az ő titka abban rejlik, hogy páratlanul erős fejben. A kapcsolatunk nagyon jó, még csak azt sem tudom mondani, hogy bármiféle rivalizálás lenne közöttünk, hiszen egyelőre csak kapaszkodok, hogy utol tudjam érni.”

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik