Vívás: az utánpótlás-nevelés van előtérben Szegeden

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.09.15. 14:22
Címkék
Két arany- és egy ezüstéremmel zárt a hódmezővásárhelyi gyermek tőr országos bajnokságon a Szegedi Tudományegyetem Vívó Klub; a siker apropóján a klub filozófiájáról is beszélgettünk a vezetőedzővel, Nagy Zsolttal.

Remekeltek a Szegedi Tudományegyetem Vívó Klub tőrözői a hétvégén, Hódmezővásárhelyen rendezett gyermek országos bajnokságon; Hegyes Dávid arany-, Zsögön Andor ezüstérmet szerzett egyéniben, míg a csapat a dobogó legfelső fokára állhatott.Szegedi Tudományegyetem Vívó Klub tőrözői a hétvégén, Hódmezővásárhelyen rendezett gyermek országos bajnokságon; Hegyes Dávid arany-, Zsögön Andor ezüstérmet szerzett egyéniben, míg a csapat a dobogó legfelső fokára állhatott.

Csapatban az első szegedi országos bajnoki aranyérmet nyerték a srácok Hódmezővásárhelyen Forrás: hunfencing.hu
Csapatban az első szegedi országos bajnoki aranyérmet nyerték a srácok Hódmezővásárhelyen Forrás: hunfencing.hu

Csapatban az első szegedi országos bajnoki aranyérmet nyerték a srácok Hódmezővásárhelyen  •  Forrás: hunfencing.hu

„Fennállásunk óta először szereztünk csapatban országos bajnoki címet− kezdi a klub vezetőedzője, Nagy Zsolt, − így erre nagyon büszkék vagyunk; főleg amiatt, mert két fiatalabb sráccal, Kerekes Andrással és Mikecz Péterrel egészültünk ki. Az egyéniben elért eredményeinken nem lepődtünk meg, hiszen Dávid és Andor egyaránt a hazai ranglista legjobbjai között van. Érdekesség, hogy egyéniben legutóbb Bakó Tamás nyert országos bajnokságot− ő a Hódmezővásárhelyen győztes csapat edzője.”

A jelenlegi formájában 2004-ben alakult meg a klub.

„Megközelítőleg száz versenyzőnk van, döntő többségében utánpótláskorúak, de akadnak felnőttek és amatőrök is. Heti ötször edzünk, több csoporttal foglalkozunk. Néhány éve párbajtőrt is oktatunk, ám ez még gyerekcipőben jár; nagy potenciált látunk benne. Nincs főállású edzőnk, mind a hét mesternek ez a hobbija, és mindahányan imádjuk, szerelemből csináljuk.”

A szakember állítja, az egyesület legfőbb feladata a minőségi utánpótlás-nevelés.

„A kadét korcsoportig bárkit fel tudunk készíteni, ezt követően szoktuk javasolni a fővárosba költözést; ha ez megoldhatatlan, legalább azt, hogy heti rendszerességgel járjanak fel a budapesti keretedzésekre a fiatalok. Azt valljuk, serdülőkorig mindent meg tudunk adni a gyerekeknek, utána érdemes váltaniuk. A nagy célunk az, hogy néhány éven belül párbajtőrben is a tőrhöz hasonló eredményeket tudjunk felmutatni. Segítségünk is van, több, nálunk tapasztaltabb egyesület ad szakmai tanácsokat, amikor arra van szükségünk. Tőrben nehéz kialakítani ütőképes felnőttcsapatot Szegeden, párbajtőrben viszont látjuk a lehetőséget; nincs kizárva, hogy egyszer ezt elérjük, de egyelőre kicsit távolinak tűnik.”

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik