K. B. utanpotlassport.hu 2020.09.15 14:22 Frissítve: 2020.09.15 14:28

Vívás: az utánpótlás-nevelés van előtérben Szegeden

Két arany- és egy ezüstéremmel zárt a hódmezővásárhelyi gyermek tőr országos bajnokságon a Szegedi Tudományegyetem Vívó Klub; a siker apropóján a klub filozófiájáról is beszélgettünk a vezetőedzővel, Nagy Zsolttal.

Remekeltek a Szegedi Tudományegyetem Vívó Klub tőrözői a hétvégén, Hódmezővásárhelyen rendezett gyermek országos bajnokságon; Hegyes Dávid arany-, Zsögön Andor ezüstérmet szerzett egyéniben, míg a csapat a dobogó legfelső fokára állhatott.

Csapatban az első szegedi országos bajnoki aranyérmet nyerték a srácok Hódmezővásárhelyen Forrás: hunfencing.hu

Csapatban az első szegedi országos bajnoki aranyérmet nyerték a srácok Hódmezővásárhelyen  •  Forrás: hunfencing.hu

„Fennállásunk óta először szereztünk csapatban országos bajnoki címet − kezdi a klub vezetőedzője, Nagy Zsolt, − így erre nagyon büszkék vagyunk; főleg amiatt, mert két fiatalabb sráccal, Kerekes Andrással és Mikecz Péterrel egészültünk ki. Az egyéniben elért eredményeinken nem lepődtünk meg, hiszen Dávid és Andor egyaránt a hazai ranglista legjobbjai között van. Érdekesség, hogy egyéniben legutóbb Bakó Tamás nyert országos bajnokságot − ő a Hódmezővásárhelyen győztes csapat edzője.”

A jelenlegi formájában 2004-ben alakult meg a klub.

„Megközelítőleg száz versenyzőnk van, döntő többségében utánpótláskorúak, de akadnak felnőttek és amatőrök is. Heti ötször edzünk, több csoporttal foglalkozunk. Néhány éve párbajtőrt is oktatunk, ám ez még gyerekcipőben jár; nagy potenciált látunk benne. Nincs főállású edzőnk, mind a hét mesternek ez a hobbija, és mindahányan imádjuk, szerelemből csináljuk.”

A szakember állítja, az egyesület legfőbb feladata a minőségi utánpótlás-nevelés.

„A kadét korcsoportig bárkit fel tudunk készíteni, ezt követően szoktuk javasolni a fővárosba költözést; ha ez megoldhatatlan, legalább azt, hogy heti rendszerességgel járjanak fel a budapesti keretedzésekre a fiatalok. Azt valljuk, serdülőkorig mindent meg tudunk adni a gyerekeknek, utána érdemes váltaniuk. A nagy célunk az, hogy néhány éven belül párbajtőrben is a tőrhöz hasonló eredményeket tudjunk felmutatni. Segítségünk is van, több, nálunk tapasztaltabb egyesület ad szakmai tanácsokat, amikor arra van szükségünk. Tőrben nehéz kialakítani ütőképes felnőttcsapatot Szegeden, párbajtőrben viszont látjuk a lehetőséget; nincs kizárva, hogy egyszer ezt elérjük, de egyelőre kicsit távolinak tűnik.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.06.10 16:23:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Új szabályok szerint, de a régi elhivatottsággal támogatja tovább a legígéretesebb sportolókat a Mol Alapítvány, amely az idén 77 fiatal között osztott ki 25 millió forintot.

2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.