Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.06.23 16:37 Frissítve: 2020.06.28 08:54

Vívás: Andrásfi szerint lelkileg volt nehéz a kényszerszünet

A kadét fiú párbajtőrvívó-válogatott vezetőedzőjével, Andrásfi Tiborral beszélgettünk a koronavírus-járvány okozta kényszerpihenő nehézségeiről és a nemzetközi versenynaptár megismerésének fontosságáról.

A kadét párbajtőrözők öröme a poreci Eb-bronzérem megszerzésének pillanatában Forrás: EFC

A kadét párbajtőrözők öröme a poreci Eb-bronzérem megszerzésének pillanatában  •  Forrás: EFC

A fiú tőrvívók, valamint a leány párbajtőr- és tőrválogatott megkezdte keretedzéseit a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban, a fiú párbajtőrözők viszont nem; a kadétok vezetőedzőjét, Andrásfi Tibort kérdeztük ennek miértjéről:

„A szakág felnőttválogatottjának mesterével, Dancsházy Nagy Tamással egyeztetve döntöttünk úgy, hogy egyelőre nincs sok értelme elkezdeni a foglalkozásokat. Tekintettel arra, hogy semmit nem tudunk a nemzetközi versenynaptárról, márpedig ehhez kellene igazítanunk a felkészülést. Az biztos, hogy augusztusban már együtt dolgozunk. A munka persze a klubokban már zajlik, okosabbnak tartottuk, hogy az esetleges formahanyatlást mindenki a saját edzőjével korrigálja.”

Andrásfi csapatának egyébként jól sikerült a február végén kezdődő poreci utánpótlás Európa-bajnokság. A srácok meg sem álltak a dobogó harmadik fokáig. Pont emiatt érintette őket különösen érzékenyen az április elejére tervezett, Salt Lake City-i korosztályos világbajnokság elhalasztása.

„Nem kérdés, lelkileg volt a legnehezebb. Ahogy mindenkinek, úgy nekik is rengeteg kérdőjellel kellett megbirkózniuk − hihetetlenül bosszantó volt a kilátástalanság és az erőpróbákkal kapcsolatos huzavona, nem csoda, hogy a nehéz volt miből motivációt nyerniük. A helyzet ráadásul nem sokat változott: habár a magyar szövetég közzétette az esetleges hazai versenynaptárat, minden attól függ, a nemzetközi szervezet mikét intézkedik. Az elmaradt vb-ről továbbra sincs hír...”

Andrásfi a BVSC-Zugló párbajtőredzőjeként egyaránt tevékenykedik. Elmesélte, a fokozatosság elvét követve álltak vissza a munkába:

„Több mint egy hónapja dolgozunk a szövetség által előírt szabályok betartása mellett. Kiscsoportokban foglalkoztatjuk a gyerekeket, minden rendben, probléma nélkül zajlik. Nagyon bízom a versenynaptár mihamarabbi közlésében, sokkal könnyebb lenne ehhez alkalmazkodva tervezni. A fiam, a húszéves Tibor a párbajtőrcsapat tagjaként érdekelt a tokiói olimpiai kvalifikációban: szerencsések voltunk, hiszen otthon együtt dolgozhattunk. A helyzetük meglehetősen komplikált, ettől függetlenül nem lehetetlen a kvótaszerzés. Reménykedem a kijutásukban, hiszen megérdemlik.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.