B. Z. utanpotlassport.hu 2023.04.01 19:10 Frissítve: 2023.04.01 19:23

Vívás: a kardozó Spiesz Anna bronzérmes a junior-vb-n

A 17 éves kardozó, Spiesz Anna remek vívással nyert bronzérmet a plovdivi junior-világbajnokságon; Keszei Kíra a hatodik lett.

Már a plovdivi kadét és junior vívó-világbajnokság első versenynapján megszületett az első magyar érem. A junior kardozók között a korosztály elsőéves kiválósága,

a 17 éves Spiesz Anna egészen az elődöntőig menetelt. 

A Vasasban Kósa Miklós szakmai felügyelete mellett edződő ígéret a csoportkör után üzbég, koreai, majd igen erős amerikai ellenfelet (Tatiana Nazlymov) győzött le a negyeddöntőig. A nyolc között aztán szintén az Egyesült Államokat képviselő Zoe Kimen nagyon magabiztosan jutott tovább 15:8-cal. Az elődöntőben az amerikaiak első számú vívója, a tavalyi kadét - és junior-vb-t is megnyerő Magda Skarbonkiewicz következett. Spiesz kiélezett asszót vívott kihívójával, aki négytusos előnyben sem nyugodhatott meg egy percre sem. Az újabb bravúr viszont nem jött össze a kadétok között már egyéni Eb-címmel büszkélkedő magyar lánynak, a címvédő 15:12-vel került a döntőbe.

Spiesz Anna bronzérmet szerzett! 
Spiesz Annát (jobbra) csak a vb-címét megvédő Skarbonkiewicz tudta megállítani Forrás: FIE

Kiválóan teljesített Keszei Kíra is, aki ugyanúgy ihletett formában vívva jutott be a legjobb nyolc közé. Az elődöntőért zajló csatában a két évvel ezelőtti junior-vb-ezüstérmes, török Erbil Nisanur azonban 15:7-tel megállította. Keszei Kíra az előkelő hatodik helyen végzett. 

A tavaly Dubajban junior-vb-bronzérmes, majd csapatban felnőttvilágbajnok és egyéni felnőtt-vk-győztes Battai Sugár Katinka is tökéletesen szerepelt a legjobb 16-ig, ott azonban Skarbonkiewicz jött, és 15:7-es sikerrel állta útját. Battai az így is megsüvegelendő 11. helyen zárt, Csonka Dorottya pedig ugyanúgy a népes mezőny első felében, a 34. pozícióban fejezte be az egyéni junior-vb-t. Az aranyat megint Skarbonkiewicz érdemelte ki a japán Kaneko Yuina elleni fináléban (15:11). 

A fiúk már nem jártak ilyen sikerrel. A magyarok közül Petrucz Mirkó szerepelt a legjobban, aki a 32 között olasz ellenféltől kapott ki, és végül a 23. lett. Vigh Benedek a 34., Péch Kornél az 54., Tóth Bertalan a 69. helyen zárt. A magyar fiúk helytálltak, hiszen még egyikük sem a korosztály utolsóévese. Végül itt is címvédés történt. Az amerikai Colin Heathcock a döntőben a japán Kokuba Maót győzte le 15:12-re. 

Vasárnap a kadét kardozók küzdelmeivel folytatódik a világbajnokság. 

A részletes eredmények ITT érhetők el.

(Kiemelt képen: Spiesz Anna Forrás: FIE)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.05.10 19:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kőbányán is elindul az Úszó Nemzet Program: a Turi György mesteredző fémjelezte Kőbánya SC-ben sajátíthatják el a fiatalok a sportág alapjait.

2023.03.31 17:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A svájci Lausanne-ban megtartották a nyári magyar–horvát közös rendezésű U19-es leány röplabda-világbajnokság sorsolását. Kőnig Gábor szövetségi edző vezette csapat rendezőként az A-csoportba került, amelyben Argentínával, Egyiptommal, Kamerunnal, Kínával és Chilével küzd majd a helyezésekért.

2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.